Ανησυχία προκαλούν στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές -και στην κυβέρνηση, κατ' επέκταση- τα φαινόμενα «χαλάρωσης» μετά την σταδιακή άρση των περιορισμών για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Ενδεικτικό είναι ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επαναφέρει την γραπτή ενημέρωση στις 18:00, σε καθημερινή βάση -και όχι μόνο κάθε Πέμπτη, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί.
Παράλληλα, η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα για νέα «lockdown», τοπικού ενδεχομένως χαρακτήρα, όταν και όπου χρειαστεί και εάν κάτι τέτοιο, φυσικά, κριθεί απαραίτητο.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» αναφέρει η τελευταία παράγραφος της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, όπου ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα, από την περασμένη Πέμπτη, 4 Ιουνίου.
Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 3.049, ενώ ο αριθμός των θυμάτων είναι 182.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 52 εκ των κρουσμάτων αθροίστηκαν σήμερα, Δευτέρα, ενώ άλλα 18 κρούσματα αφορούν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό, μόνο σήμερα, Δευτέρα.
Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται από τους ειδικούς στις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν σε μαγαζιά και κέντρα διασκέδασης στην Αθήνα, τη Μύκονο -και όχι μόνο- τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και στην άφιξη τουριστών -κυρίως από τη Γερμανία. Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο για τοπικά «lockdown», όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες και για τον τουρισμό.
Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας δεν θα διστάσουν να εισηγηθούν την επιβολή νέων μέτρων «lockdown» σε τοπικό επίπεδο, εφόσον χρειαστεί, ή και να προχωρήσουν σε απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια ή συγκεκριμένους προορισμούς, που δίνουν αρκετά κρούσματα του ιού -όπως έγινε με την Ντόχα του Κατάρ.
Αλλωστε, το γεγονός ότι από τα 97 νέα κρούσματα, τα 30 προήλθαν από το εξωτερικό, αναγκάζουν τις υγειονομικές αρχές να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως όλους τους προορισμούς. Αυτή την έννοια είχε και η αναφορά στην ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ότι «παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.
690 κρούσματα (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Δέκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. Τέσσερις (40,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Χαρδαλιάς: Δεν έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό
«Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό κάνει λάθος» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και αφού ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν θα εξαφανιστούν, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι σημαίνει το γεγονός ότι θα εκδίδεται καθημερινή γραπτή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, απάντησε ότι κρίθηκε πως έτσι είναι καλύτερα.
Επισήμανε ότι με τον κ. Τσιόδρα λένε τα ίδια πράγματα από την πρώτη στιγμή και παρατήρησε: «Δεν άλλαξε κάτι στην καθημερινότητα του κ. Τσιόδρα και τη δική μου. Κάθε μέρα κάνουμε τα ίδια πράγματα, που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες».
«Το ζήτημα λοιπόν είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε: «Είναι σε ύφεση ο ιός, αλλά δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει φύγει».
Διαβεβαίωσε τους πολίτες πως, αν ο καθένας μας τηρεί τα μέτρα, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να αποτραπεί η δημιουργία πολλαπλασιαστών ή φορτίων.
«Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω όχι, δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα» τόνισε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα από το εξωτερικό, ο υφυπουργός απάντησε πως «παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες και αυτές που είναι στις 29 και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου και αναλόγως λειτουργούμε».
Και κατέληξε: «Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο, το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτάνε σε 24ωρη βάση στην Πολιτική Γραμματεία, ούτως ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Υπομονή... Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, δουλεύουμε νυχθημερόν, για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».
Πέτσας: Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού «lockdown»
Την ύπαρξη σχεδίου για τοπικό «lockdown» σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι, εφόσον υπάρξει εστία, να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από την Ντόχα, μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα, όπως είπε.
«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή, ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.