15 Ιουλίου 2020

Βορίδης για Αγία Σοφία: Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταματήσει μια τέτοια απόφαση

Στην εκτίμηση ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταματήσει την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προχώρησε ο Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν, με την απόφασή του αποδεικνύει ότι «δεν τον ενδιαφέρει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά να παίζει ρόλο στις περιοχές επιρροής του».

Παράλληλα, ο Μάκης Βορίδης τόνισε τη σημασία που έχει να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι κυρίως το Βερολόνο δεν επιθυμεί να διαρραγούν οι σχέσεις με την Τουρκία για την Αγία Σοφία. «Είναι όμως άλλο να παραβιαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Βορίδης: Αν δεν μπαίνεις σε διάλογο ακούγεται μόνο η μία πλευρά

Κληθείς να απαντήσει για το αν η Αθήνα πρέπει να μπαίνει σε διάλογο με την Τουρκία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «αν δεν συμμετέχεις σε διάλογο, είναι σαν να ακούγεται μόνο η μία πλευρά» ενώ υπογράμμισε ότι «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατευτεί αποτελεσματικά η εθνική μας κυριαρχία. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να λάβει σοβαρά και η άλλη πλευρά. Για να ξέρει με ποιον έχει να κάνει».

Αναφορικά με τις διπλωματικές ενέργειες, ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι υπάρχει πυρετώδης διπλωματική δράση «που έχει ως επιστέγασμα τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία» και εκτίμησε ότι «το τελευταίο Συμβουλίου ΥΠΕΞ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη»