07 Ιουλίου 2020

Όλοι ψάχνουν την White Porscha μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα - Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέες σκοτεινές διαδρομές φέρνει στο φως η μήνυση του Χρήστου Καλογρίτσα - Αποκαλύψεις Τόμπρα για το σχεδιαζόμενο «κανάλι Καλογρίτσα» υπό την εποπτεία του «White House» - Σκοτεινή υπόθεση που θυμίζει μαφιόζικη ταινία λένε Καραμανλής, Κεραμέως - ΚΙΝΑΛ: Να απαντήσει ο Τσίπρας - Συνεδριάζει το απόγευμα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ λαμβάνουν οι αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος για τα τεκταινόμενα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, πυροδοτώντας νέο κύκλο αποκαλύψεων χθες.

Με τα κομμάτια του παζλ να σχηματίζουν σιγά σιγά την εικόνα των πεπραγμένων του … «White House» επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, το ντόμινο μαρτυριών και στοιχείων φέρνει στην επιφάνεια νέες διαδρομές και κωδικές ονομασίες στην ήδη γνωστή πλοκή της υπόθεσης.

Την ώρα που εγχώριος πολιτικός κόσμος και ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθούν σαστισμένοι τις καταγγελίες των βασικών «πρωταγωνιστών», την ατμόσφαιρα μυστηρίου καλλιεργούν επιπλέον τόσο η ύπαρξη και άλλων άγνωστων προς το παρόν προσώπων με κεντρικό ρόλο, με προεξάρχουσα τη «White Porscha», όσο και η εκκωφαντική σιωπή κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το Πρώτο Θέμα να ξετυλίγει το μίτο της υπόθεσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις προχώρησε χθες ο επιχειρηματίας, Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος εμφανίζεται στην μηνυτήρια αναφορά του να συμμετέχει σε εικονική εταιρία, προκειμένου αυτή να παρακάμψει τα όποια εμπόδια, ώστε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό απόκτησης άδειας τηλεοπτικού σταθμού, ικανοποιώντας τον ευσεβή πόθο δημιουργίας τηλεοπτικού ομίλου από το τότε κυβερνών κόμμα.

Διαβάστε ΕΔΩ τη μηνυτήρια αναφορά Καλογρίτσα

Δεδομένου ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν διέθετε τα αναγκαία κεφάλαια, τη διαδρομή χρηματοδότησης του εγχειρήματος περιέγραψε δημόσια χθες ο οικονομικός του σύμβουλος, Κυριάκος Τόμπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Ζώντας εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα, ως πληρεξούσιος του κ. Καλογρίτσα, ο κ. Τόμπρας επιβεβαίωσε ότι η κωδική ονομασία «White House» αντιστοιχεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού έτσι είχε επιλεγεί να αποκαλείται από τους προηγούμενους ενοίκους του.

Υλοποιώντας τη σχετική επιθυμία της Ηρώδου Αττικού, ο κ. Τόμπρας εξήγησε πως το κανάλι Καλογρίτσα θα «χτιζόταν» σε δύο φάσεις μετά από τη συμφωνία του τελευταίου με τον κατασκευαστικό κολοσσό CCC συμφερόντων Χούρι, εξασφαλίζοντας για το σκοπό αυτό 50 εκατομμύρια ευρώ.

Με τη ροή των χρημάτων να κατευθύνεται σε δύο κύματα, η πρώτη φάση, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ περιλάμβανε την κατάθεση 3 εκατομμυρίων για την εγγυητική -εξασφαλίζοντας τη σχετική τηλεοπτική άδεια στην πλευρά Καλογρίτσα- και «τα υπόλοιπα 22 για να μπορέσει να στηθεί το κανάλι και την πρώτη δόση», ενώ στη δεύτερη φάση επίσης ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, θα προχωρούσε η λειτουργία της «επένδυσης», ανέφερε ο κ. Τόμπρας, βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.



Εντείνοντας την πίεση προς την Κουμουνδούρου, να ξεκαθαρίσει το τοπίο κάλεσαν χθες τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, προκειμένου τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να επωμισθούν τις ευθύνες τους.

Πέτσας: «Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα»

Στην κατεύθυνση αυτή, «ο κ. Τσίπρας οφείλει σήμερα κιόλας να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο "μαγαζί", όπως έλεγε ο Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων αδιανόητων πληροφορήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας. Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για τις εικονικές συμβάσεις; Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια; Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ; Η σιωπή του διευρύνει το πολιτικό κατηγορητήριο στη συνείδηση των πολιτών», πρόσθεσε.

Καραμανλής: Σκοτεινή υπόθεση

Για σκοτεινή υπόθεση έκανε λόγο το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

«Τα γεγονότα είναι συντριπτικά. Δεν είμαστε ευτυχείς γι αυτές τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. Ζητάμε ο κ. Τσίπρας να δείξει μια γενναιότητα, να ξεχωρίσει τη θέση του από τον κ. Παππά. Να πάρει θέση» τόνισε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας ότι «είναι δεδομένο ότι η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης η υπόθεση αλλά εγώ περιμένω πολιτικές απαντήσεις».

Κεραμέως: Μου δίνει την εντύπωση μαφιόζικης ταινίας

«Όταν ακούω όλες αυτές τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα έχω την αίσθηση ότι παρακολουθούμε κάποια μαφιόζικη ταινία» τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Είναι σοκαριστικές οι αποκαλύψεις και για το παραδικαστικό κύκλωμα και για το ρόλο του συγκεκριμένου πρώην υπουργού και δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής πρωτοφανών και θεσμικών παρεμβάσεων. Νομίζω ότι οφείλονται απαντήσεις σε όλα αυτά τα τεράστια ζητήματα που έχουν τεθεί και πραγματικά προκαλούν σοκ οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις».

Γεραπετρίτης: Ο τέως πρωθυπουργός έχει ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί

«Ο τέως πρωθυπουργός έχει την ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί ρητά» στην υπόθεση Καλογρίτσα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως είναι «προφανές» το γεγονός ότι «βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή στο μέσο μίας σειράς από αποκαλύψεις, για τις οποίες ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, μόνο πολιτικές εικασίες μπορούν να υπάρξουν για το ζήτημα αυτό. Διαφαίνεται ότι υπήρξε μία διασύνδεση μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικής τάξης», κατηγορώντας την προηγούμενη διακυβέρνηση για «διάχυτο πολιτικό νεοπλουτισμό», ενώ όπως φάνηκε -συμπλήρωσε- έγινε μα συντονισμένη επιχείρηση, ώστε «οι βραχίονες της εξουσίας να ελεγχθούν».

Στο ερώτημα, δε, εάν κατά την εκτίμησή του γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός όσα συνέβαιναν, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Εγώ, που είμαι χωροταξικά και πολιτικά πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, εικάζω ότι τις δικές μου ενέργειες τις γνωρίζει καθημερινά ο πρωθυπουργός. Αν συνέβαινε να αναλάβω εγώ μία πολιτική πρωτοβουλία ερήμην ή εν αγνοία του πρωθυπουργού, τότε ο δρόμος θα ήταν απλώς η απόλυση.

Οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο ηθικό ζήτημα, να τοποθετείσαι, όταν ένα πολύ κοντινό σου στέλεχος βρίσκεται εν τω μέσω μίας τέτοιου τύπου πολιτικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, οφείλονται απαντήσεις απέναντι στην κοινωνία, όπως και η κοινωνία οφείλει να είναι σε δημοκρατική εγρήγορση -κι αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση- έτσι ώστε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης των θεσμών να βρίσκει σύσσωμη την κοινωνία απέναντι».

Γεωργιάδης: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν διώξει τον κ. Παππά, τότε γνώριζε»

Με φόντο τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος, «φαίνεται ότι εκεί στα πέριξ του κ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ασχολούνταν πολύ περισσότερο με το πως θα ορίσουν τις σχέσεις των επιχειρηματιών με την εξουσία,παρά με τα προβλήματα του κόσμου» δήλωσε στον Θέμα 104, 6 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Για το λόγο αυτό, «ο κ. Τσίπρας πρέπει να τον διώξει. Αν ο κ. Τσίπρας δεν διώξει τον κ. Παππά, τότε γνώριζε» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας πως «αν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει τίποτα», ο κλήρος πέφτει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιδράσει, αλλιώς δεν υφίσταται ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Στην κατεύθυνση αυτή, «είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνει ο Τσίπρας» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, καθώς περιέγραψε πως «δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν ξεκαθαρίσει το κυβερνητικό του παρελθόν». Ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε ακόμη πως «ο κ. Τσίπρας είναι σε μια φάση στη ζωή του που πρέπει να πάρει αποφάσεις», καταλήγοντας, ωστόσο, ότι «εγώ πιστεύω ότι δεν θα πάρει (σ.σ. αποφάσεις ο κ. Τσίπρας), γιατί τα έκανε όλα ο ίδιος».

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ για… μασάζ

Με τη «White Porscha» να στοιχειώνει την αξιωματική αντιπολίτευση, συνεδριάζει σήμερα στις 5.30 το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποτιμήσει την υπόθεση και μαζί και τις δυνητικές πολιτικές προεκτάσεις της, ενώ οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ανεβάζοντας κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο.

Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος έμεινε βουβή χθες μπροστά στον κυκεώνα των αποκαλύψεων αγοράζοντας πολιτικό χρόνο, το εσωκομματικό καζάνι βράζει στο υψηλότερο σημείο βρασμού, όταν μάλιστα ο κ. Παππάς έχει «παγώσει» κάθε του επικοινωνιακή κίνηση για την παροχή εξηγήσεων τις τελευταίες ώρες, έχοντας διαβεβαιώσει στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υφίσταται νέο υλικό που να εκθέτει με κάποιο τρόπο τη ηγεσία, αλλά και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζαχαριάδης: «Ο Ν.Παππάς κρίνεται, κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο»

Πάντως, «αυτά που λέει ο κ. Καλογρίτσας θα πρέπει να τα αποδείξει αλλιώς είναι λασπολογία» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Ζαχαριάδης στο Radio North 98. «Ο κ. Παππάς κρίνεται, δεν είναι κανείς στο απυρόβλητο», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ωστόσο πως «ο κ. Παππάς δεν κρύβεται, αφού βγαίνει στα κανάλια, δίνει συνεντεύξεις και αυτό δείχνει πολιτικό θάρρος».

Όσον αφορά στην αποπομπή του Ν. Παππά, που ζητεί η ΝΔ, ο κ. Ζαχαριάδης έκανε λόγο για ανθρωποθυσίες: «Αυτή τη στιγμή κάποια πρόσωπα από τον δικό μας χώρο θεωρούμε ότι δέχονται μια άδικη και επιθετική στοχοποίηση. Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να προχωρήσουμε, σ' αυτή τη φάση, σε ανθρωποθυσίες».

Βούτσης: Υπάρχει θέμα δημοκρατίας

Για ζήτημα δημοκρατίας από τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα πράγματα, μίλησε ο Νίκος Βούτσης στο κανάλι της Βουλής, αναφέροντας ότι η «τοξικότητά» που, όπως είπε, επιδιώκει η κυβέρνηση με τη «σκανδαλολογία», είναι «μέρος του επιχειρούμενου αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των εξελίξεων».

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η σκανδαλολογία, στην οποία έχουν επιδοθεί "κύκλοι" τον τελευταίο μήνα, προφανώς με την επίνευση, την ανοχή και τη στήριξη και της κορυφής της ηγεσίας της ΝΔ, έχει ως μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό από αυτά τα κεντρικά ζητήματα, στα οποία τώρα θα πρέπει κανείς να πάρει θέση».

ΝΔ: Ποια είναι η «άμωμη ύπαρξη»;

Με τις αποκαλύψεις να τρέχουν με ταχύτητα φωτός, να πέσουν τα προσωπεία κάλεσε τον κ. Τσίπρα και η Νέα Δημοκρατία εκφράζοντας ταυτόχρονα την απορία της σχετικά με το ποια είναι η «άμωμη ύπαρξη»..

«Δίπλα στο «μαγαζί», το White House, τον Ν. Παππά, τον κολλητό εργολάβο, το Documento, τον κ. Βαξεβάνη, τις εικονικές συναλλαγές, τα εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια, τους κυπριακούς αριθμούς λογαριασμών, έχουμε σήμερα και κάποια «White Porscha». Ποια είναι η «άμωμη ύπαρξη» από την οποία ξεκινούσαν όλα; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό τον κωδικό; Για όλα αυτά, που είναι σαν να βλέπεις μαφιόζικη ταινία, αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα».

ΚΙΝΑΛ: Ο κος Τσίπρας δεν μπορεί να παριστάνει τον «Μοσκιό»

«Όσα αποκαλύπτονται είναι συγκλονιστικά. Όχι τόσο απρόσμενα για όσους «παροικούν την Ιερουσαλήμ» αλλά συγκλονιστικά και αποκαλυπτικά των έργων και ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τον απλό κόσμο. Ανθρώπους που όταν είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται στα χρόνια της κρίσης, ακούμπησαν τις ελπίδες τους σε ανθρώπους που αποδείχτηκαν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών τους» ανέφερε ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Όθωνας.

«Για τον κόσμο αυτόν το περιβόητο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα ήταν η τελευταία κλωστή που τους συνέδεε. Θα έχετε ακούσει και εσείς "ήταν ψεύτες, ήταν λίγο άμαθοι, δεν ήταν και τόσο ικανοί στην διακυβέρνηση αλλά ήταν τίμιοι" Αυτό το τελευταίο καταπίπτει αυτές τις μέρες με μεγάλο κρότο και αναδύει μεγάλη δυσοσμία» τόνισε ο ίδιος, ενώ για την «πολυσχιδή δράση του Παππά», ο κ. Όθωνας επισήμανε ότι «ήταν «ο αντ' αυτού», όλοι ήξεραν και εντός και εκτός Κυβέρνησης ότι είναι το δεξί χέρι, ο άνθρωπος που εκπροσωπεί και συνομιλεί έναντι του Πρωθυπουργού και αυτός ήταν ο ρόλος του, ως Υπουργός Επικρατείας εκείνη την περίοδο και στην συνέχεια ως Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της κ. Γεννηματά τόνισε ότι «ο κύριος Τσίπρας δεν μπορεί να παριστάνει τον "Μοσκιό". Οφείλει ο ίδιος να απαντήσει αν δεν ήξερε, δεν άκουγε ή συγκάλυπτε ή ενορχήστρωνε». «Σ' αυτά τα ερωτήματα προφανώς οφείλει μια απάντηση την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει αλλά δεν θα την αποφύγει» κατέληξε ο κ. Όθωνας.