12 Αυγούστου 2020

ΕΧΩ ΛΥΣΗ! ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ😝😝Κορωνοϊός: Από τα νησιά «πάει» ο ιος στην Αθήνα–Έκκληση επιστημόνων να μην μετακυλήσουν το ωράριο τα καταστήματα

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στον επιστημονικό κόσμο μετά από την σημερινή τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα αφού εντοπίστηκαν 196 κρούσματα. Παράλληλα σημαντική είναι και η διασπορά του ιού και στην Αττική καθώς μονάχα στην περιφέρεια εντοπίστηκαν 82 κρούσματα.

Την ίδια στιγμή 26 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 8 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Παρά τις συστάσεις των ειδικών και τους προειδοποιήσεις ότι τα πάρτι αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα πολίτες που αδιαφορούν και δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα. Να σημειώσουμε ότι σήμερα είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής του μειωμένου ωραρίου μέχρι τις ;2:00 το βράδυ των καταστημάτων εστίασης.

Εάν παρατηρήσει κάποιος τα στοιχεία θα του κάνει εντύπωση το γεγονός ότι κρούσματα που ανακοινώνονται στις πόλεις και ιδίως στην Αθήνα προέρχονται από ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας και συγκεκριμένα από τα νησιά, όπου αρκετοί είναι αυτοί που βρέθηκαν εκεί για διακοπές.

Βέβαια στις ημερήσιες ενημερώσεις δεν αναγράφονται από που γύρισαν τα κρούσματα, όμως εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στα μέρη που επιβλήθηκαν οι περιορισμο΄’ι στο ωράριο των μαγαζιών εστίασης που δεν είναι άλλοι από τα δημοφιλή νησιά του Αιγαίου. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι «με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές: Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω».

Αντίδραση των μαγαζατόρων για τα μέτρα στο ωράριο των καταστημάτων

Στο μεταξύ, μεταθέτουν το ωράριο λειτουργίας τους νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης μετά τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού. Από σήμερα τα μεσάνυχτα επιβάλλεται λουκέτο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 7 το πρωί, καθώς παρατηρήθηκε συνωστισμός σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από την άλλη μεριά ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλο μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες των νυχτερινών καταστημάτων να εφαρμόσουν τα μέτρα, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να μετακυλήσουν τα ωράρια και να βρουν τρικ για να ξεφύγουν προσχηματικά, καθώς τα μέτρα δεν είναι τιμωρία, αλλά λαμβάνονται για την προστασία όλων.

Ακόμα ο κ. Δημόπουλος πως το να αποφασισθεί σε μία μέρα ένα καθολικό lockdown δεν θα απέδιδε, θα προκαλούσε μεγαλύτερες αντιδράσεις ενώ τα μέτρα αυτά δίνουν και ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους μας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παγκοσμίως.

Στη συνέχεια ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του προειδοποιώντας ότι πλην του αριθμού των κρουσμάτων, αυξάνονται και οι ασθενείς που νοσηλεύονται, ανοίγουν συνεχώς νέες μονάδες ειδικών λοιμώξεων που νοσηλεύουν τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλεία και έχουν διπλασιαστεί οι αριθμοί των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής.