07 Αυγούστου 2020

Παρασκηνιακές αποκαλύψεις Δένδια για τη συμφωνία με την Αίγυπτο: «Όταν μπήκα στο αεροπλάνο δεν ήξερα ότι θα υπογράψω»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε σημερινές του δηλώσεις αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία που υπογράφτηκε εχθές με την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι ούτε και ο ίδιο δεν ήξερε ότι θα υπέγραφε την συμφωνία όταν μπήκε μέσα στο αεροπλάνο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω για να υπογράψω. Πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν, όταν έγινε φανερό, το ίδιο πρωί, γύρω στις 10 π.μ. που είχα την τελευταία προ αναχώρησης επικοινωνία μου με τον φίλο μου τον κ. Σούκρι, ότι πλέον οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η μερική οριοθέτηση που επετεύχθη με την Αίγυπτο, αφήνει εκτός το Καστελόριζο, είπε: «Η μερική οριοθέτηση δεν αφήνει έξω κάτι, επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση για να ολοκληρωθεί στο μέλλον» και πρόσθεσε: «Έχουμε προς χρήση όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά ένα κομμάτι των ακτών της Ρόδου, όσον αφορά στα ανατολικά μας, το σύνολογο των ακτών του συμπλέγματος του Καστελορίζου, δηλαδή Μεγίστης, Στρογγύλης κ.λπ. Αυτές είναι στοιχεία προς ‘εκμετάλλευση’ για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και με την Αίγυπτο και με άλλες χώρες της περιοχής. Και από την άλλη έχουμε αφήσει σχεδόν όλες τις ακτές της Κρήτης, ένα πολύ μικρό κομμάτι της Κρήτης ελήφθη υπόψη για αυτή τη συμφωνία, ώστε κάποια στιγμή που θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, όταν υπάρξει μία μόνιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, να λύσουμε και το θέμα με τη Λιβύη, το οποίο δεν λύσαμε το 2009 και το 2010».

Ακόμα πρόσθεσε «Υπήρξε και σύσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης. Είναι μεγάλη επιτυχία. Επελέγη η τμηματική οριοθέτηση, σ’ αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι προϊόν πολλής προεργασίας η συμφωνία, σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ακόμη και με την Τουρκία. Εξυπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον. Το σύνολο της κοινωνίας την αντιμετώπισε έτσι».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και μάλιστα αποκάλυψε ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, τηλεφώνησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο» είπε με νόημα ο Έλληνας ΥΠΕΞ.