H Κύπρος σήκωσε το «βάρος» της λήψης μέτρων από την ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις έκνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, εμμένοντας στην παράλληλη διαδικασία Τουρκίας - Λευκορωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση έναντι της Κύπρου με την ανανέωση των δύο navtex για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται ο Φιλελεύθερος Κύπρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε στους ομολόγους του την πολιτική συναντίληψη που επιτεύχθηκε ομόφωνα τον περασμένο μήνα στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich), η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία έγκρισης μέτρων για τη Λευκορωσία και των μέτρων για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα, με στόχο την ταχεία υιοθέτησή τους.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο αναλόγως του ποιος προβαίνει σε αυτή την παραβίαση. Δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις χώρες που έλαβαν τον λόγο στη συζήτηση και που στήριξαν την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας του Gymnich ήταν, ανάμεσα σε άλλες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ μίλησε για ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο παραπέμπεται πλέον στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
«Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών να υπάρξει ομοφωνία για τη Λευκορωσία. Διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ και της κοινής Εξωτερικής Πολιτικής», είπε ο κ. Μπορέλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ίδιος διαπίστωσε πάντως «ισχυρό» μήνυμα, που έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, όσον αφορά στο ζήτημα της Λευκορωσίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε «θετικό δείγμα» την αποχώρηση του Oruc Reis, ωστόσο πρόκειται -όπως είπε- για «ένα πρώτο δείγμα».
Παράλληλα, τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».
Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε και αυτός ότι το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο Συμβούλιο Κορυφής από τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων, ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. «Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».
Όσον αφορά στο θέμα της Λευκορωσίας, ο κ. Δένδιας είπε ότι συζητήθηκε η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο.
«Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του Λουκασένκο μετά τις εκλογές τις οποίες θεωρούμε παραποιημένες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό της Λευκορωσίας» είπε από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ και προσέθεσε ότι η ΕΕ είναι «υπέρ μιας δημοκρατικής αλλαγής από τον λαό της Λευκορωσίας. Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ζητάμε μόνο εθνικό διάλογο για την επίλυση της παρούσας κρίσης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».
Όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις και η εκεχειρία δίνει την ευκαιρία για ένα παράθυρο για σταθερή εκεχειρία και εστίασε στο ρόλο της επιχείρησης Irini.
Γιάννης Μανδαλίδης - CNN Greece