Δραματική αύξηση κρουσμάτων, νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και δυστυχών θανάτων είναι η αποτύπωση του κοροναϊού στη χώρα μας, η οποία φαίνεται ότι εφησυχαστικέ από την πρώτη «νίκη» που σημείωσε έναντι του πρώτου κύματος της πανδημίας. Τα εύσημα όμως λειτούργησαν ως μπούμερανγκ και έφεραν γρήγορα την άρση των μέτρων χωρίς να εντείνονται οι έλεγχοι για… τα νέα μέτρα που έπρεπε να ακολουθήσουν όλοι μετά την καραντίνα. Ο Ιούλιος χαρακτηρίζεται ως ο καθοριστικός μήνας που… χάθηκε η μπάλα καθώς ακολούθησε η χαλάρωση τους θερινούς μήνες, η μεγαλύτερη απειθαρχία σ’ αυτά από τους νέους, αλλά και οι τουρίστες, τους οποίους καλώς υποδεχτήκαμε, αλλά χωρίς να τηρούμε τα μέτρα και τις αποστάσεις.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών, επιδημιολόγων και επιστημόνων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση εκτραχύνθηκε επειδή μια μειοψηφία αδιαφορούσε και δεν λάμβανε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Οι έλεγχοι επίσης έπρεπε να ήταν ακόμη πιο αυστηροί, με μεγαλύτερα πρόστιμα, καθώς η ατομική ευθύνη δεν φαίνεται να ήταν κάτι που έχει γίνει συνείδηση για όλους.
Τα καλοκαιρινά πάρτι
Χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις και χωρίς συνείδηση για την επικινδυνότητα το κοροναϊού η καλοκαιρινή ραστώνη οδήγησε νέους και όχι μόνο σε μια διασκέδαση χωρίς μέτρο. Η επιστροφή τους όμως στα αστικά κέντρα έφερε την κάτω βόλτα και την αύξηση των κρουσμάτων.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης είναι κατηγορηματικός και όπως εξήγησε η «έκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική συνδέεται ευθέως με τη μετακίνηση του πληθυσμού από τα παραθεριστικά προς τα αστικά κέντρα που άρχισε να καταγράφεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο και να εντείνεται στον Σεπτέμβριο. Η πυκνότητα του πληθυσμού αυξήθηκε, όπως και τα κρούσματα.
«Τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα, οφείλονται κυρίως σε γεγονότα που παρατηρήθηκαν περίπου 10 μέρες πίσω. Η αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά, και ιδίως στην Αττική, συμπίπτει χαρακτηριστικά με την επάνοδο ενός μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Αυτή η χρονική συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία για τα αστικά κέντρα, διότι με την επάνοδο των αδειούχων η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την πυκνότητα του Αυγούστου, συμπαρασύροντας και τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής» είπε ο ειδικός.
«Ξέχασαν» την 7ήμερη απομόνωση
Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως ότι μαζί με την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα του λεκανοπεδίου καταγράφηκε και η ίδια χαλαρότητα που χαρακτήριζε πολλούς παραθεριστές και όπως αποτυπώθηκε σε συρροές κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς. Παρότι όσοι επέστρεφαν από τις διακοπές τους στις μόνιμες οικίες τους καλούνταν να περιοριστούν για 7 ημέρες και να μην εκθέσουν άλλους ή εκτεθούν και οι ίδιοι σε κίνδυνο, αυτό όπως αποδείχθηκε εκ του δραματικού αποτελέσματος ελάχιστα τηρήθηκε.
Μάσκα παντού, ακόμη και στο δρόμο
Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Δερμιτζάκης ξεκαθάρισε ότι αργήσαμε να λάβουμε μέτρα και γι αυτό εκτραχύνθηκε η κατάσταση. Έπρεπε να είχαμε πάρει πιο πολλά μέτρα και πιο γρήγορα, και πρόσθεσε ότι στην Αττική πλέον «θα πρέπει να φοράμε μάσκα παντού. Ακόμα και στο δρόμο, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που κινείται πολύς κόσμος. Θα πρέπει να φοράμε μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας με άλλα άτομα. Οπουδήποτε. Είτε είμαστε μέσα είτε είμαστε έξω, πρόσθεσε.
Αναφορικά με τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, ξεκαθάρισε ότι «απαγορεύεται» δια ροπάλου η προσωπίδα, προσθέτοντας ότι «κανονική μάσκα μόνο θα πρέπει να φοράνε οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να το συνηθίσουν και να βρουν τους τρόπους». Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι τα σχολεία μπορούν να συμβάλουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, λέγοντας πως «όπως είναι τα σχολεία τώρα οργανωμένα, ίσως καταφέρουμε να μειώσουμε τα κρούσματα».
Η πίεση στο σύστημα υγείας
Η μεγάλη κυκλοφορία του κοροναϊού έχει προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς τα νοσοκομεία αναφοράς καλούνται να διαχειριστούν ολοένα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με λοίμωξη Covid-19, τόσο στις κλινικές Covid-19 όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Είναι ενδεικτικό ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς ήταν 318 και οι διασωληνωμένοι 37. Χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν 554 και οι διασωληνωμένοι 76. Μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία άλλοι 216 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κοροναϊού και οι διασωληνωμένοι έχουν διπλασιαστεί.
Ο κ. Μαγιορκίνης αποτύπωσε αυτήν την δυναμική κατάσταση λέγοντας ότι «η τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας, μέσω της αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων, παραμένει χωρίς σημάδια υποχώρησης, έχοντας διπλασιαστεί ωστόσο, σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων».