Σε άρθρο γνώμης στον «Independent», ο πρώην υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα στη Βρετανία, Ντένις Μακσέιν, περιγράφει γιατί η Τουρκία συνιστά σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη.
Ο Βρετανός, ο οποίος διετέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση Μπλερ και γνωρίζει καλά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναλύει σε βάθος τις αγκυλώσεις των Βρυξελλών απέναντι σε έναν ολοένα και πιο απειλητικό Ερντογάν.
Η Τουρκία συνιστά με διαφορά τη μεγαλύτερη απειλή της Ευρώπης
Εντός της εβδομάδας, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία, σημειώνει ο Βρετανός, ο οποίος τονίζει πως στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί και το ακανθώδες ζήτημα του Brexit. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να γιατρέψει τον βρετανικό ιό του Brexit», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Μακσέιν συνεχίζει τονίζοντας πως ανάμεσα στα θέματα συζήτησης θα βρίσκεται και η Ρωσία, συνέχεια των γεγονότων που ακολούθησαν της δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και τα γεγονότα στη Λευκορωσία.
«Ωστόσο σήμερα, με διαφορά, η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη -με όρους εξωτερικής ισχύος που απειλεί εδάφη της ΕΕ και σχεδόν οτιδήποτε η Ευρώπη διατείνεται πως θέλει να προστατεύσει- προέρχεται από την Τουρκία», γράφει ο πρώην υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα.
Ο Ολάντ θεωρεί την Τουρκία απειλή για την Ευρώπη
Ο Ντένις Μακσέιν γνωρίζει πολύ καλά τα γεωπολιτικά ζητήματα στην περιοχή μας, καθώς υπήρξε το μέλος στην κυβέρνηση Τόνι Μπλερ που ασχολήθηκε με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία όσο είχε χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Εξωτερικών. Ξεκινά παραθέτοντας τις παρατηρήσεις του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, από την Αθήνα, αναφορικά με τις ανησυχίες του για την Τουρκία.
Ο Ντένις Μακσέιν υπήρξε μέλος στην κυβέρνηση Τόνι Μπλερ και ασχολήθηκε με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία όσο είχε χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Εξωτερικών / Φωτογραφία: AP Photos
Για τον Ολάντ, λέει ο Βρετανός, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστός πλέον στους διπλωματικούς κύκλους ως «Ο Σουλτάνος», συνιστά απειλή για την Ευρώπη. «Οδήγησε την Τουρκία σε οικονομική καταστροφή και τώρα πρέπει να χτυπήσει το τύμπανο του εθνικισμού, προκρίνοντας την αναστήλωση της δόξας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τα αναδυόμενα οικονομικά προβλήματα».
Πώς η Τουρκία επεμβαίνει στην πολιτική της Ευρώπης
Ο Φρανσουά Ολάντ όμως δεν έμεινε σε αυτές μόνο τις επικρίσεις σε βάρος της Αγκυρας. «Ο Ερντογάν αναζητά να στρατιωτικοποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, παρέβη τις υποχρεώσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ αγοράζοντας ρωσικούς πυραύλους, έχει εμμονή με τον ισλαμισμό, προμοτάροντας το Ισλάμ στην Ευρώπη, και μετέτρεψε δύο βυζαντινούς καθεδρικούς ναούς σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη», γράφει ο Βρετανός αναλυτής.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ολάντ, την οποία παραθέτει ο Μακσέιν, η Τουρκία επεμβαίνει στην πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, διοργανώνοντας προεκλογικές συγκεντρώσεις και επιμένοντας πως οι τουρκικής καταγωγής Ευρωπαίοι πολίτες οφείλουν πίστη μόνο στην Τουρκία. Επιπλέον, ο Ολάντ αναφέρθηκε και στις περιπέτειες του Ερντογάν στη Συρία και τον πόλεμο απέναντι στους Κούρδους, κινήσεις που χαρακτήρισε επικίνδυνες.
«Οι τοποθετήσεις του Ολάντ ήρθαν σαν μελωδία στα αυτιά των Ελλήνων υπουργών που παρευρίσκονταν στη διάσκεψη», αναφέρει ο Βρετανός αναλυτής στο άρθρο γνώμης στον «Independent». Οπως λέει ωστόσο, το βασικό πρόβλημα της χώρας μας είναι η άρνηση της Γερμανίας να πάρει ξεκάθαρη θέση.
«Στρατηγική υπομονή» συνιστά ο Γκάμπριελ απέναντι στην Τουρκία
Στην ίδια διάσκεψη, μετά τον Ολάντ, τον λόγο πήρε ο πρώην ηγέτης των σοσιαλιστών στη Γερμανία, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της χώρας από το 2017 ως το 2018.
Για τον Γκάμπριελ, αν επιβάλλονταν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400 ή αν η χώρα οδηγούνταν εκτός της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, τότε η Τουρκία θα εξελισσόταν γρήγορα σε πυρηνική δύναμη. Ο Γερμανός πολιτικός πρόσθεσε πως αν η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα έφερνε μέτρα σε βάρος του Ερντογάν, τότε η Ευρώπη θα έπρεπε να χτίσει νέους τοίχους σε όλα της τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων και των εσωτερικών, σε χώρες όπως η Ουγγαρία, καθώς ο Ερντογάν θα έστελνε εκατομμύρια ή και περισσότερους πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Γκάμπριελ: Αν η εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι vegeterian, της Γερμανίας είναι... vegan
Για τον Σίγκμαρ Γκάμπριελ το βασικό πρόβλημα στην περιοχή μας είναι οι ΗΠΑ που δεν μοιάζουν έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Για τον Γερμανό η μόνη απάντηση για την ώρα είναι «στρατηγική υπομονή», πολιτική την οποία προκρίνει ο Γκάμπριελ και απέναντι στον Πούτιν. «Αν η εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι χορτοφαγική, η γερμανική εξωτερική πολιτική είναι βίγκαν», δήλωσε σαρκαστικά ο Γκάμπριελ.
ΕΕ και Γερμανία έχουν δεμένα τα χέρια απέναντι στην Τουρκία
Ο Βρετανός αναλυτής περιέγραψε πως ΕΕ και Γερμανία έχουν δεμένα τα χέρια απέναντι στην Τουρκία και το στήριξε στις δηλώσεις της Ντανιέλα Σβάρτσερ, διευθύντριας του German Council on Foreign Relations και συμβούλου του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Οπως σημείωσε η Γερμανίδα, η πίεση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας είναι «περίπλοκη με μια σειρά από τρόπους: κατά πόσο πρέπει να επιβληθούν, σε ποιο βαθμό, υπό ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις θα έπρεπε να αρθούν. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο ευρέων και σκληρών κυρώσεων».
Για τον Μακσέιν, αυτή ακριβώς είναι η βίγκαν εξωτερική πολιτική του Βερολίνου και των Βρυξελλών που μέμφθηκε ο Γκάμπριελ. Το θέμα της στάσης απέναντι στην Τουρκία, αναφορικά με την απειλή σε βάρος της Ελλάδας είναι περίπλοκο, δαιδαλώδες και χαμένο από κάθε άποψη, για πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Τι θα πράξει τελικά η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία;
Πρόσφατα, λέει ο Βρετανός, ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας υποστήριξε πως απαιτείται εξαντλητικός διάλογος. «Αν μια δύναμη στο μέγεθος της Τουρκίας απειλούσε να καταλάβει το μικρό νησάκι της Μάλτας, Γκόζο, θα ήταν ο πρώτος που θα ζητούσε αλληλεγγύη και στήριξη από την ΕΕ», σημειώνει δηκτικά ο πρώην υπουργός.
Την Τρίτη, σημειώνει κλείνοντας ο Μακσέιν, η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Σαρλ Μισέλ και ο Ερντογάν θα επικοινωνήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η Ελλάδα είναι το βασικό θέμα συζήτησης. Θα επιτρέψει η εξωτερική πολιτική των χορτοφάγων και των βίγκαν της ΕΕ στον σαρκοφάγο Ενρτογάν να πάρει ένα κομμάτι από το Αιγαίο;».
Λευτέρης Σαββίδης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ