Προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο παραμένει η Αθήνα, έναντι της Άγκυρας, καθώς διαπιστώνεται εμφανή διάθεση του Ερντογάν να συνεχίσει τις προκλήσεις. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας Πρωθυπουργός έβγαλε από τη διπλωματική φαρέτρα της χώρας το "όπλο" του εμπάργκο, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό προς την Τουρκία, όπως προβλέπει το πλαίσιο της Ε.Ε. για τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτόν για επιθετικές ενέργειες ή με στόχο την περιφερειακή αποσταθεροποίηση.
Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε σχετικές επιστολές προς τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, τα βασικά σημεία της οποίας δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής. Σε σχέση με το Βερολίνο, ζητείται να μην δοθούν άδειες εξαγωγής συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, ειδικά για υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη, φρεγάτες, αεροσκάφη και τεθωρακισμένα.
"Όπως γνωρίζετε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου καταδίκασε με τον πιο αυστηρό δυνατό τρόπο τις συνεχείς, μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνον αγνοεί τα ευρωπαϊκά κελεύσματα για σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα αλλά κλιμακώνει περαιτέρω την επιθετική συμπεριφορά της εναντίον της χώρας μου. Ειδικότερα, το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά του. Αυτή η επιθετική συμπεριφορά συνιστά ξεκάθαρη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Έπειτα από σχετικές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν ευθέως τα κριτήρια (4) και (5) της κοινής θέσης 2008/044/CFSP. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να απέχουν από την έκδοση αδειών για την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας με προορισμό τρίτα κράτη τα οποία είναι υπεύθυνα για τέτοιες παραβάσεις. Υπό το φως των παραπάνω, με την παρούσα ζητώ η χώρα μας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επιτραπεί η έκδοση τέτοιων αδειών εξαγωγής προς την Τουρκία. Παραμένω σταθερά πεπεισμένος για την προσήλωση της χώρας σας και τη δική σας προσωπικά στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές".
Τα οπλικά συστήματα
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πλέον σοβαρή πτυχή της βοήθειας που παρέχουν πολλοί από τους Ευρωπαίους εταίρους προς την Τουρκία δεν αφορά μόνο τους εξοπλισμούς, αλλά πολύ σημαντικότερα, την τεχνογνωσία που παρέχεται, η οποία έχει επιστρέψει στην Άγκυρα να αναπτύξει κατά πολύ την εγχώρια αμυντική της βιομηχανία και να την επεκτείνει κυρίως στον τομέα της ανάπτυξης UAV και drones. Το κύριο όπλο αιχμής είναι το υποβρύχιο τύπου 214 γερμανικής σχεδίασης και ναυπήγησης στην Τουρκία. Το Βερολίνο έχει παραχωρήσει το σύνολο της τεχνογνωσίας ναυπήγησής τους στην Άγκυρα, αλλά και τα συστήματα Αναερόβιας Πρόωσης (AIP). Ανάλογη είναι και η συνεργασία Βερολίνου-Άγκυρας στον τομέα παραγωγής του ολοκληρωμένου προγράμματος των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ. Παρέχει επίσης σημαντική τεχνολογική βοήθεια στην παραγωγή του αντιαεροπορικού συστήματος μεσαίου βεληνεκούς Korkut, αλλά και τα φορητά βλήματα PorSav.
Οι Γερμανοί συζητούν, επίσης, για τους Τούρκους προκειμένου να τους παρέχουν την τεχνογνωσία για τον κινητήρα του "εγχώριου" άρματος μάχης "Αλτάι". Στο σκέλος των κινητήρων, οι Τούρκοι συζητούν με το Βερολίνο για τη διαμόρφωση του "εθνικού" μαχητικού αεροσκάφους TFX το οποίο βέβαια παραμένει ένα σχέδιο επί χάρτου.
Οι Γερμανοί παρείχαν επίσης κινητήρες για την εθνική κορβέτα του τουρκικού ναυτικού, ενώ το ίδιο κάνουν στη λεγόμενη εθνική φρεγάτα. Μαζί με τους Γάλλους και τους Ισπανούς παρείχαν τεχνογνωσία και για την ανάπτυξη των μεταγωγικών αεροσκαφών Α-400. Οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, αποτελούν επίσης έναν γερμανικό τύπο πλοίου ο οποίος έχει αναπτυχθεί για το τουρκικό ναυτικό, στο οποίο επίσης παραχωρήθηκε η τεχνογνωσία.
Το Λονδίνο έχει παραχωρήσει το σχέδιο για την ανάπτυξη της φρεγάτας τύπου ΤF-2000, συμφωνώντας, προφανώς για την παροχή τεχνογνωσίας. Από τα τουρκικά σχέδια η TF-2000 είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει ταχέως λόγω και τις κοινής βούλησης Άγκυρας-Λονδίνου για στενότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Η Ιταλία έχει παράσχει σημαντική τεχνογνωσία στην Τουρκία, μέσω της παράδοσης των επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Τ-129 ΑΤΑΚ και των κατασκοπευτικών δορυφόρων τύπου GokTurk.
Η Ισπανία παραχώρησε τα σχέδια και την τεχνογνωσία για το ελικοπτεροφόρο Αναντολού ενώ πώλησε στην Άγκυρα τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235, τα οποία μαζί με τα ιταλικής κατασκευής ΑΤR-72 αποτελούν το "μάτι" της τουρκικής αεροπορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, ευτράπελο αποτελεί η ανάπτυξη των οχημάτων τύπου HIZIR (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού) τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. για τη φύλαξη των τουρκικών συνόρων
Πηγή πληροφοριών: Καθημερινή