26 Νοεμβρίου 2020

Αυστηροποίηση των ποινών για βιασμό και trafficking ζητάει ο Πλεύρης

Την επαναφορά του αυστηρότερου πλαισίου ποινών για τους βιαστές και την αναγωγή της ποινής των συμμετεχόντων στην εμπορία ανθρώπων με την ιδιότητα του «πελάτη» σε κακούργημα, ζητάει ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, μέσω ερώτησης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στη σκιά της παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, κατηγορώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα μείωσε τις ποινές για το αδίκημα του βιασμού στη βασική του μορφή.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς η βασική μορφή βιασμού τιμωρούνταν με ποινή έως 20 έτη και για τη στοιχειοθέτησή του εκτός από τη βία αρκούσε και η απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, πλέον τιμωρείται υπό προϋποθέσεις έως 10 έτη όταν η απειλή δεν συνδέεται με τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα «αποκλείοντας από τη βασική μορφή του αδικήματος πολλές μορφές απειλής που υφίστανται θύματα γυναίκες».   

Ο ίδιος επισημαίνει την τροποποίηση που επέφερε η κυβέρνηση ΝΔ στις ποινές για τον βιασμό από περισσότερους δράστες και ζητάει την επαναφορά των προηγούμενων πιο επιβαρυντικών ρυθμίσεων και σε σχέση με το πλαίσιο ποινών της απειλής.

Ως προς το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, ο Θάνος Πλεύρης καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης να προωθήσει την αυστηροποίηση του πλαισίου και για όσους λαμβάνουν υπηρεσίες από θύμα trafficking, επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζονται ελαφρύτερα ενώ στην πραγματικότητα συντηρούν το κύκλωμα εμπορίας πρωτίστως γυναικών. 

Της Ναντίν Χαρδαλιά
Πηγή: https://www.skai.gr/