13 Δεκεμβρίου 2020

📺Βίντεο: Η Ακρόπολη πλημμυρίζει από το 2013 -Η απραξία του ΣΥΡΙΖΑ

Το παρακάτω βίντεο, με τους καταρράκτες να πέφτουν από την βόρεια κλιτύ της Ακροπόλεως, είναι από την πλημμύρα στις 30 Μαρτίου του 2013. Μισή ώρα περίπου μετά, έγινε η ολίσθηση του βράχου στην Κλεψύδρα.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε, καθώς ο τότε προϊστάμενος του εργοταξίου των Προπυλαίων, αρχιτέκτων Τάσος Τανούλας, τοποθέτησε δεύτερο εργοταξιακό οικίσκο στα βόρεια των Προπυλαίων, οπότε ο τρόπος κατείσδυσης του νερού άλλαξε και η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά.

Δείτε το βίντεο με την πλημμυρισμένη Ακρόπολη, το 2013:


Αυτή ήταν η αιτία, που ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως Χαράλαμπος Μπούρας, σε συνεννόηση με την Λίνα Μενδώνη, τότε Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, ανέθεσε την σύνταξη της προμελέτης διαχείρισης των ομβρίων υδάτων στην Ακρόπολη.

Την προμελέτη εισηγήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο Χαράλαμπος Μπούρας στις 29 Απριλίου 2014 και εγκρίθηκε από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, στις 4 Ιουλίου 2014. Συναφής ήταν και η μελέτη στερέωσης των ασταθειών των βραχωδών πρανών, κατά μήκος των νοτιοδυτικών προσβάσεων στην Ακρόπολη, την οποία συζήτησε το ΚΑΣ στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Λίνας Μενδώνη και ενέκρινε ο Υπουργός Κώστας Τασούλας στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η κατάσταση με τις βροχές στην Ακρόπολη παρέμενε ίδια. Το 2018 πέφτουν τεμάχη βράχων και λίθοι, στον βόρειο περίπατο της Ακρόπολης, από την Κλεψύδρα μέχρι τον ανελκυστήρα. Το Υπουργείο Πολιτισμού κρατά κλειστό τον περίπατο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την νεροποντή στις 28 Ιουνίου 2018. Και το ΥΠΠΟ δεν κάνει τίποτε. Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Δείτε εικόνες από τις πλημμύρες στην Ακρόπολη, το 2018, επί Κονιόρδου:

Αλλά τότε δεν υπήρχαν οι δήθεν «τσιμεντένιες διαδρομές» τις οποίες επικαλείται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζοντας fake news για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του.

Οι μελέτες για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στην Ακρόπολη ξεκίνησαν τον Οκτώβρη 2019 με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αφού εξασφαλίστηκε χορηγία για το σύνολο των μελετών και των έργων στην Ακρόπολη από το Ιδρυμα Ωνάση. Οι πρώτες μελέτες που αφορούσαν στον ανελκυστήρα και στην διάστρωση των διαδρομών για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ εγκρίθηκαν τον Μάιο 2020. Τα δύο έργα ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο 2020. Τότε, για πρώτη φορά κατασκευάστηκε επί του Ιερού Βράχου υδραυλικό έργο: Φρεάτιο απορροής στην ανατολική πλευρά του Παρθενώνα, μεταξύ του μνημείου και του παλαιού μουσείου και αυλάκι αποστράγγισης και απορροής στην νοτιοανατολική πλευρά. Ηδη, είναι σε εξέλιξη η συνολική υδραυλική μελέτη για την Ακρόπολη, επιφάνειας και κλυτύων, προκειμένου να εκτελεστεί άμεσα και το έργο.
Το θέμα της απορροής των υδάτων από τον Βράχο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς ο βράχος δεν έχει απορροφητικότητα και δεν υπάρχει σύστημα υποδοχής του όγκου του νερού στο όριο της οικιστικής περιοχής. Το αστικό δίκτυο είναι προσεγγίσιμο μόνον στην οδό Θρασύλου και στην οδό Θεωρίας. Οπότε, η μελέτη, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να προστατεύσει από τον όγκο των νερών την Πλάκα και την Αρχαία Αγορά.

Μάλιστα το ΥΠΠΟ δημοσιοποίησε και μία φωτογραφία με πλημμυρισμένο το Ερέχθειο το 2015 και το Ερέχθειο σήμερα, τονίζοντας πώς για πρώτη φορά υλοποιείται υδραυλικό έργο στην Ακρόπολη: