14 Δεκεμβρίου 2020

📺Γεωργιάδης: Δεν αφήνουμε κανέναν να καταστραφεί - Η ατάκα για χρέη της πανδημίας ενώπιον του Μητσοτάκη

Παράθυρο για ρύθμιση των χρεών που προκαλεί η πανδημία άνοιξε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. 

Ενώπιον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έδωσε το "παρών" στην ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και αποχώρησε αμέσως μετά, ο κ. Γεωργιάδης έδειξε βέβαιος ότι η οικονομία θα παραμείνει όρθια και είπε χαρακτηριστικά: "Θα είμαστε εδώ και την επόμενη ημέρα για όποια βοήθεια χρειαστεί σε επιχείρηση ή νοικοκυριά. Και τα χρέη που προκαλεί η πανδημία θα δούμε πως θα ρυθμιστούν. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταστραφεί. Όλοι μαζί, χωρίς τσακωμούς θα φτιάξουμε την Ελλάδα όπως πρέπει".

Ο κ. Γεωργιάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη διαδικασία "παράδοση εκτός" λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν η μόνη λύση για να λειτουργήσει η αγορά με απόλυτη τήρηση των μέτρων προστασίας και προκειμένου να αποφορτιστούν οι εταιρείες ταχυμεταφορών από μεγάλο βάρος. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι τα οριζόντια μέτρα στήριξης που λαμβάνουν οι κλειστές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν οι καταστηματάρχες του λιανεμπορίου που θα λειτουργήσουν την περίοδο των εορτών με το σύστημα της παράδοσης εκτός.

«Είπε η κυρία Γεννηματά ότι η επιλογή της κυβέρνησης για το click away ευνοεί τους μεγάλους και σκοτώνει τους μικρούς. Το ίδιο και ο κ. Τσίπρας. Αυτό πιστεύετε; Η μείζονα απόφαση που πήραμε ήταν να μην λειτουργήσει το λιανεμπόριο στην κρίση της πανδημίας εντός των εορτών. Τι έχει γίνει στην Ευρώπη; Ξέρετε; Στην Γερμανία ελήφθη έκτακτη απόφαση για ολικό λοκνταουν με την σύμφωνη γνώμη 16 πρωθυπουργών ομοσπονδιακών κρατιδίων. Παρομοίως, στην Ολλανδία πάνε σε ολικό κλείσιμο. Προ ολίγου στο Λονδίνο που είδαμε όλοι τις εικόνες εξω από τα Χάροντς πηραν την απόφαση να κλείσουν τα πάντα. Αυτό γιατί άνοιξαν το λιανεμπόριο και με το που άνοιξε είχαμε τεράστια αύξηση των κρουσμάτων. Ολοι τρέμουμε το τρίτο κύμα» είπε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει «Αντί να πείτε μπράβο που πήραμε απόφαση με γνώμονα την υγεία των πολιτών γνωρίζοντας ότι θα έχει κόστος κάνατε κριτική. Το κάναμε γιατί σημασία έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι τώρα» είπε.

Αναφερόμενος στην απόφαση για τη διαδιασία "παράδοση εκτός" -ζήτησε ο ίδιος να αποκαλείται έτσι ώστε να μη χάσουμε την ελληνική γλώσσα- ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι οι ταχυμεταφορές κατέρρευσαν γιατί δέχονταν 500.000 πακέτα την ημέρα και έπρεπε να βρεθεί άμεσα εναλλακτικός τρόπος. «Την πρώτη ημέρα είχαμε δεκάδες χιλιάδες παραγγελίες και σήμερα διπλάσιες παρά το γεγονός ότι είχαμε άσχημο καιρό» είπε λέγοντας ότι τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ευνοεί μόνο τους μεγάλους ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι προφανώς ο μεγάλος και πιο καλά οργανωμένος λειτουργεί καλύτερα αλλά η κυβέρνηση έδωσε όλα τα εργαλεία , όπως τηλεφωνική παραγγελία και πληρωμή στο κατάστημα ώστε δουλέψουν και οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα.


του Γιώργου Λυκουρέντζου
real.gr