07 Ιανουαρίου 2021

10.000 κρούσματα σε μια μέρα στην Πορτογαλία

Σάκης  Μουμτζής

Η Πορτογαλία, μια χώρα με ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα, είχε χθες 10.027 κρούσματα covid 19. Ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει πως το lockdown θα αρθεί κατά τα μέσα Φεβρουαρίου. Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη επικρατεί κλίμα πανικού, καθώς κινδυνεύουν να λυγίσουν Συστήματα Υγείας με δομές εξελιγμένες. Και η μικρή Ελλάδα παρουσιάζει μιαν ύφεση στα κρούσματα και στους θανάτους. Συγχρόνως, φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των κρατών της ΕΕ στο θέμα των εμβολιασμών, με 20.000 περίπου.

Αυτήν η θετική κατάσταση κινδυνεύει να ανατραπεί από τις ακρότητες της Ιεράς Συνόδου και των πιστών που έσπευσαν στους ναούς την ημέρα των Θεοφανείων. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρήθηκε καν η συμφωνία για τον αριθμό αυτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός των εκκλησιών. Είπαμε ο φανατισμός, ο οποιοσδήποτε φανατισμός, παραλύει την κρίση των ανθρώπων και οδηγεί στον σκοταδισμό.

Είναι νομίζω αυτονόητο πως αν κάποιοι επιθυμούν να αυτοκτονήσουν ουδείς δύναται να τους εμποδίσει. Δική τους είναι η ζωή, ό,τι θέλουν την κάνουν. Στην προκειμένη περίπτωση όμως οι υποψήφιοι αυτόχειρες θα πάρουν μαζί τους στον Άλλο Κόσμο και ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν την ζωή τους. Τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τους γείτονες.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να παρέμβει προληπτικά και απέτυχε. Ουδείς λογικός μπορεί να αντιμετωπίσει αυτούς που δεν σκέφτονται με την λογική. Ο αγώνας είναι άνισος.

Δυστυχώς, αυτά που έγιναν στο Εφετείο Αθηνών και στις διάφορες διαδηλώσεις, τα όσα έγιναν χθες στις εκκλησίες όλης της χώρας, αποδεικνύουν ένα πράγμα. Την νύφη την πληρώνει, όπως πάντα, η αγορά. Οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες με τα εκατομμύρια εργαζόμενους οι οποίοι δεν αποτελούν και ουδέποτε αποτελούσαν ομάδα πίεσης.

Γιατί ο φανατισμός των κάθε μορφής θρησκόληπτων αυτούς θα πλήξει. Η παράταση του lockdown που, μετά βεβαιότητος θα συμβεί, θα έχει επιπτώσεις μόνον στους «φουκαράδες» του ιδιωτικού τομέα.

Πιθανόν η γιορταστική ανεύθυνη συμπεριφορά χιλιάδων συνανθρώπων μας να ανατρέψει τους σχεδιασμούς όχι μόνον της κυβέρνησης αλλά και των επιχειρηματιών, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Σε μια εγωιστική κοινωνία, χωρίς αλληλεγγύη, όπου ο καθένας κοιτάζει να ικανοποιήσει, σε ώρες κρίσης, τις δικές του επιθυμίες και μόνον αυτές, η ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει. Κάποιοι, και δυστυχώς είναι πολλοί, δεν αντιλαμβάνονται πως αν η Ελλάδα ακόμα αντέχει στην πανδημία, αυτό οφείλεται στον ηρωισμό των υγειονομικών και στην αυτοπειθαρχία των περισσότερων. Αλλά αυτό προφανώς δεν αρκεί.

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει με αστυνομικά μέτρα ούτε βέβαια οι «ψεκασμένοι» που θεωρούν τον covid 19 μια μορφή γρίπης μπορούν να επηρεάσουν την ζωή μας. Να συνειδητοποιήσουμε πως το να γίνουμε ξαφνικά Πορτογαλία είναι πολύ εύκολο. Και τα λεφτά που μοιράζει ο Σταϊκούρας τελειώνουν.