08 Ιανουαρίου 2021

Αυτά είναι τα νέα όπλα της Ελλάδας που προκαλούν νευρικό κλονισμό στον Ερντογάν

Η Πολεμική Αεροπορία το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς επανδρώνονται και ενισχύονται σημαντικά

Με τη συμφωνία για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale να έχει πλέον ολοκληρωθεί και να απομένουν μόνο οι τελικές υπογραφές από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, η Ελληνική πλευρά προχωρά χωρίς καθυστερήσεις στην ενίσχυση και αναβάθμιση και των υπόλοιπων κλάδων.

Προτεραιότητα του Ν. Παναγιωτόπουλου – ο οποίος συνέχισε και μετά τον ανασχηματισμό να διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας – αποτελεί η συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού και φυσικά η προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού όπου απαιτείται.

Η ελληνική πλευρά παρά τις δυσκολίες – κυρίως της έλλειψης οικονομικών πόρων – έχει καταφέρει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του. Αναμφισβήτητα, όμως, οι «πληγές» που άφησαν στα τρία Σώματα τα δέκα χρόνια της κρίσης, είναι μεγάλες και σίγουρα ακόμα ανοιχτές.

Η πολεμική Αεροπορία αποκτά τα πανίσχυρα Rafale, αναβαθμίζει τα μαχητικά F-16 block 52+ σε Viper και παραλαμβάνει ανταλλακτικά για τα Mirage 2000-5. Η ελληνική πλευρά έχει εκδηλώσει ακόμη ενδιαφέρον και για τα F-35.



Το πολεμικό Ναυτικό επανδρώνεται. Θα προχωρήσει στην αγορά νέων φρεγατών. Η Γαλλία, εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται να καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση για την Αθήνα, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να προχωρούν άμεσα σε άνοιγμα όλων των φακέλων και στην τελική επιλογή της χώρας που θα αναλάβει να δημιουργήσει τη νέα ελληνική φρεγάτα. Αμερικανοί και Γάλλοι φαίνεται να βρίσκονται στην τελική ευθεία της κρίσιμης αυτής κούρσας σύμφωνα με το GreekCityTime.



Συγχρόνως, στα σκαριά βρίσκεται και η αγορά των περιβόητων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo. Το πιο δυνατό χαρτί στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Τα εν λόγω μαχητικά είναι εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και μεγάλη αυτονομία. Το συνολικό κόστος των Romeo ανέρχεται στα 295 εκ δολάρια. Ωστόσο, με την αγορά των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, η χώρα μας αποκτά σαφές προβάδισμα στον «αθόρυβο πόλεμο».

Άλλη μια σημαντική συμφωνία για την Ελλάδα. Προχωρά, στην απόκτηση 36 νέων γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214. Στα πλαίσια της συμφωνίας προβλέπεται ακόμη και ο εκσυγχρονισμός μέρους τορπιλών SUT της δεκαετίας του ’80.

Φυσικά και ο στρατός ξηράς προβλέπεται στα σχέδια του υπουργείο, καθώς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αλλαγή του εθνικού τυφεκίου και του εθνικού οχήματος, με το G3 να αποσύρεται σταδιακά και τα θρυλικά Mercedes να δίνουν επιτέλους της θέση τους σε νέα.

Παράλληλα, ένα από τα οπλικά συστήματα για το οποίο έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον το Γενικό Επιτελείο Στρατού, είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται μάλιστα για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS, που είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.



Η εξοπλιστική ενίσχυση και των τριών Κλάδων θα καταστήσει τη χώρα μας ακόμα πιο ισχυρή σε μια περιοχή με έντονες προκλήσεις και απέναντι σε έναν γείτονα με αρκετές βλέψεις.