05 Ιανουαρίου 2021

📺«Ιερός πόλεμος» για την ΗΛΙΘΙΑ απόφαση για κλειστούς ναούς τα Φώτα - Με Ιερώνυμο τελικά η ορκωμοσία

Σύγκρουση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι ναοί τα Θεοφάνια

Θα υπάρξει τελικά τετ α τετ Μητσοτακη-Ιερώνυμου στη σημερινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. 

Η ορκωμοσία θα αρχίσει στις 11:00 με την πρώτη από τις τρεις ομάδες και τελικά σε αυτή θα παραστεί, παρότι δεν είθισται, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΙΣ Μητροπολίτης Αθηναγόρας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας» λέει ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΙΣ Μητροπολίτης Αθηναγόρας δίνοντας το στίγμα της αυριανής ημέρας του εορτασμού των Φώτων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός χωρίς πιστούς και την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να ανοίξει τους ναούς.

Με φόντο την τροχιά σύγκρουσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας η Εκκλησία της Ελλάδος προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τις 82 Μητροπόλεις, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τελέσει αύριο τον αγιασμό των υδάτων σε ανοιχτή θάλασσα στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εκκλησιαστικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μία κίνηση του Αρχιεπισκόπου που έχει συσπειρώσει γύρω του όλη την Εκκλησία λίγες εβδομάδες μετά την περιπέτεια της υγείας του στέλνοντας το μήνυμα «ως εδώ», τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.

Σε αυστηρό τόνο η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ανέφερε: «Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν» ενώ η Η Ιερά Σύνοδος δήλωνε «αιφινιδιασμένη» και είχε αποφασίσει οι Εκκλησίες να λειτουργήσουν με τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν τα Χριστούγεννα.

Από την πλευρά της Εκκλησίας αρχικά αναζητήθηκε λύση απομακλιμάκωσης καθώς τονίστηκε ότι δεν επιθυμούν ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός «να παρασταθούν ως αντίπαλοι», στα Φώτα όπως λένε χαρακτηριστικά εκκλησιαστικοί κύκλοι ενώ η κυβέρνηση στην απόφαση της ΔΙΣ για ανοιχτούς ναούς λέει ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί».

Να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την Εκκλησία κάλεσε την κυβέρνηση η Ιερά Σύνοδος η οποία αποφάσισε ότι οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί τα Θεοφάνεια , όπως προέβλεπε η αρχική ΚΥΑ. Εκκλησιαστικοί κύκλοι λένε ότι λέει η κυβέρνηση οι « ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν θυμίζοντας την 17η Νοεμβρίου και την Πρωτομαγιά με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις». Ερωτηματικό παραμένει για την Εκκλησίας τι θα γίνει αν αστυνομικές αρχές επιδώσουν πρόστιμα σε πιστούς καθώς ο ιερέας του ανοιχτού ναού θα πληρώσει πρόστιμο αν του επιβληθεί.
«Αντάρτικο» από την Εκκλησία: Δεν υπακούει στα μέτρα του lockdown


Η απάντηση της κυβέρνησης στην απόφαση της ΔΙΣ να μείνουν ανοιχτοί οι ναοί όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων. Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».


Η Εκκλησία είπε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο «ως εδώ» καθώς διέβλεψε ότι «αυτοί που χειρίζονται τα θέματα με αυτόν τον τρόπο αν δεν μπει τώρα όριο» θα είναι χειρότερα τα πράγματα την επόμενη φορά.

Με το βλέμμα στραμμένο στα Φώτα που οι ναοί θα μείνουν ανοιχτοί και θα μπορούν να δεχθούν έως και 25 πιστούς οι ενοριακοί και 50 οι μητροπολιτικοί όπως δηλαδή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η Εκκλησία αναζητά αποκλιμάκωση της κρίσης. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος παρέμβασης επιπέδου πρωθυπουργού» λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι που επισημαίνουν ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει η Εκκλησία και η Πολιτεία σε γραμμή αναμέτρησης».

Στο μεταξύ τη σθεναρή της αντίδραση στην απόφαση της Πολιτείας δείχνει η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνήλθε σήμερα εκτάκτως υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Οι ναοί της χώρας θα ανοίξουν κανονικά την ημέρα των Θεοφανείων όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση και είχε δημοσιευτεί στην προηγούμενη ΚΥΑ, πριν δηλαδή την υπαναχώρηση της Κυβέρνησης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε γνωστή αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης. Οι Ιεράρχες, σύμφωνα με πληροφορίες από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν για την αιφνιδιαστική, όπως την χαρακτηρίζουν απόφαση της Πολιτείας εξέφρασαν την αντίδρασή τους αλλά είπαν οι περισσότεροι να μην επικρατήσει η λογική της σύγκρουσης αλλά να παραχωρήσουμε και τα συμφωνηθέντα, αφού τηρήσαμε ότι ζήτησε η Πολιτεία.

Η Σύνοδος μετά την έκτακτη συνεδρίασή της εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά τήν Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τά εξής:1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ' αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509). Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ' όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

2. Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.

3. Κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους.

4. Ανανεώνει προγενέστερη Απόφαση Αυτής ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.



«Κόκκινη γραμμή» τα Θεοφάνεια

Κόκκινη γραμμή χαρακτήρισε τα Θεοφάνεια για την Εκκλησία ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου, Αθηναγόρας. Ο κ. Αθηναγόρας μιλώντας στο MEGA δήλωσε πως «η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας».

«Η Εκκλησία θα πληρώσει τα πρόστιμα που της αναλογούν»  σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως «κάνω μία έκκληση σε όλους αυτούς τους ζηλωτές λαϊκούς, οι οποίοι ευκαίρως ακαίρως ζητούν πράγματα, να έρθουν και να αποδείξουν στην πράξη ότι είναι μάρτυρες της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας βοηθώντας σε αυτό το έργο».

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας τόνισε το γεγονός πως «η Εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως στα μέτρα»  καθώς και ότι «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε πλήρως τους όρους που έθεσε η Κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα».

Υπογράμμισε όμως πως «όταν γίνεται μια συμφωνία από δύο μέρη και το ένα μέρος αποφασίζει να την αλλάξει, τότε πρέπει να ενημερώσει και το άλλο μέρος», αφήνοντας αιχμές στην Κυβέρνηση για τον χειρισμό της κατάστασης και σημειώνοντας πως «υπάρχει μια μικρή απογοήτευση στον τρόπο επικοινωνίας».


Η εγκύκλιος για το ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τα περιοριστικά μέτρα προσφεύγει άμεσα η Εκκλησία, όπως προαναγγέλλει εγκύκλιος που εστάλη σε όλες τις Μητροπόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2021 αναφέρεται μεταξύ άλλων:

- Η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.-Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών

Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο η Εκκλησία «προσφεύγει άμεσα εις το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.2 (ΦΕΚ Β’ 1/2-1-2021)».

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ