03 Ιανουαρίου 2021

ΗΠΑ: Βάνδαλοι επιτέθηκαν στα σπίτια της Νάνσι Πελόζι και του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ

Βάνδαλοι επιτέθηκαν στα σπίτια της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, και του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ενώ συνεχίζεται η πολιτική διαμάχη για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Οι άγνωστοι δράστες άφησαν το κομμένο κεφάλι ενός γουρουνιού, ψεύτικο αίμα και έγραψαν συνθήματα έξω απ’ το σπίτι της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι στο σπίτι της στην Καλιφόρνια, ενώ έγραψαν «που είναι τα λεφτά μου» και ύβρεις στην εξώθυρα του σπιτιού του Μιτς Μακόνελ στο Κεντάκι.


Οι βανδαλισμοί στο σπίτι της Νάνσι Πελόζι καλύφθηκαν αργότερα / Φωτογραφία: CBS

Την περασμένη Τρίτη η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων των ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιδομάτων που προβλέπει το πακέτο από τα 600 στα 2.000 δολάρια για τους ευάλωτους Αμερικανούς με τη βοήθεια πάνω 40 Ρεπουμπλικάνων. Αλλά η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία δεν ενέκρινε την αύξηση αυτή, παρά τις σχετικές εκκλήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Η Γερουσία δεν θα πτοηθεί από εκφοβισμούς για να σπεύσει να εγκρίνει κι άλλα δανεισμένα χρήματα να καταλήξουν στα χέρια πλούσιων φίλων των Δημοκρατικών, που δεν χρειάζονται ενίσχυση», είπε ο Μακόνελ την Τετάρτη. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής επικρίνει τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να αυξηθεί το ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στους Αμερικανούς λέγοντας ότι «απλώς δεν είναι η σωστή προσέγγιση» και υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «σοσιαλισμό για πλούσιους». Μετά τους χθεσινούς βανδαλισμούς στο σπίτι του, ο Μακόνελ είπε ότι εκτιμά τη στάση όλων των κατοίκων του Κεντάκι που έλαβαν μέρος στη δημοκρατική διαδικασία «είτε συμφωνούν μαζί μου είτε όχι. Αυτό, όμως, είναι διαφορετικό. Ο βανδαλισμός κι η πολιτική του εκφοβισμού δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο ερευνά το περιστατικό στην κατοικία της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Την Παρασκευή το Κογκρέσο κατάφερε ένα πρωτόγνωρο πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ ανατρέποντας, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, το βέτο του για τον αμυντικό προϋπολογισμό για πρώτη φορά στη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Το νέο κογκρέσο αναμένεται να ορκιστεί την Κυριακή.