08 Ιανουαρίου 2021

Μέχρι και το Μάλι«τρολάρει» τους Αμερικανούς: Στείλτε κυανόκρανους στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τη δημοκρατία!

Με ειρωνείες αντέδρασαν οι Αφρικανοί στα χθεσινά γεγονότα στις ΗΠΑ και ειδικά για την παρουσία του γυμνόστηθου άνδρα με το γούνινο καπέλο που πόζαρε με υπερηφάνεια στις κάμερες μέσα στο Καπιτώλιο

Ο άνδρας που φορούσε στο κεφάλι του ένα γούνινο καπέλο με κέρατα, ανήκει μήπως σε κάποια φυλή κυνηγών του Σάχελ; Ήρθε άραγε η ώρα να παρέμβουν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Ουάσινγκτον; Η εισβολή στο Καπιτώλιο από τους υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ειρωνικά σχόλια σε όλη την Αφρική, μια ήπειρο «συνηθισμένη» να της δίνουν «μαθήματα δημοκρατίας» οι ΗΠΑ.

Στο Μάλι, ο γενικός γραμματέας μιας ένοπλης οργάνωσης, ο Φαχάντ Αγκ Αλμαχμούντ, «καταδίκασε» μέσω του Twitter την παρουσία «παραδοσιακών κυνηγών» στο Καπιτώλιο. Οι «ντόζο», όπως τους αποκαλούν, δρουν στο Σάχελ και συχνά κατηγορούνται για εκβιασμούς των κατοίκων. Συνήθως φορούν μια καφετιά στολή, διακοσμημένη με φυλαχτά: δεν χρειάστηκε πολύ για να ταυτίσουν οι ντόπιοι με τους «ντόζο» τον γυμνόστηθο άνδρα με το γούνινο καπέλο που πόζαρε με υπερηφάνεια για τις κάμερες μέσα στο λεηλατημένο Καπιτώλιο.

«Οι εξάδελφοί μας, οι Αμερικανοί ντόζο, δεν έμειναν στο περιθώριο αυτού του ιστορικού γεγονότος», ειρωνεύτηκε ένας χρήστης του διαδικτύου από τη Μπουρκίνα Φάσο, αναρτώντας μια φωτογραφία του άνδρα αυτού.

Στην Αφρική, που πέρσι συγκλονίστηκε από αλλεπάλληλες κρίσεις, από το πραξικόπημα στο Μαλί, τις συγκρούσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Αιθιοπία, τις εκλογικές κρίσεις στη Γουινέα-Μπισάου, τη Γουινέα, την Ακτή Ελεφαντοστού, οι κάτοικοι δεν έχασαν την ευκαιρία να χλευάσουν το θέαμα που προσέφεραν οι Αμερικανοί.

«Αυτό που συνέβη στο Καπιτώλιο καταδεικνύει ότι οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν επιτέλους την αξία της Αφρικής και αντιγράφουν τις μετεκλογικές πρακτικές της», αστειεύτηκε ένας Μαλγάσιος στο Twitter.

«Φαντάζομαι τους τίτλους στο RFI, στο France 24, στο CNN (...) αν συνέβαιναν αυτά στην Αφρική ή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», σχολίασε ο Γκαστονφίς Λονζό, εκτιμώντας ότι «εκείνοι που παραδίδουν μαθήματα θα είχαν ήδη στείλει ερευνητές».

«Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ότι οι Αφρικανοί δεν θέλουν τη δημοκρατία. Έχουμε την απόδειξη ότι η άρνηση να εγκαταλείψει κανείς την εξουσία μετά από μια εκλογική ήττα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των Αφρικανών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπιενβενί Ματουμό, του κινήματος «Αγώνας για την Αλλαγή» (Lucha) στη ΛΔ του Κονγκό.

«Αυτό που συνέβη μας υπενθυμίζει ότι η ανθρώπινη φύση, ανεξαρτήτως χρώματος ή καταγωγής, χρειάζεται αναχώματα: παιδεία, ισχυρούς θεσμούς, υπεύθυνη ηγεσία, για να συγκρατήσει τα πρωτόγονα ένστικτά της», πρόσθεσε ο Φλοριμπέρτ Ανζουλούμι, ο συντονιστής μιας άλλης οργάνωσης των πολιτών, της Filimbi.

Στο άρθρό του στον ιστότοπο του περιοδικού Jeune Afrique, ο σκιτσογράφος Νταμιάν Γκλεζ (με καταγωγή από τη Γαλλία και τη Μπουρκίνα Φάσο), παραλληλίζει τον Τραμπ με τον Γιαχία Τζάμε, που κατέλαβε την εξουσία στην Γκάμπια και αρνήθηκε να αποχωρήσει όταν έχασε τις προεδρικές εκλογές το 2017. Ο Τραμπ είχε αποκαλέσει «σκ…» τις χώρες της Αφρικής, ένας χαρακτηρισμός που δεν ξεχάστηκε και ο σκιτσογράφος σήμερα του απάντησε: «Συχνά, μοιάζουμε μ’ αυτούς που σνομπάρουμε».

«Στείλτε κυανόκρανους»

Σε αντίθεση με ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, που έσπευσαν να καταδικάσουν τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, οι Αφρικανοί συνάδελφοί τους δεν βιάστηκαν να αντιδράσουν. Μόνο ο Έμερσον Μνανγκάγουα, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, επωφελήθηκε από την περίσταση για να ζητήσει την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στη χώρα του: «Τα χθεσινά γεγονότα δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να τιμωρούν άλλα κράτη υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης της δημοκρατίας», σχολίασε στο Twitter.

Οι ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια έχουν επιβάλει κυρώσεις σε 100 πρόσωπα και νομικές οντότητες στη Ζιμπάμπουε – μεταξύ αυτών είναι και ο νυν πρόεδρος.

Σε μια λακωνική, αλλά ειρωνική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Νιγηριανού προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο Μπασίρ Άχμαντ, αναρωτήθηκε: «Αυτή είναι η Ομορφιά της δημοκρατίας;».

Στο διαδίκτυο, κάποιοι κάλεσαν την Αφρικανική Ένωση να αντιδράσει, «όπως κάνει ο ΟΗΕ» όταν σημειώνονται ταραχές σε αφρικανικές χώρες.

«Ήρθε η ώρα να στείλει η Αφρικανική Ένωση κυανόκρανους για να προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες», έγραψε ένας Ρουαντέζος.