27 Ιανουαρίου 2021

Άναυδος ο Γκέιτς με τις τρελές θεωρίες συνωμοσίας ότι δημιούργησε την πανδημία

Οι πιο φτωχές χώρες στο καλύτερο σενάριο θα λάβουν 6 με 8 μήνες αργότερα από τα πλούσια κράτη εμβόλια κατά του κορωνοϊού για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους από την πανδημία, τόνισε ο συνιδρυτής της Microsoft και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς.

Σε συνέντευξή του στο Reuters χαρακτήρισε το ζήτημα της κατανομής των εμβολίων εξαιρετικά δύσκολο και πρόσθεσε πως οι πιέσεις είναι ασφυκτικές προς όλους, τους διεθνείς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις, την φαρμακοβιομηχανία.

«Ακόμη και οι πολιτικοί δέχονται πιέσεις για προσφορές που θα φέρουν πιο μπροστά στη σειρά την χώρα τους», ανέφερε ο Γκέιτς.

Το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει εξασφαλίσει 1,75 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως. Κάποια από τα εν λόγω κονδύλια κατευθύνθηκαν για στην πρωτοβουλία ανταλλαγής εμβολίων COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η αντίδρασή του στις θεωρίες συνωμοσίας

Δήλωσε ότι έχει μείνει άναυδος από τις «τρελές» και «κακόβουλες» θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον ίδιο αλλά και για τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι, και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ερευνήσει τι κρύβεται πίσω από αυτές.

«Κανείς δεν θα προέβλεπε ότι εγώ και ο δρ Φάουτσι θα κυριαρχούσαμε σε αυτές τις πραγματικά κακόβουλες θεωρίες», δήλωσε ο Γκέιτς. «Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση αυτό. Ελπίζω να ξεθυμάνει».

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από ένα χρόνο, εκατομμύρια θεωρίες έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο, τροφοδοτώντας την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό, την προέλευσή του και τα κίνητρα αυτών που εργάζονται για την αντιμετώπισή του. Σε αυτές περιλαμβάνονται ισχυρισμοί ότι ο Φάουτσι και ο Γκέιτς δημιούργησαν την πανδημία προκειμένου να προσπαθήσουν να ελέγξουν τους ανθρώπους, ότι θέλουν να βγάλουν κέρδος από την εξάπλωση του ιού και ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια για να εισάγουν τσιπάκια ανίχνευσης στο ανθρώπινο σώμα.

«Μα πραγματικά, τα πιστεύει αυτά ο κόσμος;», διερωτήθηκε ο Γκέιτς.

«Πραγματικά θα πρέπει να εκπαιδευτούμε για αυτό την επόμενη χρονιά και να καταλάβουμε…πώς αλλάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων και πώς θα έπρεπε να το είχαμε ελαχιστοποιήσει».

Νέες αιχμές για Τραμπ

Ο Γκέιτς επαίνεσε τον Φάουτσι και τον Φράνσις Κόλινς, επικεφαλής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, χαρακτηρίζοντάς τους «έξυπνους» και «υπέροχους ανθρώπους» και είπε ότι ανυπομονεί να τους δει να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν αποδοτικά και να πουν την αλήθεια υπό τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Γκέιτς είπε, «μερικές φορές ένιωθες ότι ήταν οι μοναδικοί σώφρονες άνθρωποι στην αμερικανική κυβέρνηση».

«Είμαι ενθουσιασμένος για την ομάδα που επέλεξε ο Μπάιντεν» για να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Γκέιτς.

Ο Γκέιτς δήλωσε επίσης ικανοποιημένος που υπό τον Μπάιντεν οι ΗΠΑ επέστρεψαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και για το ότι «διόρισε έξυπνους ανθρώπους, και για το γεγονός ότι ο δρ. Φάουτσι δεν θα καταπιέζεται».