26 Ιανουαρίου 2021

Ένοχος κρίθηκε ο Κύπριος χάκερ που εκδόθηκε στις ΗΠΑ

Ένοχος κρίθηκε ο Κύπριος χάκερ, Τζόσουα Παλόσο Επιφανίου, από δικαστήριο της πολιτείας της Τζόρτζια στις κατηγορίες  της πρόσβασης σε πολλούς μεγάλους ιστότοπους που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς εξουσιοδότηση, κλέβοντας δεδομένα χρηστών και απαιτώντας από τους χειριστές της ιστοσελίδας να πληρώσουν λύτρα για να αποτρέψουν την κοινοποίησή του. Ο Επιφανίου είναι ο πρώτος Κύπριος υπήκοος που εκδίδεται από την Κύπρο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Επιφανίου πέτυχε πρόσβαση σε ιστοτόπους που εδρεύουν στις ΗΠΑ και απείλησε με την αποκάλυψη κλεμμένων προσωπικών πληροφοριών που ανήκαν σε χρήστες, εκτός αν οι ιστότοποι του πλήρωναν μεγάλα λύτρα», δήλωσε ο εισαγγελέας Μπόμπι Λ. Κριστίν. «Η σύλληψή του, η έκδοση και η καταδίκη του καταδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη οποιονδήποτε χάκερ, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται».

«Αυτή η καταδίκη αντιπροσωπεύει την αποφασιστικότητα των ερευνητών του FBI να οδηγούνται στη δικαιοσύνη οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο για εκβιασμό εταιρειών και πολιτών των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το πού κρύβονται», δήλωσε ο Chris Hacker, ειδικός υπεύθυνος του FBI. «Ωστόσο, η επιτυχή δίωξη αυτής της υπόθεσης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη βοήθεια των ομοσπονδιακών και ξένων εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης της κυπριακής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μεταξύ περίπου Οκτωβρίου 2014 και Νοεμβρίου 2016, o  Επιφανίου συνεργάστηκε με συνιδιοκτήτες για να κλέψει προσωπικές πληροφορίες ταυτοποίησης από βάσεις δεδομένων χρηστών και πελατών σε ιστότοπους θυμάτων, προκειμένου να εκβιάσει τους ιστότοπους με πληρωμές λύτρων υπό την απειλή της δημόσιας αποκάλυψης των ευαίσθητων δεδομένων. Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο Επιφανίου έλαβε εμπιστευτικές προσωπικές πληροφορίες ταυτοποίησης από αυτούς τους ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένου ενός δωρεάν εκδότη διαδικτυακών παιχνιδιών που εδρεύει στο Irvine της Καλιφόρνια. μια εταιρεία υλικού που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη έναν διαδικτυακό ιστότοπο απασχόλησης με έδρα το Ίνσμπροκ της Βιρτζίνια και έναν διαδικτυακό ιστότοπο αθλητικών ειδήσεων που ανήκει στην Turner Broadcasting System Inc. στην Ατλάντα της Georgia.

Αφού έλαβε τα προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης, o Επιφανίου φέρεται να χρησιμοποίησε διακομιστές μεσολάβησης που βρίσκονται σε ξένες χώρες για να συνδεθεί σε διαδικτυακούς λογαριασμούς email και να στείλει μηνύματα στους ιστότοπους του θύματος που απείλησε  να διαρρεύσουν τα ευαίσθητα δεδομένα, εκτός εάν πληρώσουν λύτρα. Φέρεται να έχει εξαπατήσει τις οντότητες για 56.850 δολάρια σε bitcoin και δύο θύματα υπέστησαν απώλειες άνω των 530.000 δολαρίων από το κόστος αποκατάστασης που σχετίζεται με το περιστατικό.

Η ανακοίνωση της ποινής έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαρτίου 2021, στις 10:00 π.μ.. 

Πηγή: sigmalive