23 Ιουνίου 2021

Τι αλλάζει στην επικουρική ασφάλιση και ποιους αφορά το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Το «πράσινο φως» έλαβε από το υπουργικό συμβούλιο το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης με βάση τον ατομικό «κουμπαρά» κάθε νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας.

Το νέο σύστημα θα ισχύσει από την 01.01/2022 και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πιθανότατα από την Παρασκευή, έτσι ώστε στη συνέχεια να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και να πάρει τον δρόμο για ψήφιση.

Το σύστημα επικουρικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα είναι υποχρεωτικό για όποιους προσληφθούν από το νέο έτος στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, ενώ προαιρετικά μπορούν να ενταχθούν όσοι εργάζονται και είναι έως και 35 ετών. Δεν αλλάζει κάτι για όσους έχουν ήδη βγει στη σύνταξη και λαμβάνουν την επικουρική, αλλά ούτε και όσους ήδη εργάζονται.

Επιπλέον, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι ίδιο με το σημερινό, δηλαδή θα προέρχεται κατά 3% από τους εργαζομένους και επίσης 3% από τους εργοδότες.

Οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπολογίζονται βάσει των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν και σήμερα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι εισφορές της επικουρικής δεν θα πηγαίνουν για να χρηματοδοτήσουν τις σημερινές συντάξεις, αλλά θα αποτελούν αποταμίευση για τον ασφαλισμένο, έτσι ώστε όταν βγει στη σύνταξη, να λάβει αυτό που δικαιούται με βάση την απόδοση της επένδυσης του.

Το τελικό ύψος της επικουρικής δεν θα εξαρτάται από την αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους, αλλά από την τελική απόδοση που θα έχει η τοποθέτηση των εισφορών σε πάσης φύσεως επενδύσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και με βάση τη διεθνή εμπειρία, οι αποδόσεις αυτές είναι υψηλές και αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις στο μέλλον.

Ο ασφαλισμένος θα βλέπει στον υπολογιστή και στο κινητό του τηλέφωνο με ακρίβεια... δευτερολέπτου, το ύψος των εισφορών του στον ατομικό του "κουμπαρά", αλλά και τις αποδόσεις που αυτές έχουν.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αρνητικών αποδόσεων των επενδύσεων, θα υπάρχει η εγγύηση του Κράτους και ο ασφαλισμένος θα πάρει πίσω τουλάχιστον το σύνολο των εισφορών που κατέβαλε καθ΄ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Εάν ένας εργαζόμενος δεν συμπληρώσει την ελάχιστη προϋπόθεση συνταξιοδότησης με εργασία 15 ετών, τότε θα του επιστρέφεται το σύνολο των εισφορών που κατέβαλε, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.