14 Ιουνίου 2021

Πώς οι πράκτορες της ΜΙΤ «έβγαλαν» κυβέρνηση στα κατεχόμενα - Τι καταγγέλλεται

Ένα όργιο απειλών, παρεμβάσεων και εκβιασμών που επιβεβαιώνουν την απροκάλυπτη παρέμβαση της Άγκυρας στις «προεδρικές εκλογές» που έγιναν το 2020 στα κατεχόμενα αποκαλύπτει η έκθεση μιας ανεξάρτητης επιτροπής από νομικούς, δημοσιογράφους και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, που συστάθηκε για να διερευνήσει τις καταγγελίες περί τουρκικής παρέμβασης με σκοπό να κερδίσει τις «εκλογές» ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, και να δρομολογηθεί η διχοτόμηση του νησιού. Η έκθεση δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην κατεχόμενη Λευκωσία και αναδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της αγγλόφωνης «Cyprus Mail» την Παρασκευή. Όπως είναι γνωστό, ο Τατάρ κέρδισε τις εκλογές με 51,69%.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο άνθρωπος που η Αγκυρα ήθελε να βγάλει από τη μέση επειδή ήταν υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης, κατήγγειλε στην επιτροπή ότι μια ομάδα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) είχε επιφορτιστεί με την αποστολή να κερδίσει τις εκλογές για τον Τατάρ. Σύμφωνα με την έκθεση, ο ιδιαίτερος γραμματέας του Ακιντζί, Γκενκ Γκουρσάγκ, προσεκλήθη από την ομάδα της ΜΙΤ σε συνάντηση και εκεί του είπαν: «Ο εχθρός βρίσκεται προ των πυλών. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που αγαπούν την Τουρκία και δεν την προδίδουν, που θα συνεργαστούν με την Τουρκία για να ηγηθούν αυτού του τόπου. Δεν θέλουμε τον Ακιντζί. Δεν θα κερδίσει. Θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα κερδίσει και, ακόμα και αν τα καταφέρει, τίποτε δεν θα είναι το ίδιο. Ξέρουμε τα πάντα για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του και παρακολουθούμε κάθε τους κίνηση». Ο αξιωματούχος της ΜΙΤ με τον οποίο συναντήθηκε ο Γκουρσάγκ τού ζήτησε να πείσει τον Ακιντζί να αποσύρει την υποψηφιότητά του: «Σου συνιστώ να μεταφέρεις στον Ακιντζί ότι θα είναι το καλύτερο για τον ίδιο, την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Πες του να το ανακοινώσει μέσω Facebook απόψε. Μας έχουν στείλει από πολύ ψηλά. Κανείς και τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την επιβίωση της Τουρκίας». Σύμφωνα με την έκθεση, ο Ακιντζί, που ήταν τότε ακόμα «πρόεδρος» του ψευδοκράτους, κάλεσε στο γραφείο του τον Τούρκο «πρεσβευτή» στα κατεχόμενα. Εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας: «Έχω εντολές από την Άγκυρα. Δεν μπορώ να έρθω». Η έκθεση συμπεριλαμβάνει επίσης και μια συνομιλία του Ακιντζί με τον Τούρκο «πρέσβη» σε διαφορετική χρονική στιγμή, ο οποίος είπε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη τα εξής: «Θέλεις ομοσπονδία. Θέλεις μια διαφορετική ταυτότητα από την τουρκική, μια τουρκοκυπριακή ταυτότητα. Η Τουρκία με όλους τους θεσμούς της θέλει αυτό να αλλάξει».

Στην προσπάθεια να διώξει τον Ακιντζί, η Αγκυρα άσκησε πιέσεις και στα κόμματα της τουρκοκυπριακής Κεντροδεξιάς προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητα Τατάρ. Από τον Σερντάρ Ντενκτάς, τον γιο του Ραούφ Ντενκτάς, ζητήθηκε μάλιστα να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να μην του κόψει ψήφους. Ο Ντενκτάς κατέθεσε στην επιτροπή ότι συναντήθηκε με τους αξιωματούχους της ΜΙΤ και ότι του είπαν πως «αν αποσύρει την υποψηφιότητά του, θα είναι σε θέση να αναπτύξει μια καλή σχέση με την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

«Εχθρός της Τουρκίας»

O δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αφρίκα» Αλί Κισμίρ, επικεφαλής της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων BASIN-SEN, κατέθεσε ότι εκλήθη να συναντήσει τους αξιωματούχους της ΜΙΤ, που του συστήθηκαν ως «πρέσβεις της Τουρκικής Δημοκρατίας». Στον Κισμίρ είπαν ότι βρίσκονται στα κατεχόμενα για να μην εκλεγεί ο Ακιντζί: «Δεν θα εκλεγεί. Είναι πράκτορας των Αμερικανών. Είναι εχθρός της Τουρκίας. Συνεργάζεται με τους Ελληνοκυπρίους», του είπαν και του ζήτησαν να του μεταφέρει το μήνυμα πως, αν εκλεγεί, «θα του συμβούν πολύ άσχημα πράγματα». Στον Κισμίρ είπαν πως το όνομά του βρίσκεται σε μια λίστα «εχθρών της Τουρκίας» που θα μεταφερθούν στην Τουρκία μετά τις εκλογές και του έθεσαν ως όρο για να τον βγάλουν από τη λίστα να σταματήσει να στηρίζει τον Ακιντζί. Περηφανεύτηκαν, μάλιστα, πως είχαν ήδη πείσει 50 δημοσιογράφους να κάνουν το ίδιο.

Ο δημοσιογράφος Ρασί Ρέζα, που αρθρογραφεί στην «Κίμπρις Ποστάσι», εργαζόταν τότε στην προεκλογική εκστρατεία του Σ. Ντενκτάς. Είπε στην επιτροπή πως του άσκησαν πίεση αξιωματούχοι της τουρκικής πρεσβείας προκειμένου να φύγει από τον Ντενκτάς και να πάει στον Τατάρ: «Με ανακήρυξαν persona non grata όταν αρνήθηκα», είπε στην επιτροπή. Η δημοσιογράφος Πινάρ Μπαρούτ, που δημοσίευσε φωτογραφίες που έδειχναν ότι το επικοινωνιακό team του κόμματος του Ερντογάν, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, βρισκόταν στον νησί και έκανε προεκλογική καμπάνια για τον Τατάρ, είπε στην επιτροπή ότι την απείλησαν πως, μόλις πατήσει το πόδι της στην Τουρκία, θα συλληφθεί ως πράκτορας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην επιτροπή κατέθεσε και ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκοκυπριακής Κεντροαριστεράς (CTP) και επίσης υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Ερχουρμάν. Επειδή, όμως, αργότερα απέσυρε την υπογραφή του, αυτά που είπε δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση.

Του Παναγή Γαλιατσάτου
REALNEWS