18 Ιουνίου 2021

Η «Μητέρα των μαχών» που εξελίχθηκε σε Βατερλό!

Γιάννης Σιδέρης

Θα το πούμε εξ αρχής: Ήταν εν πολλοίς άδικη η ειρωνεία και υπερβολικό το μπούλινγκ που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά δίκτυα, μετά την ψήφιση 55 εκ των άρθρων του εργασιακού νομοσχεδίου, και το «παρών» που δήλωσε σε άλλα 17. Μόνο που αυτό το κάζο το προετοίμασε ο ίδιος.

Όταν επί ημέρες παροξύνεις το λαϊκό θυμικό, πρωτοστατείς σε κραυγαλέο σεχταριστικό καταγγελτισμό περί «νέου μεσαίωνα» που φέρνει η τρισκατάρατη νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά, όταν ηρωοποιείς με άτεγκτη μαχητικότητα τον αγώνα μιλώντας για «μητέρα των μαχών», είναι απόλυτα φυσικό το σοκ της παγωμάρας που υποκαθιστά την αλλόφρονη αγανάκτηση των οπαδών σου.

Τη «μητέρα των μαχών» είχαμε να την ακούσουμε από το στόμα ενός άλλου υπερφίαλου γλωσσοπλάστη, του Σαντάμ Χουσείν, κατά την «Καταιγίδα της Ερήμου». Το αποτέλεσμα γνωστό.

Η ψήφιση και τα «παρών» δημιούργησαν απορία και ηττοπάθεια στους οπαδούς του, ενώ θυελλώδεις υπήρξαν οι ειρωνείες εκ δεξιών και οι κατάρες εξ αριστερών. Έγινε πάρτι στο δικό του γήπεδο, τα σόσιαλ μήντια.

Χαρακτηρίσαμε άδικο και υπερβολικό το μπούλινγκ, γιατί ο αριθμός των άρθρων που υπερψήφισε είναι ενδεικτικός, όχι αποδεικτικός μιας ακόμη kolotoumpas του (για να μην ξεχνάμε και τον όρο που καθιέρωσε στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο). Τα άρθρα δεν εξισώνονται καθώς δεν έχουν την ίδια ποιότητα και βαρύτητα ως προς τις επιπτώσεις τους.

Η κωλοτούμπα όμως συνίσταται στις καταστρεπτικές εντυπώσεις που ο ίδιος δημιούργησε. Μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση θα είχε αξιολογήσει εκ των προτέρων τα άρθρα, θα τα είχε διαχωρίσει, και θα είχε εξηγήσει σε ποια συναινεί και προτίθεται να τα ψηφίσει (έστω και εξ ανάγκης επειδή ήταν κοινοτικές οδηγίες). Θα εστίαζε την κριτική της στα εξωστρακιστέα, αλλά με τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Όμως μια τέτοια συμπεριφορά δεν θα βοηθούσε τη φραστική μπουρμπουλήθρα του Τσίπρα και τον κάθετο διαχωρισμό στρατοπέδων. Του διαφεύγει πάντα (όπως και στη διαμάχη με τους Ευρωπαίους) ότι τα στρατόπεδα ορθώνονται όταν υπάρχουν εφεδρείες, πυρομαχικά και στόχοι. Και κυρίως επεξεργασμένο σχέδιο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τίποτε δεν υπήρξε. Υπήρξε ένα κρεσέντο δαιμονολογίας και ένα λεκτικό και οργανωτικό αλαλούμ, σε σημείο που καταψήφισε ακόμη και το άρθρο 55 που κατοχυρώνει το 40ωρο εβδομαδιαίως, με αποτέλεσμα να εισπράξει τον δίκαιο σαρκασμό του Χατζηδάκη.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Με την εκκίνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας απορρίφθηκε η ανόητη ένσταση αντισυνταγματικότητας. Αν συνυπολογιστεί και ο μικρός αριθμός εργαζομένων που συμμετείχαν στην απεργία, η λειψή παρουσία στις διαδηλώσεις, καθώς και η δυσανασχέτηση του κόσμου της πραγματικής εργασίας που δεν μπορούσε να πάει στη δουλειά του, του έμειναν οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές και τα αφρίζοντα τρολ του διαδικτύου.

Έμεινε έτσι ανάερη η προσπάθεια του Τσίπρα να υψώσει σκελετωμένα διαχωριστικά τείχη, ότι δήθεν η κυβέρνηση από… «μίσος στη νεότητα» σχεδόν τη δηλητηρίασε με ακατάλληλα εμβόλια! Υπάρχει βέβαια κόσμος που τα πιστεύει (εδώ 27% πιστεύει ότι μας ψεκάζουν), αλλά και σε αυτό ατύχησε.

Έφτασε ως από μηχανής Θεός ο Πολάκης να κλέψει την παράσταση με το σόου κατά των εμβολιασμών. Έγινε νέο πάρτι στα σόσιαλ μήντια, ακυρώνοντας την προσπάθεια του αρχηγού, και φέρνοντας το κόμμα σε θέση απολογούμενου.

Παρεμπιπτόντως εδώ εντοπίζεται ένα εγγενές πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο Ξανθός είναι τομεάρχης Υγείας του κόμματος, αλλά ακούγεται ο Πολάκης. Όχι, επειδή αξιοποιούν τις δηλώσεις του «τα πετσωμένα μέσα ενημέρωσης», όπως θέλουν να βαυκαλίζονται κάποιοι καλο- και κακο- προαίρετοι. Αλλά επειδή τον καλύπτει ο Τσίπρας.

Αυτός τον λάνσαρε προεκλογικά το 2019, πίνοντας τσικουδιές μαζί του στις ακτές της Κρήτης, για να τον ενισχύσει εκλογικά, αφήνοντας στα αζήτητα τον λελογισμένο Ξανθό. Ο τελευταίος ούτε για το πρόγραμμα του αρχηγού του δεν είχε ενημερωθεί. Όταν τον είχαν ρωτήσει τοπικοί δημοσιογράφοι, είχε απαντήσει δηκτικά: «Ρωτήστε τον Πολάκη»!

Τελικά, το εργασιακό αντί για «Μητέρα των μαχών», έγινε διάτρητη «Γραμμή Μαζινό» και κατέληξε επικοινωνιακό Βατερλό. Πως να μη χαμογελάει παραιτημένος ο οπαδός του, όταν βλέπει το πρωτοσέλιδο της Αυγής: «Η επόμενη κυβέρνηση θα καταργήσει τον αντεργατικό νόμο»

Να προσέξει μόνο τα άρθρα που θα καταργήσει αυτή τη φορά (αν και όταν). Μην πάρει η μπόρα και κανένα από αυτά που ψήφισε! Και ξαναγίνει πάρτι στα μήντια.

liberal.gr