22 Ιουνίου 2021

ΘΕΟΣ🤣🤣Ντουτέρτε προς Φιλιππινέζους: «Εμβόλιο ή φυλακή. Διαλέξτε»! Πηγή: Protagon.gr

Η χαμηλή προσέλευση των πολιτών σε εμβολιαστικά κέντρα στη Μανίλα νευρίασε τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, που υιοθέτησε δραστικά μέτρα.

Οποιος δεν εμβολιάζεται, θα φυλακίζεται, είπε ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε: «Εσείς επιλέγετε, εμβόλιο ή φυλακή», τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, τη Δευτέρα.

Οι Φιλιππίνες, που έχουν 1,3 εκατ. κρούσματα και 23.000 θανάτους, αντιμετωπίζουν ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα της πανδημίας στην Ασία.

Μπορεί οι υγειονομικές αρχές να τόνισαν ότι το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, όμως ο πρόεδρος έχει άλλη γνώμη.

«Η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Εχω εξοργιστεί που οι Φιλιππινέζοι δεν δίνουν σημασία στην κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος.

Μέχρι την Κυριακή, είχαν εμβολιαστεί πλήρως μόλις 2,1 εκατ. πολίτες, σε σύνολο 110 εκατομμυρίων.

Στο ίδιο διάγγελμα, ο Ντουτέρτε καταφέρθηκε ξανά εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και της έρευνας που εκκρεμεί για τους χιλιάδες θανάτους στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά των ναρκωτικών.

Ο Ντουτέρτε αποκάλεσε «ανοησία» την έρευνα και επανέλαβε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί. «Για ποιο πράγμα να υπερασπιστώ (τον εαυτό μου), για ποιο πράγμα κατηγορούμαι από τους λευκούς; Είσαστε τρελοί; Πρόκειται για πρώην αποικιοκράτες που δεν έχουν ακόμη εξιλεωθεί για τις αμαρτίες τους στις χώρες όπου εισέβαλαν, ανάμεσά τους και στις Φιλιππίνες. Και τώρα προσπαθούν να στήσουν δικαστήριο εκτός της χώρας μας και να μας αναγκάσουν να λογοδοτήσουμε σ’ αυτούς. Οι δικοί μας νόμοι είναι διαφορετικοί. Οι δικές μας ποινικές διαδικασίες είναι πολύ διαφορετικές».

Το ΔΠΔ άρχισε το 2018 προκαταρκτική εξέταση για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει η κυβέρνηση του Ντουτέρτε.

Την περασμένη εβδομάδα, η απερχόμενη επικεφαλής εισαγγελέας του, Φατού Μπενσουντά, ζήτησε την έγκριση δικαστών για να αρχίσει πλήρης ποινική έρευνα, κρίνοντας πως υπάρχουν τεκμήρια πως έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο αρχιπέλαγος.

Ο Ντουτέρτε, που εξελέγη πρόεδρος το 2016 υποσχόμενος να πατάξει το έγκλημα, διαβεβαιώνει πως θα δεχόταν ευχαρίστως να δικαστεί «ενώπιον φιλιππινέζου δικαστή».

Πάνω από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο κύμα επιχειρήσεων της αστυνομίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο απολογισμός των θυμάτων του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» ενδέχεται να είναι τριπλάσιος και κάνουν λόγο για εξωδικαστικές εκτελέσεις τόσο υπόπτων όσο και αθώων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανηλίκων.