21 Ιουνίου 2021

S-300: Πως ο Ερντογάν επιχειρεί να μας αφοπλίσει

Οι Αμερικανοί για πρώτη φορά θέτουν ζήτημα απεξάρτησης της Ελλάδας από ρωσικά οπλικά συστήματα.

Μία αναφορά που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ είναι πολύ συγκεκριμένη και γι’ αυτό άρχισε να προκαλεί προβληματισμούς στο Πεντάγωνο.

Προφανώς, οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για τους TOR M1 και άλλα υποδεέστερα οπλικά συστήματα.

Μιλάνε ευθέως για τους S-300, τους οποίους η Ελλάδα προμηθεύτηκε από τη Μόσχα για να τους εγκαταστήσει στην Κύπρο, αλλά τελικά εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη.

Τα πυραυλικά συστήματα των S-300 είναι στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας μας. Τα ραντάρ των S-300 έχουν τη δυνατότητα να εγκλωβίζουν τα μαχητικά F-16 που διαθέτει η Τουρκία και βεβαίως να τα καταρρίπτουν.

Πρόκειται για ένα υπερόπλο, το οποίο είναι απαραίτητο για να μην ανατραπούν οι ισορροπίες ανάμεσα στη χώρα μας και την Τουρκία.

Σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα αναγκαστεί να αποσύρει ή να απενεργοποιήσει τους S-300, θα αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κενό στην άμυνά της και θα βρεθεί εκτεθειμένη απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Στα παζάρια, που κάνει ο Ερντογάν με το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς, βάζει στο κάδρο και τους S-300 που είναι εγκατεστημένοι στην Κρήτη.

Στην ουσία ζητάει την ταυτόχρονη απενεργοποίηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων και από τις δύο χώρες του ΝΑΤΟ.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το πρόβλημα με τα ρωσικά οπλικά συστήματα μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς του ΥΕΘΑ.

Βέβαια, οι Αμερικανοί με το νέο Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας αναβαθμίζουν τη Σούδα, ενισχύουν την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη και προτίθενται να εγκαταστήσουν στη Σκύρο ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα μπορεί να καταγράφει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Οι Αμερικανοί με τη νέα αμυντική συμφωνία ανοίγουν τον δρόμο για την προμήθεια από την Ελλάδα των F-35, αρκεί βέβαια να το αντέχει ο προϋπολογισμός, με δεδομένο ότι κάθε μαχητικό πέμπτης γενιάς μαζί με τα οπλικά συστήματα έχει κόστος 250 εκατομμύρια ευρώ.