24 Ιουλίου 2021

ΠΟΥΛΟΣ για Μπέζος και Μπράνσον – Δεν αναγνωρίζονται ως αστροναύτες από τις ΗΠΑ

Οι νέοι κανόνες της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τον ορισμό της λέξης «αστροναύτης» - Παρά την ιστορική επιτυχία, οι δύο δισεκατομμυριούχοι ενδέχεται να μην πάρουν τον τίτλο

«Ψυχρολουσία» στα όνειρα των δισεκατομμυριούχων που ρίχτηκαν πρόσφατα στη μάχη κατάκτησης του διαστήματος προκαλούν οι νέοι κανονισμοί της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Κι αυτό γιατί λίγες ημέρες μετά τις διαστημικές πτήσεις αρχικά του Ρίτσαρντ Μπράνσον με τη Virgin Galactic και του Τζεφ Μπέζος με την Blue Origin, οι δύο δισεκατομμυριούχοι δεν θεωρούνται αστροναύτες για τις ΗΠΑ.

Κι αυτό γιατί με βάση τους κανονισμούς, οι αστροναύτες θα πρέπει να μετέχουν στο πλήρωμα της πτήσεις και να συνεισφέρουν στην ασφάλεια των διαστημικών πτήσεων.

Ο όρος της επίδειξης ουσιώδους δραστηριότητας

Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ήτοι ακριβώς την ημέρα που ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πέταξε στην άκρη του διαστήματος. Για να χαρακτηριστούν ως εμπορικοί αστροναύτες, τα μέλη των πληρωμάτων θα πρέπει να ταξιδέψουν 80 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, κάτι που πέτυχαν και οι δύο διαστημικές αποστολές.





Ωστόσο, πλην του ύψους, η υπηρεσία θέτει ως όρο για να ανακηρυχθεί κάποιος ως αστροναύτης να έχει «επιδείξει δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της πτήσης που ήταν απαραίτητες για τη δημόσια ασφάλεια ή συνέβαλαν στην ασφάλεια της ανθρώπινης διαστημικής πτήσης».




Γιατί ο Μπέζος έχει λιγότερες ελπίδες κι από τον Μπράνσον να αναγνωριστεί ως αστροναύτης

Στις 11 Ιουλίου, ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον πέταξε με το SpaceShipTwo στα όρια του διαστήματος, στο πλαίσιο δοκιμαστικής πτήσης, πριν ανοίξουν τα διαστημικά ταξίδια τον επόμενο χρόνο. Την Τρίτη, ο Μπέζος και άλλα τρία μέλη του πληρώματος πέταξαν με τον διαστημικό πύραυλο της Blue origin και μάλιστα ψηλότερα από τον Μπράνσον. Ωστόσο ενδέχεται να έχουν λιγότερες ελπίδες για να πάρουν τον τίτλο του αστροναύτη. Κι αυτή επειδή πριν την έναρξη της πτήσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Blue Origin δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα για να κάνει ένα μέλος του πληρώματος στο αυτόνομο όχημα». Εκπρόσωπος της FAA δήλωσε στο CNN ότι επί του παρόντος δεν εξετάζει τυχόν υποβολές αιτημάτων.



Στις ΗΠΑ, ο τίτλος του αστροναύτη και τα αντίστοιχα διακριτικά φτερά αποδίδονται είτε από τη NASA είτε από τον στρατό. Τα διακριτικά που φορούσαν οι Μπέζος και Μπράνσον μετά τις πτήσεις τους ήταν προσαρμοσμένες καρφίτσες των εταιρειων τους. Ωστόσο, η ελπίδα να αναγνωριστούν ως αστροναύτες, τόσο οι δύο δισεκατομμυριούχοι όσο και για όσους δοκιμάσουν την ίδια εμπειρία, παραμένει. Ο κανονισμός αναφέρει ότι τα τιμητικά βραβεία μπορούν να δοθούν με βάση την αξία της πτήσης, κάτι που ορίζεται με βάση την FAA.