19 Ιουλίου 2021

DW: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια ανάπτυξης;

Στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναδειχθεί πρωταθλήτρια ανάπτυξης στην Ευρώπη εστιάζει η Handelsblatt, επισημαίνοντας τον ευεργετικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το Ταμείο, ώστε να αποκτήσει ευρύτερη βάση η οικονομία, η οποία σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό».

Η διαφοροποίηση, αναφέρει η Deutsche Welle, αφορά κλάδους, τους οποίους μέχρι σήμερα δεν θα συνδέαμε με την Ελλάδα: πληροφορική, φαρμακευτική βιομηχανία, logistics, ενέργεια.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο Greece 2.0, το επενδυτικό πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της Αθήνας με χρήματα από τις Βρυξέλλες, όπως αναφέρεται. Στις 13 Ιουλίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το ελληνικό σχέδιο. ‘Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά', σχολίαζε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Twitter», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ανάκαμψη του ΑΕΠ


Προς το παρόν όμως, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει άλλες προκλήσεις: «Η πανδημία δεν έχει παρέλθει. Έπληξε την Ελλάδα σε μία στιγμή ιδιαίτερα δυσμενή. Η χώρα μόλις είχε αρχίσει να υπερβαίνει τη δεκαετή κρίση χρέους και τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της, αλλά ο ιός προκάλεσε νέα κατάρρευση. Το 2020 το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2%. Τώρα αρχίζει πάλι να ανακάμπτει.

Παρά την πανδημία, η ελληνική οικονομία είχε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους». Μεταξύ άλλων, την εκτίμησή του για την ελληνική οικονομία παραθέτει ο Χόλγκερ Σμίντλινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Barenberg Bank: «Η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών είναι μάλλον υψηλή. Οι προοπτικές ανάπτυξης θα είναι πολύ καλές μόλις περάσει o τρόμος της πανδημίας και εξομαλυνθεί η τουριστική κίνηση».

Τα επεισόδια των αντιεμβολιαστών στην Κύπρο


Εντωμεταξύ, η επίθεση αντιεμβολιαστών στον τηλεοπτικό σταθμό Sigma της Κύπρου προκαλεί το ενδιαφέρον γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Η ιστοσελίδα Tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) κάνει λόγο για 2.500 διαδηλωτές, οι οποίοι, όπως γράφει «έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) αναφέρει τέσσερα κατεστραμμένα οχήματα με το σήμα του σταθμού, εκ των οποίων το ένα είχε καεί ολοσχερώς.

Πολλά παράθυρα ήταν σπασμένα. Σύμφωνα με τον Sigma TV η αστυνομία παρείχε την απαραίτητη προστασία στους εργαζόμενους εντός του κτηρίου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή συλλήψεις».

Το ενημερωτικό δίκτυο N-TV αναφέρει ότι «ο Sigma θεωρείται επικριτικός για τους αντιεμβολιαστές και είχε ήδη δεχθεί παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν, στο περιθώριο διαδηλώσεων εναντίον των περιοριστικών μέτρων. Στις αρχές της εβδομάδας η κυπριακή κυβέρνηση είχε καθιερώσει μία ειδική πιστοποίηση εμβολιασμού, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο σε σούπερ-μάρκετ, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα. Επιπλέον, οι εμβολιασμοί έχουν επεκταθεί στις ηλικίες των 16 και 17 ετών».

Εξάπλωση του «καθεστώτος Ερντογάν» 


Πολλά έχουν ειπωθεί για το «μακρύ χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία. Μία νέα διάσταση δίνει ο γνωστός δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος, την εποχή που εργαζόταν ως ανταποκριτής στην Τουρκία, είχε φυλακιστεί χωρίς καν να του απαγγελθούν κατηγορίες. Σε σημερινό άρθρο του με τίτλο «Καθεστώς φόβου από τον Ερντογάν στη Γερμανία» ο Ντενίζ Γιουζέλ γράφει, μεταξύ άλλων στην εφημερίδα του Βερολίνου: «Η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ μπορεί να δρα σχεδόν ανενόχλητη.

Σύμφωνα με ποικίλα δημοσιεύματα για την ΜΙΤ εργάζονται στη Γερμανία 800 συνεργάτες πλήρους απασχόλησης, καθώς και 6.000 έως 8.000 ανεπίσημοι συνεργάτες. Καμία ξένη μυστική υπηρεσία δεν διαθέτει περισσότερο προσωπικό σε γερμανικό έδαφος και, αντιστρόφως, η ΜΙΤ δεν διαθέτει περισσότερο προσωπικό σε καμία άλλη χώρα εκτός Τουρκίας. (...).

Στους πληρωμένους καταδότες προστίθενται και εκείνοι που «καρφώνουν» οικειοθελώς γείτονες και συναδέλφους, είτε στην ιστοσελίδα της τουρκικής αστυνομίας, είτε με χαρακτηριστική άνεση μέσω App. Αποτέλεσμα: το καθεστώς φόβου του Ερντογάν έχει εξαπλωθεί προ πολλού και στη Γερμανία».