22 Οκτωβρίου 2021

Καθησυχαστικός ο Μαγιορκίνης για Δέλτα plus – Δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας

«Το στέλεχος Δέλτα plus δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση. Δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα- αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα  – σε σχέση με το στέλεχος Δ», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Το στέλεχος Α έχει χάσει τη σημασία του με την Δέλτα, δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε το στέλεχος Δέλτα κυριάρχησε καθολικά», διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες δεν βλέπουν να έχει το στέλεχος Δέλτα + κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι τα στοιχεία από μοντέλα στα εργαστήρια, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ γενικά η ενισχυτική δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια επιδημική αύξηση. «Η τρίτη δόση φαίνεται ότι διευρύνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε μεταλλαγμένα στελέχη. Αναπτύσσεται μια ομπρέλα που είναι πιο μεγάλη, οπότε και να προκύψει μια νέα μετάλλαξη, θα έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.