Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε σήμερα Τετάρτη ότι η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική, όμως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα.
«Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι πιο αυξημένος με την Όμικρον, όμως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με τη Δέλτα, όμως και σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
Προκειμένου να υπάρξει γρηγορότερα μια πιο ακριβής εικόνα των χαρακτηριστικών της παραλλαγής αυτής ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε από όλες τις χώρες να συμβάλουν, υποβάλλοντας στοιχεία στον Οργανισμό. Για να καταπολεμηθεί καλύτερα η Όμικρον, κάλεσε επίσης όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων (αποστάσεις, χρήση μάσκας, περιορισμός των κοινωνικών επαφών κλπ).
Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Δρ Σούμια Σουαμινάθαν, αναφέρθηκε επίσης στις προκαταρκτικές μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. «Νομίζω ότι είναι πρόωρο να συμπεράνουμε» ότι η μείωση στα εξουδετερωτικά αντισώματα» «θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Δεν το ξέρουμε αυτό», είπε η Σουαμινάθαν, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια συντονισμένη, παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια ώστε να μην εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα.