05 Δεκεμβρίου 2021

Στέλεχος Όμικρον: Η πρόβλεψη του καθηγητή Γουργουλιάνη για την Ελλάδα κόντρα στο κλίμα πανικού των τελευταίων ημερών (Pics)

Μας έχει συνηθίσει σε τοποθετήσεις μεστές και ψύχραιμες. Ο καθηγητής Γουργουλιάνης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι ένα από τα πρόσωπα που εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες την εποχή της πανδημίας τόσο για τον σοβαρό και εμπεριστατωμένο λόγο του όσο και για την ψυχραιμία του όταν όλοι οι άλλοι φέρνουν την καταστροφή.

Έτσι και τώρα, την ώρα που περισσεύουν οι φωνές πανικού για τη μετάλλαξη Όμικρον και το χτύπημα της στον πλανήτη, ο καθηγητής Γουργουλιάνης προτιμάει να δει τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Μελετώντας τα στοιχεία που έρχονται από τη Νότια Αφρική συστήνει μεν επαγρύπνηση όμως δεν φέρνει την καταστροφή για αυτά που θα δούμε στην Ελλάδα.

Διαβάστε την ανάρτησή του στο Facebook και δείτε τα γραφήματα με τα οποία τη συνοδεύει:

Η ιστορία της Ό(μικρον)

Δεδομένα για τη συμπεριφορά της μετάλλαξης Ο έχουμε από το Γκαουτέγκ της Νότιας Αφρικής που έχει έκταση λίγο μεγαλύτερη της Θεσσαλίας, φιλοξενεί όμως αρκετά περισσότερο πληθυσμό από ολόκληρη την Ελλάδα. Περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Γιοχάνεσμπουργκ , και τη διοικητική πρωτεύουσα Πρετόρια.

Στην πρώτη εικόνα, που δημοσιεύθηκε χθες, παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών τον τελευταίο μήνα, στους νεότερους και μάλλον ανεμβολίαστους. Στη δεύτερη εικόνα, φαίνεται ότι αυτές οι νοσηλείες δεν συνοδεύονται από ανάλογη αύξηση των θανάτων.

Στην τρίτη εικόνα, φαίνεται η πρόβλεψη ότι το πανδημικό κύμα σε αυτή την περιοχή είναι μάλλον στην κορύφωσή του. Η έξαρση της πανδημίας αποδίδεται στη μετάλλαξη Ο σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αφρικής που όμως έχει αρκετές διαφορές από την Ευρώπη και βέβαια την Ελλάδα.


Είναι σημαντικό να μελετάμε καθημερινά την παγκόσμια πορεία της πανδημίας, αλλά σε αυτή τη φάση προέχει για την πατρίδα μας η αντιμετώπιση της νόσου στους ωριμότερους από τους συμπολίτες μας.