21 Ιανουαρίου 2022

Ο Δήμαρχος Παπάγου έκανε μια καλή αρχή

Σάκης  Μουμτζής

Ο δήμαρχος Παπάγου, κ. Αποστολόπουλος, έκανε την αρχή. Απέστειλε στις οικογένειες των καταληψιών μαθητών του 1ου Λυκείου Παπάγου τοv λογαριασμό για τις ζημίες που προκάλεσαν οι κανακάρηδές τους, στο συγκεκριμένο Λύκειο. Δε θυμάμαι να έχει ξαναγίνει τέτοια πράξη. Μέχρι σήμερα καταλάμβαναν, ρήμαζαν, έφευγαν, ατιμωρητί. Γιατί να μην το ξανακάνουν; Η ατιμωρησία είναι μια από τις βασικές πληγές της κοινωνίας μας, καθώς ενθαρρύνει τους παραβάτες των νόμων. Οφείλεται δε είτε στην απάθεια της διοίκησης να αντιμετωπίσει αυτές τις παράνομες συμπεριφορές είτε στο φόβο μήπως «θυμώσει» η Αριστερά, αφού οι καταληψίες προέρχονται από το χώρο της.

Άλλωστε οι κυρώσεις βρίσκονται έξω από το αξιακό σύστημα της Μεταπολίτευσης. Θεωρούνται ότι είναι δείγμα αυταρχισμού. Τώρα γιατί αυτός που καταστρέφει ιδιωτική περιουσία, εφ' όσον εντοπισθεί, θα κληθεί να πληρώσει τη ζημία που προξένησε, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο με αυτόν που καταστρέφει δημόσια περιουσία, αυτό είναι ακατανόητο. Αν το ελληνικό δημόσιο ήταν πρόσωπο θα λέγαμε πως είναι κιμπάρης και large. Δεν ασχολείται με τέτοια ζητήματα.

Όμως ο κ. Αποστολόπουλος αποφάσισε να ταράξει τα νερά καθώς με την κίνησή του αυτή, φαίνεται πως επιτέλους οι δράστες αυτών των βανδαλισμών θα πληρώσουν. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως θα πρέπει ο Δήμαρχος να αποδείξει πως οι συγκεκριμένοι μαθητές συμμετείχαν στην καταστροφή της δημόσιας περιουσίας. Η απλή συμμετοχή σε μια κατάληψη δε στοιχειοθετεί και συμμετοχή στις καταστροφές. Συνεπώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά η αρχή έγινε και ελπίζω ο κ. Αποστολόπουλος να βρει πολλούς μιμητές.

Το άλλο νέο της ημέρας που αποδεικνύει πως κάτι αλλάζει στο Ελληνικό Δημόσιο, έστω κατ' ολίγον, είναι η απόλυση δύο δημοσίων υπαλλήλων στη Θεσσαλία γιατί ενεπλάκησαν στην έκδοση πλαστών βεβαιώσεων εμβολιασμού. Η αντίδραση της πολιτείας ήταν άμεση. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά γιατί θα υπονομευόταν όλη η προσπάθεια για να αντιμετωπισθεί η Covid-19. Yποθέτω πως οι απολυθέντες θα εξαντλήσουν όλα τα νομικά μέσα για να ακυρώσουν την απόλυση τους, αλλά το μήνυμα εστάλη. Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα απολύονται, κάτι που αποτελούσε ταμπού μέχρι τώρα.

Tο φαινόμενο της ατιμωρησίας, αυτή η κοινωνική μάστιγα, που εν τέλει αναπαράγει τις παραβατικές συμπεριφορές, θα πρέπει να εκλείψει. Δύσκολο, γιατί ή έννοια του μπάχαλου και του χαβαλέ κυριαρχεί σε πολύ συγκεκριμένους κοινωνικούς χώρους.

Και στα ΑΕΙ ας μην τα περιμένουμε όλα από την κυβέρνηση. Έχουν το σθένος οι καθηγητές να κινήσουν τον θεσμό των πειθαρχικών συμβουλίων; Να γνωρίζει ο καταληψίας φοιτητής ή ο τραμπούκος, καθώς και οι γονείς που πληρώνουν τις σπουδές τους, πως οι πράξεις τους θα τις επηρεάσουν αρνητικά. Ζητήματα λυμένα σε όλα τα πανεπιστήμια του πλανήτη, πλην των ελληνικών πανεπιστημίων.

Πάντως ο Δήμαρχος Παπάγου έκανε μια καλή αρχή. Ας περιμένουμε να δούμε και τη συνέχεια του έργου «τιμωρείστε τους παραβάτες».

liberal.gr