19 Μαΐου 2022

Τι έκανε έξω φρενών τον Elon Musk;


Ο ισχυρός άνδρας της Tesla βρίσκεται μονίμως στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Κάτι που αρκετές φορές τον κάνει να χάσει την ψυχραιμία του.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Elon Musk είναι μία χαρισματική προσωπικότητα. Και ένας επιχειρηματίας που κάθε του κίνηση τον φέρνει στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων όλου του κόσμου.

Η νέα “περιπέτεια” στην οποία εμπλέκεται, είναι η απόφαση της Standard and Poor’s να βγάλει την Tesla εκτός του δείκτη S&P 500 ESG, ο οποίος λαμβάνει υπόψιν τις επιδόσεις κάθε εταιρίες στο περιβάλλον, την κοινωνικό της πρόσωπο και τις διοικητικές της αξίες.

Η απόφαση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα της διαπιστωμένης ευθύνης της Tesla για φυλετικές διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων της αλλά και για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις που κρίθηκαν αρνητικές.

Όπως είπε η υπεύθυνη για την λίστα Margeret Dorn, μπορεί η Tesla να είναι η κύρια υπεύθυνη για την μείωση των αυτοκινήτων με ορυκτά καύσιμα, όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις πρακτικές της σε πολλούς άλλους τομείς όπου βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με ανταγωνιστικές και όχι μόνο εταιρίες.

Ο S&P 500 ESG είναι ένας δείκτης που επιδιώκει να μετρήσει την απόδοση εταιριών με βάση κοινωνικά κριτήρια και συνθήκες βιωσιμότητας. Ο συγκεκριμένος δείκτης δεν αποτελεί κάποιο σοβαρό χρηματοοικονομικό κριτήριο, όπως είναι μία σαφής ένδειξη για την ποιότητα της κάθε εταιρίας, και οι περισσότερες τον χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν το προφίλ τους αλλά και την αξία των μετοχών τους.


Η κίνηση αυτή οδήγησε τον Musk να πάρει το “όπλο” του στο αγαπημένο του Twitter και να ξεσπαθώσει εναντίον των υπεύθυνων για την λίστα. Σε μία ανάρτησή του αναφέρει ότι η εταιρία εξόρυξης πετρελαίου Exxon είναι στην πρώτη δεκάδα ενώ η Τesla απουσιάζει από τους 500 που περιλαμβάνονται.

Σε άλλη ανάρτηση αποκάλεσε όλη την ιστορία μία “εξωφρενική απάτη” επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές επιθέσεις εναντίον του θα κλιμακωθούν δραματικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο ίδιος πάντως φροντίζει να ενισχύει αυτό το κλίμα, έχοντας ήδη πάρει ξεκάθαρη θέση εναντίον των Δημοκρατικών και της κυβέρνησης Μπάιντεν σε άλλη ανάρτησή του στο Twitter.


Ο αποκλεισμός της Tesla από την συγκεκριμένη λίστα ίσως να έχει κάποιο μικρό αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής της. Η μικρή πτώση που σημείωσε η μετοχή κατά 5,5% μετά την ανακοίνωση της λίστας ίσως να οφείλεται απλά σε κάποια συγκυριακή πτώση της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Musk δείχνει ότι δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω σε ότι αφορά τις δραστηριότητές του, δίνοντας πλέον όλο και περισσότερο μία πολιτική διάσταση στην γενικότερη παρουσία του στο εσωτερικό των ΗΠΑ.