19 Μαΐου 2022

Φοιτητικές εκλογές: Επικράτησε με ποσοστό 45,8% η ΔΑΠ - Πού οφείλεται η μεγάλη απόκλιση στα αποτελέσματα


Η ανακοίνωση της ΔΑΠ για τη νίκη της στις φοιτητικές εκλογές - Οι διαφορές με την Πανσπουδαστική

Πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια για 34η συνεχόμενη εκλογική διαδικασία αναδείχθηκε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Με την ενσωμάτωση στο 100%, η ΔΑΠ συγκεντρώνει 45,8% (20.346 ψήφους), ενώ δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε η ΠΚΣ με 25,53% και 11.341 ψήφους. Στην τρίτη θεση η ΕΑΑΚ με ποσοστό 9,2% (4.087 ωήφους) και στην τέταρτη η ΠΑΣΠ με 8,92% και 3.963 ψήφους.
c162379f-6d91-4ae2-b510-48f3117ca520
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα της ΠΚΣ και της ΕΑΑΚ νικητής εμφανίζεται η ΠΚΣ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Αναλυτικά τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα κάθε παράταξης:

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία - Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση):
  • ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 45,8%
  • ΠΚΣ 25,53%
  • ΠΑΣΠ 8,92%
  • ΑΡΕΝ 0,35%
  • ΕΑΑΚ 9,2 %
  • BLOCO 2,32%
ΠΚΣ (Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας):
  • ΠΚΣ 33,43%
  • ΔΑΠ 27,66%
  • ΠΑΣΠ 10,13%
  • ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ 10%
  • ΕΑΑΚ 5,29%
  • BLOCO2,54%
ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση):
  • ΠΚΣ 33,10%
  • ΔΑΠ 26,89
  • ΕΑΑΚ+ΑΡΕΝ 19,60%
  • ΠΑΣΠ 8,49%
  • BLOCO 2,69%


Η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Για 34η εκλογική διαδικασία, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατακτά με διαφορά την πρώτη θέση στην προτίμηση των φοιτητών με ποσοστό 45,8%. Ύστερα από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας, οι φοιτητές επέστρεψαν στην κάλπη και επιβεβαίωσαν ότι η φωνή, οι ιδέες και οι προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εξακολουθούν να εκφράζουν την πλειοψηφία του φοιτητικού κόσμου.

Χιλιάδες φοιτητές προσήλθαν στις κάλπες για να στηρίξουν τις θέσεις μας. Στο δίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, η απάντηση των φοιτητών ήταν ξεκάθαρη. Η πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ένα ασφαλές, δημοκρατικό, σύγχρονο και εξωστρεφές πανεπιστήμιο νίκησε για ακόμη μία φορά. Η ζωή μας επιστρέφει στην κανονικότητα, οι φοιτητές επιστρέφουν στις σχολές τους και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παραμένει στην κορυφή.

Ευχαριστούμε κάθε φοιτήτρια και κάθε φοιτητή για την εμπιστοσύνη τους. Σήμερα ξεκινά ξανά η μάχη για την υλοποίηση του κοινού οράματος όλων των προοδευτικών φοιτητών.

Η Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κατερίνα Κορωνιά δήλωσε: «Τρία χρόνια μετά τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, οι φοιτητές σήμερα μίλησαν και έδωσαν μια ξεκάθαρη απάντηση υπέρ της προόδου, υπέρ της ασφάλειας, υπέρ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ευχαριστούμε την πλειοψηφία των φοιτητών που για 34η συνεχόμενη εκλογική διαδικασία ανέδειξαν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρώτη δύναμη. Έχουμε ευθύνη να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους, υλοποιώντας τις προτάσεις μας για ένα σύγχρονο, ανοιχτό, ελεύθερο και δημιουργικό Πανεπιστήμιο».

Αναφορικά με την ψευδή εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η παράταξη της Πανσπουδαστικής μέσω των αποτελεσμάτων που δημοσιεύει, διευκρινίζεται ότι η πλειονότητα των Συλλόγων που ενσωματώνονται στα αποτελέσματα αυτά αποτελούν Συλλόγους- «φαντάσματα», τους οποίους έχει συστήσει και στους οποίους συμμετέχει μόνο η ίδια. Επιπλέον, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αποτελέσματα ΦΣ στους οποίους δεν συμμετέχει, προκειμένου να αποκρύψει την ανυπαρξία της και το αληθινό αποτέλεσμα.

Πού οφείλεται η μεγάλη απόκλιση στα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών;

Η απόκλιση είναι αποτέλεσμα της αντιθεσμικής συμπεριφοράς της Πανσπουδαστικής (ΠΚΣ), της παράταξης δηλαδή του ΚΚΕ. Ενώ μέχρι και τις φοιτητικές εκλογές του 2019 η ΠΚΣ συμμετείχε μαζί με όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις στη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων, φέτος δημιούργησε δικούς της συλλόγους και έστησε χωριστές κάλπες.
Στην πραγματικότητα, λοιπόν, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σχολών όπου διεξήχθησαν παράλληλα δύο εκλογικές διαδικασίες. Μία από τον επίσημο φοιτητικό σύλλογο, όπου συμμετείχε και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μία από τους φοιτητικούς συλλόγους – φαντάσματα που ίδρυσε η ΠΚΣ είτε μόνη της, είτε με δεκανίκια από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, όσους, δηλαδή, τόσα χρόνια υποθάλπτουν τη βία στα Πανεπιστήμια.

Κάθε τμήμα έχει έναν φοιτητικό σύλλογο, όχι όσους βολεύει να έχει το αφήγημα κάθε χρεοκοπημένης ιδεολογίας. Οι σύλλογοι της ΠΚΣ δεν αναγνωρίζονται από καμία αρχή ή θεσμό και οι εκλογικές τους διαδικασίες χαρακτηρίζονται από πλήρη αδιαφάνεια.

Επιχειρείται, ουσιαστικά, μια «πλαστογράφηση» της βούλησης των φοιτητών, μιας βούλησης που εκφράζεται μέσα από τους συλλόγους που μέχρι και το 2019 αναγνώριζε και η ίδια η ΠΚΣ. Το μέγεθος αυτής της πλαστογράφησης ανέρχεται σε διαφορά μεγαλύτερη των έξι χιλιάδων ψήφων αντίστοιχα για κάθε παράταξη.

Ενδεικτικά:

Στο Σύλλογο Επιστημών Υγείας (Θεσσαλονίκης) ΔΙ.ΠΑ.Ε., στον επίσημο σύλλογο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 703 ψήφους και η ΠΚΣ απείχε. Ωστόσο, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αυτό το αποτέλεσμα και προβάλλει αποτελέσματα του φοιτητικού συλλόγου – φάντασμα, ότι δήθεν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε μηδέν ψήφους και εκείνη 309.

Στη Σχολή Μηχανικών (Σέρρες) στο ΔΙ.ΠΑ.Ε., στον επίσημο σύλλογο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 183 ψήφους και η ΠΚΣ απείχε. Ωστόσο, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αυτό το αποτέλεσμα και προβάλλει αποτελέσματα του φοιτητικού συλλόγου – φάντασμα, ότι δήθεν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε μηδέν ψήφους και εκείνη 62.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στον επίσημο σύλλογο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 489 ψήφους και η ΠΚΣ πραγματοποίησε εκλογές μόνη της σε διαφορετικό χώρο. Ωστόσο, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αυτό το αποτέλεσμα και προβάλλει αποτελέσματα του φοιτητικού συλλόγου – φάντασμα, ότι δήθεν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 338 ψήφους και εκείνη 353.

Επιπλέον, η ΠΚΣ αρνείται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα σε φοιτητικούς συλλόγους που δεν έχει καμία εκπροσώπηση, ούτε έχει στήσει το δικό της «παραμάγαζο». Έτσι, για παράδειγμα δεν αναγνωρίζονται αποτελέσματα στη Θεολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 165 ψήφους, στο Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, όπου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 119 ψήφους κλπ.

Γιατί είναι τα μόνα αξιόπιστα τα αποτελέσματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ;

Τα αποτελέσματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αντανακλούν την πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύεται από δύο γεγονότα:

Πρώτον, στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε φέτος η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προσμετρώνται και αποτελέσματα σε όσες σχολές δεν είχαμε εκπροσώπηση, κάτι που η ΠΚΣ αρνείται να αναγνωρίσει σε σχολές που η ίδια απέχει. Ενδεικτικά, πρόκειται για το τμήμα Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του ΕΜΠ, και την Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Και δεύτερον, όταν πριν από λίγα χρόνια είχε προκύψει ένα μεμονωμένο περιστατικό με μία οργάνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που είχε στήσει κάλπες παράλληλα με τις εκλογές του φοιτητικού της συλλόγου, η Κεντρική Διοίκηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα της «παράλληλης» κάλπης, παραδεχόμενη ότι στη συγκεκριμένη σχολή δεν εκπροσωπηθήκαμε.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, λοιπόν, δεν έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Λειτουργεί θεσμικά, με σεβασμό στους κανόνες και στη βούληση των φοιτητών. Αντίθετα, η Πανσπουδαστική και οι περιθωριακοί σύμμαχοί της πλαστογραφούν χωρίς την παραμικρή ντροπή τα αποτελέσματα, δείχνοντας πώς (δεν) αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία και τον σεβασμό στην πλειοψηφία.