25 Ιουνίου 2022

ΗΠΑ: Ένα... πρώτο βήμα κατά της οπλοκατοχής - Νομοσχέδιο που εισάγει περιορισμούς υπέγραψε ο Μπάιντεν


«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο - Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις που βοηθούν τις πολιτείες να κρατήσουν τα όπλα μακριά από τα χέρια όσων θεωρούνται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή γι' άλλους και εμποδίζει τις πωλήσεις σε όσους έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση των συντρόφων τους

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα ένα διακομματικό σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας, που ισοδυναμεί με την πρώτη σημαντική ομοσπονδιακή νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων εδώ και δεκαετίες, λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει ως αντισυνταγματικό έναν νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης που αφορούσε την οπλοκατοχή δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους Αμερικανούς πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα», είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.

Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις που βοηθούν τις πολιτείες να κρατήσουν τα όπλα μακριά από τα χέρια όσων θεωρούνται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή γι' άλλους και εμποδίζει τις πωλήσεις όπλων σε όσους έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση των συντρόφων τους.

Δεν απαγορεύει τις πωλήσεις τυφεκίων τύπου επίθεσης ή γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας.

Ο νόμος κάνει κάποια βήματα όσον αφορά τους ελέγχους για το ιστορικό των ενδιαφερομένων να αγοράσουν όπλο, επιτρέποντας, για πρώτη φορά, την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με σημαντικά εγκλήματα που διαπράττονται από ανηλίκους.

Επίσης, περιορίζει τις πωλήσεις όπλων σε αγοραστές που έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία.

Παρέχει επίσης νέα ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στις πολιτείες που εφαρμόζουν νόμους «κόκκινης σημαίας», που αποσκοπούν στην αφαίρεση όπλων από άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα για τους ίδιους και τους άλλους.

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα διοργανώσει εκδήλωση τον Ιούλιο για τα θύματα ένοπλης βίας για να γιορτάσει την υπογραφή του νόμου.

"Το μήνυμά τους προς εμάς ήταν 'κάντε κάτι'...σήμερα κάναμε", δήλωσε ο Μπάιντεν και επανέλαβε την κριτική του εις βάρος της χθεσινής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Η κυβέρνησή του, όπως σημείωσε, θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτείες εφαρμόζουν την απόφαση και θα διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζονται άλλοι νόμοι.

«... Το Ανώτατο Δικαστήριο έλαβε κάποιες φρικτές αποφάσεις. Η Τζιλ και εγώ γνωρίζουμε πόσο επώδυνη και καταστροφική είναι η απόφαση για τόσο πολλούς Αμερικανούς και μιλάμε για πολλούς Αμερικανούς. Θα αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και την αναπαραγωγική τους υγεία».