22 Ιουνίου 2022

Γαλλία: Οριστικό «όχι» στο μπουρκίνι στις δημοτικές πισίνες από τη Δικαιοσύνη


Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε την απόφαση για την απαγόρευση των μαγιό τύπου "μπουρκίνι" σε δημόσιες πισίνες για θρησκευτικούς λόγους.

Οι Αρχές της Γκρενόμπλ είχαν αμφισβητήσει την απαγόρευση του μαγιό μπουρκίνι, που προτιμούν συνήθως οι μουσουλμάνες στη Γαλλία με το δημοτικό συμβούλιο να προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση τον Μάιο όταν αναθεώρησε τον ενδυματολογικό κώδικα στις δημοτικές πισίνες.

Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας αποφάνθηκε χθες ότι η χρήση του μπουρκίνι θα «υπονόμευε τη αρχή της ουδετερότητας των δημόσιων υπηρεσιών». Ο προσκείμενος στους Οικολόγους δήμαρχος της Γκρενόμπλ, Ερίκ Πιόλ, είχε υποστηρίξει ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν δημοτικές υπηρεσίες, όπως οι πισίνες, να φορούν ό,τι θέλουν, αλλά διαφώνησαν μαζί του πολιτικοί παράγοντες τόσο από τον χώρο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι επικαλούνται τις αρχές του κοσμικού κράτους.

Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαίωσαν την απόφαση του δικαστηρίου της Ιζέρ ότι το μπουρκίνι παραμένει απαγορευμένο στις δημόσιες πισίνες, διότι η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Γκρενόμπλ ελήφθη «για να ικανοποιηθεί ένα θρησκευτικό αίτημα». Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμαμέν, σχολίασε στο Twitter ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας συνιστά «νίκη για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και πέραν τούτου για ολόκληρη τη Γαλλική Δημοκρατία».

Τοπικό δικαστήριο της Γκρενόμπλ είχε αποφανθεί νωρίτερα υπέρ της απαγόρευσης του μπουρκίνι με το σκεπτικό ότι οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να απελευθερωθούν από αυτόν τον ενδυματολογικό κανόνα για θρησκευτικούς σκοπούς. Η ακροδεξιά επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, έχει καταδικάσει στο παρελθόν τη χρήση του μπουρκίνι ως «ένδυμα ισλαμιστικής προπαγάνδας».

Οι μουσουλμάνες στη Γαλλία συχνά δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες λόγω των αυστηρών περιορισμών στην επίδειξη θρησκευτικών πεποιθήσεων -- ένας λόγος για τον οποίο τέτοιες απαγορεύσεις έχουν επικριθεί από υπερασπιστές των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Η γαλλική κυβέρνηση το 2004 απαγόρευσε τα «εμφανή» θρησκευτικά σύμβολα, όπως μουσουλμανικές μαντίλες, εβραϊκά καλύμματα κρανίου και μεγάλους χριστιανικούς σταυρούς από τα γαλλικά σχολεία. Η μπούρκα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών και των πάρκων, των δρόμων και των κρατικών και δημοτικών κτιρίων.