24 Ιουνίου 2022

H ΒΛΑΜΜΕΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΝ EuIPO ΕΠΑΙΖΕ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ🤦‍♂️🤦‍♂️Οι ΗΠΑ απέρριψαν το «Turkaegean» ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός το έχει κατοχυρώσει


[Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κατοχύρωσης σημάτων είναι ο ΕuIPO στο Αλικάντε. Εκεί έχουμε εκπρόσωπο στο managment board μια τύπισσα από τον ΟΒΙ, Θεοδώρα Σιμιτσή, η οποία προφανώς από τον Ιούλιο του 21 που εκαναν αίτηση οι Τούρκοι μέχρι τον Δεκέμβριο που εγκρίθηκε έπαιζε το πράμα της


]

Οι ΗΠΑ απέρριψαν την απόπειρα των Τούρκων να «οικειοποιηθούν» το Αιγαίο, για να προωθήσουν το τουριστικό τους προϊόν - Αντίθετα, όπως αποκαλύπτεται, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ έχουν εγκρίνει την καμπάνια των γειτόνων με τον όρο «Turkaegean» ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 και έως το 2031!

Τον όρο «Turkaegean» για εμπορικές χρήσεις προσπάθησε να κατοχυρώσει η Τουρκία στις ΗΠΑ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Η προσπάθεια της γείτονος, ωστόσο, φαίνεται πως έπεσε στο κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι -και συγκεκριμένα ο Οργανισμός Τουρισμού, με έδρα την Κωνσταντινούπολη- ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να έχουν τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν τον όρο «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς. Το αίτημα της τουρκικής πλευράς αφορούσε συγκεκριμένα στη χρήση του όρου για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Όπως... εντόπισε ο λογαριασμός «Greek Analyst» στο Twitter, οι ΗΠΑ απέρριψαν στο σύνολό του το τουρκικό αίτημα, με το οποίο ουσιαστικά το καθεστώς Ερντογάν επιχειρούσε να θέσει στο περιθώριο την ορολογία «Aegean».



Εν ολίγοις, οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα brand με την ονομασία «Turkaegean», προκειμένου να εκτοπίσουν το πιο ουδέτερο… «Aegean» από την αγορά. Συνόδευαν μάλιστα την πρότασή τους προς τις ΗΠΑ με ένα βίντεο, με τίτλο «Turkaegean, η ακτή της ευτυχίας» και την εξής λεζάντα: «Η Türkiye φιλοξενεί άπειρες τοποθεσίες που ξεπερνούν τα πιο τρελά σας όνειρα! Γεμάτη αρχαίες τοποθεσίες, μοναδική ομορφιά και απαράμιλλους προορισμούς, η επίσκεψη στην Τουρκία είναι μια αξέχαστη εμπειρία».







Οι αμερικανικές αρχές, ωστόσο, δεν «τσίμπησαν» και δεν έδωσαν το «πράσινο φως».

«Πράσινο φως» από την ΕΕ

Στον αντίποδα, ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό που αρνήθηκαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, το... επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Ένωση -ή, καλύτερα, το έχει επιτρέψει ήδη από τα τέλη του 2021. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το naftemporiki.gr, η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει κάνει αποδεκτή -χωρίς καμία ένσταση- την τουρκική απαίτηση, να «οικειοποιηθεί» έμμεσα τη θάλασσα του Αιγαίου, πατεντάροντας το «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς.



Στο έγγραφο αυτό, που αναρτήθηκε στην EUTM, αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει δεκτός, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, και με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031. Το θέμα εγείρει σοβαρούς κινδύνους, καθώς ουσιαστικά η απόφαση αυτή ανοίγει ένα «παράθυρο» στην Άγκυρα, ώστε να συνεχίσει τις προκλήσεις της, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Για το θέμα είχε τοποθετηθεί, στα τέλη του περασμένου Μαΐου, και ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης. Ο καθηγητής χαρακτήριζε ως «διεθνή ντροπή» το γεγονός ότι η γειτονική χώρα αποκαλεί το Αιγαίο «Turkaegean» και τη Μεσόγειο ως «γαλάζια θάλασσα», κάνοντας ειδική αναφορά στην ελληνικότητα του όρου Ege, τον οποίον χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το Αιγαίο, από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή.

«Σαν τα άλλα φαιδρά και επικίνδυνα του Erdogan: "η θάλασσά μας", ή "γαλάζια πατρίδα" για τη Μεσόγειο Θάλασσα!», υπογράμμιζε ακόμη, υπενθυμίζοντας ότι τον 16ο και τον 17ο αιώνα οι Τούρκοι την αποκαλούσαν «Θάλασσα των Ελλήνων».