18 Αυγούστου 2022

🤦‍♂️🤦‍♂️«Μαύρο» ρεκόρ: 196 άνθρωποι έχουν πνιγεί από την αρχή του καλοκαιριού στις ελληνικές θάλασσες


«Μαύρο» ρεκόρ καταγράφουν και φέτος οι πνιγμοί στη χώρα μας. Ήδη, από την 1η Ιουνίου μέχρι και σήμερα, 196 άνθρωποι έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα, μεταξύ αυτών αρκετοί νέοι και παιδιά, στην πλειοψηφία τους άνδρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του λιμενικού σώματος.

Οι περισσότεροι, Έλληνες ταξιδιώτες ή κάτοικοι νησιωτικών περιοχών. Ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, από 30 έως 50 ετών, αλλά και παιδιά. Κάποιοι βουτούν ακατάλληλες ώρες, άλλοι υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και απομακρύνονται κι άλλοι δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες για ασφαλή κολύμβηση, όπως όχι μετά το φαγητό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες περισσότεροι από 350 άνθρωποι, οι περισσότεροι άνδρες, ενώ το 60% των Ελλήνων δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά.

Χθες (15/8) χάθηκαν τρεις κολυμβητές, δύο ηλικιωμένοι και ένας τουρίστας μόλις 19 ετών. Καθημερινά είναι πολλά τα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν ναυαγοσώστες και λιμενικοί.

Το 85% των πνιγμών θα μπορούσε να είχε προληφθεί

«Το 85% των πνιγμών θα μπορούσε να είχε προληφθεί. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Πνιγμών που ήταν στις 25 Ιουλίου έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα πρόληψης και ασφάλειας στο υγρό στοιχείο» δήλωσε ο Αντώνης Αυγερινός μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού περίπου 400 πολίτες χάνονται κάθε χρόνο από πνιγμό σε μια χώρα με χιλιάδες ακτογραμμές. Έχουμε διπλάσιους πνιγμούς από τον μέσο όρο των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης περίπου δέκα παιδιά και έφηβοι χάνονται κάθε χρόνο. Και όπως διευκρίνισε ο κ. Αυγερινός οι πνιγμοί συμβαίνουν σε απόσταση 10 μ. από την ακτή και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μ.

Πνιγμοί σε καθημερινή βάση

Για «εθνική μάστιγα» έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο Νίκος Γιοβανίδης, ιδρυτής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας ο οποίος αποκάλυψε ότι είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας μετά τα τροχαία.

«Οι πνιγμοί είναι πλέον σε καθημερινή βάση και πρέπει να δούμε τους λόγους που πνίγεται κόσμος» τόνισε ο ο κ. Γιοβανίδης υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι πνιγμοί αφορούν παιδιά και ηλικιωμένους. «Ακόμα και σε μια ήρεμη θάλασσα μπορεί να επέλθει ο πνιγμός. Η τραγωδία είναι στην τρίτη ηλικία», πρόσθεσε ο ειδικός.

Για το θέμα μίλησε και η Μαριάννα Κόντη, υπεύθυνη εκπαίδευσης θαλασσίου σκι τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.