10 Αυγούστου 2022

Η απίστευτη οικογένεια της Ολίβια Νιούτον Τζον-Ο πατέρας της καθηγητής και πράκτορας της ΜΙ5 κι ο παππούς, Μαξ Μπορν, της θεμελιωτής της κβαντομηχανικής


Η Ολίβια Νιούτον Τζον, η οποία γεννήθηκε στο Κέιμπριτζ το 1948, προερχόταν από μια οικογένεια που οι ρίζες της ήταν ένα συναρπαστικό μείγμα ευρωπαϊκής ιστορίας και πολιτισμού.

Ο κολλητός του Αϊνστάιν, παππούς της Ολίβια Μπορν

Ο παππούς της από τη μητέρα της ήταν ο Μαξ Μπορν, Γερμανός νομπελίστας φυσικός και μαθηματικός που ανέπτυξε την ατομική θεωρία της κβαντομηχανικής.

Ο Μπορν, ο οποίος διέφυγε από τον Χίτλερ το 1933, ήταν στενός φίλος του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Οι δυο τους περνούσαν συχνά τα βράδια στο σπίτι της οικογένειας Μπορν, όπου ο Αϊνστάιν έπαιζε βιολί ενώ ο Μπορν τον συνόδευε στο πιάνο.

Περήφανη για την καταγωγή της, η Ολίβια κάποτε εντόπισε το γενεαλογικό της δέντρο: «Από την πλευρά της μητέρας μου είναι ο Μαρτίνος Λούθηρος [ο θεολόγος του 16ου αιώνα που ήταν το κλειδί για την προτεσταντική μεταρρύθμιση]. Και κάπου εκεί μέσα υπάρχει και ένας Ισπανός βασιλιάς».

Αλλά ο άνθρωπος για τον οποίο ήταν πιο περήφανη ήταν ο πατέρας της Μπριν, γιος ξυλουργού από τη Νότια Ουαλία, ακαδημαϊκός, καλλίφωνος και.. κατάσκοπος.

Η μητέρα του Μπριν, η Ντέιζι, ήταν Κουάκερος με πουριτανικές τάσεις, η οποία έπλενε το στόμα του με σαπούνι αν έβριζε ή «έλεγε κάτι βλάσφημο».

Αυτή η εστίαση στην καλή συμπεριφορά και την καθαρή ζωή ήταν που διαμόρφωσε τη δική του ηθική στη μετέπειτα ζωή του ενώ αυτή η τριβή με τα τη θρησκεία διαμόρφωσε αυτή την ιδιαίτερη πνευματικότητα που είχε.

Ο κατάσκοπος πατέρας της Ολίβια Νιούτον Τζον

Ενώ η ιστορία της Νιούτον είναι μια ιστορία λάμψης, γοητείας και διεθνούς ακτινοβολίας, ο πατέρας της Μπριν πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στη σκιά.

Ο Μπριν ήταν ακαδημαϊκός του Cambridge και μιλούσε άπταιστα γερμανικά. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στρατολογήθηκε στις μυστικές υπηρεσίες της RAF και ήταν ένας από τους αξιωματικούς που συνέλαβαν και ανέκριναν τον αναπληρωτή του Χίτλερ, Ρούντολφ Ες, το 1941.


Ως πράκτορας της MI5 και αποκωδικοποιητής του Bletchley Park και στη συνέχεια αναγνωρισμένος εκπαιδευτικός, η καριέρα του Μπριν ήταν διαμετρικά αντίθετη με εκείνη της κόρης του, αλλά ήταν από πολλές απόψεις εξίσου αξιοσημείωτη.

Ο πατέρας της Ολίβια, Μπριν Νιούτον Τζον, γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1914 στο Κάρντιφ και φοίτησε σε ένα τοπικό γυμνάσιο το οποίο είχε πρόσφατα εισαγάγει ένα νέο πρόγραμμα σπουδών που περιελάμβανε λατινικά, γερμανικά και τραγούδι.


Ο Μπριν, που έπαιζε βιολί και τραγουδούσε στη σχολική χορωδία, άνθισε υπό το νέο εκπαιδευτικό καθεστώς και στη συνέχεια κέρδισε μια σπάνια υποτροφία στο Gonville and Caius, το τέταρτο παλαιότερο πανεπιστημιακό κολέγιο του Κέιμπριτζ, που ιδρύθηκε το 1348.

Πήρε διπλό πτυχίο πρώτης τάξης στις σύγχρονες και μεσαιωνικές γλώσσες το 1935 και έγινε βοηθός διδασκάλου στο Christ's Hospital τον επόμενο χρόνο.

Εντωμεταξύ γνώρισε την Αϊρίν Μπορν, την κόρη του νομπελίστα Γερμανοεβραίου φυσικού και μαθηματικού Δρ Μα Μπορν, ο οποίος διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία το 1933 και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της κβαντομηχανικής.

Ο Μπριν παντρεύτηκε την Αϊρίν, συγγραφέα, φωτογράφο και περιβαλλοντολόγο, το 1938 στο Κένσινγκτον και απέκτησαν δύο κόρες και έναν γιο.

Όμως το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διέκοψε την καριέρα του στην εκπαίδευση και κατατάχθηκε στη RAF το 1940.

Ο Μπριν γρήγορα διακρίθηκε για την άπταιστη γνώση των γερμανικών του και αποσπάστηκε στην MI5 για να ανακρίνει τους αιχμάλωτους Γερμανούς πιλότους - χρησιμοποιώντας τη γοητεία και την εξοικείωσή του με την ανώτερη γερμανική κοινωνία για να τους διευκολύνει και να τους αποσπάσει πληροφορίες

Ανθρωπος που μίλησε στη Daily Mail περιέγραψε τον Μπριν ως «αστό και χαλαρό», ιδιότητες που εκμεταλλεύτηκε πλήρως κατά τη διάρκεια της εργασίας του στις μυστικές υπηρεσίες.

Οι ανώτεροί του τον εκτιμούσαν και έγινε ένας από τους αξιωματικούς της MI5 που ανέλαβε να πάρει συνέντευξη από τον αναπληρωτή του Αδόλφου Χίτλερ, Ρούντολφ Ες, όταν αυτός κατέπεσε σε ένα απομακρυσμένο χωράφι της Σκωτίας τον Μάιο του 1941.

Η παράξενη πτήση που πραγματοποίησε μόνος του, την οποία ο Ες περιέγραψε ως προσπάθεια διαπραγμάτευσης ειρήνης με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν εξηγήθηκε ποτέ πλήρως, είχε ως αποτέλεσμα το στέλεχως των Ναζί να τίθεται σε αιχμαλωσία για το υπόλοιπο του πολέμου.

Σε ένα από τα πιο αινιγματικά γεγονότα του πολέμου, ο υψηλόβαθμος Ναζί πέταξε στη Σκωτία για ανεπίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες. Του συμπεριφέρθηκαν τόσο ως φιλοξενούμενο όσο και ως αιχμάλωτο πολέμου, και ο Μπριν διατάχθηκε να τον πάει για τσάι σε ένα ξενοδοχείο του Λονδίνου.

Τρώγοντας σάντουιτς και πίνοντας Earl Grey, ο αξιωματικός της RAF ζήτησε συγγνώμη που έφερε μαζί του το υπηρεσιακό περίστροφο. Ο Ες χαμογέλασε, έβαλε το χέρι του μέσα στο χιτώνιό του και έβγαλε ένα Luger. «Πάρε το δικό μου», τού είπε.

Δεκαετίες αργότερα, καταδικασμένος πλέον ως εγκληματίας πολέμου και τελευταίος εναπομείνας τρόφιμος της διαβόητης φυλακής Σπαντάου στο Βερολίνο, κρεμάστηκε σε ηλικία 93 ετών.

Μετά την ΜΙ5 στην αποκρυπτογράφηση κωδικών

Το 1942, ο Μπριν μεταφέρθηκε στο Bletchley Park, το θρυλικό πλέον κέντρο της συμμαχικής αποκρυπτογράφησης κωδικών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ως διερμηνέας των πληροφοριών που είχαν αποκωδικοποιηθεί, ήταν μέλος μιας μικρής ομάδας που παρείχε στον στρατηγό Μοντγκόμερι πληροφορίες-κλειδιά κατά την προετοιμασία της μάχης του Ελ Αλαμέιν το 1942.

Η αγάπη του για τις τέχνες

Σε περιόδους ηρεμίας ασχολούνταν με την άλλη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική και κάποτε έπαιξε τον ρόλο του κ. Ντάρσι στο «Περηφάνια και Προκατάληψη».

Ηταν ο Μπριν που εμφύσησε στην Ολίβια την αγάπη για τη μουσική. «Θα μπορούσε να γίνει τραγουδιστής όπερας», έγραψε η Olivia στην αυτοβιογραφία της, Don't Stop Believin', 'αλλά ήταν τόσο επικριτικός με τον εαυτό του που δεν πίστευε ότι ήταν αρκετά καλός.

«Είχε κάνει μια ηχογράφηση αλλά κατέστρεψε το δισκάκι επειδή υπήρχε μια κακή νότα. Αναρωτιέμαι από πού πήρα την τελειομανία μου», είχε πει η Νιούτον για τον πατέρα της.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Μπριν μπόρεσε να επιστρέψει στην παλιά του καριέρα στην εκπαίδευση και παρέμεινε στο Cambridgeshire High School for Boys μέχρι το 1954.

Η οικογένεια μετακόμισε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου ο Μπριν διορίστηκε δάσκαλος του Ormond College, προτού μετακομίσει στο Newcastle University College στη Νέα Νότια Ουαλία για να υπηρετήσει ως επικεφαλής του τμήματος Γερμανικών. Και παρέμενε εκεί για το υπόλοιπο της καριέρας του.

Το 1959, ο Μπριν και η Αϊρίν πήραν διαζύγιο. Η Αϊρίν ενθάρρυνε την Ολίβια στο τραγούδι και επέστρεψαν τελικά στο Λονδίνο αφού κέρδισε έναν διαγωνισμό τραγουδιού σε ηλικία 14 ετών.

Επιστρέφοντας στην Αυστραλία, ο Μπριν παντρεύτηκε το 1963 τη διευθύντρια βιβλιοπωλείου και πιανίστρια Valerie Ter Wee Cunningham και απέκτησαν έναν γιο και μια κόρη.

Επαγγελματικά γνώριζε εξέλιξη, ανέβηκε στην ιεραρχία και έγινε αναπληρωτής αντιπρύτανης το 1968.

Μετά τη συνταξιοδότησή του, περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του μελετώντας και ακούγοντας κλασική μουσική, ενώ παρακολουθούσε με ανυπομονησία την επιτυχία της Ολίβια στο χώρο του θεάματος.

Παντρεύτηκε για τρίτη φορά το 1983 και πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 78 ετών στις 3 Ιουλίου 1992.

Η Ολίβια πέθανε προχθες από καρκίνο του μαστού στην Καλιφόρνια, όπου βρισκόταν περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της.