19 Αυγούστου 2022

Την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ΛΕΕΙ ότι αναλαμβάνει η Τουρκία


Συμβόλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας εξασφάλισε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά την πρώτη του επίσκεψη σε ουκρανικό έδαφος μετά τη ρωσική εισβολή.

Η συμφωνία, που υπεγράφη από τον υπουργό Υποδομών της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov και τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου, Μεχμέτ Μους, προβλέπει την ίδρυση μίας ειδικής ομάδας, που θα συντονίσει την ανακατασκευή εγκαταστάσεων όπως δρόμων, γεφυρών, υποδομών ύδρευσης και ηλεκτρισμού, νοσοκομείων και σχολείων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», η κατασκευή των κατεστραμμένων υποδομών της Ουκρανίας ήταν το κύριο ζήτημα στο Λβιβ.

Χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Το κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης ήταν η αναζήτηση διπλωματικών τρόπων για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να γίνει ξανά μεσολαβητής. Είπε επίσης ότι θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής.

Ο Ερντογάν έφερε επίσης στην ατζέντα τις συγκρούσεις κοντά σε πυρηνικό σταθμό και την ανταλλαγή κρατουμένων. «Δεν θέλουμε να βιώσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ», ανέφερε.

Σχολίασε επίσης τη συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών. Είπε ότι μέχρι στιγμής 25 πλοία έχουν μεταφέρει 625.000 τόνους ουκρανικών σιτηρών στην παγκόσμια αγορά από την 1η Αυγούστου.

Ερντογάν και Ζελένσκι συζήτησαν πώς μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, όπως επίσης και μία πιθανή συνάντηση Ουκρανού και Ρώσου προέδρου. Ο Ζελένσκι είπε ότι μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Ρωσία αποσυρθεί από τις περιοχές που κατέλαβε. Ο Ερντογάν είπε ότι το ζήτημα εδώ είναι να καθοριστεί ο συντομότερος και πιο δίκαιος τρόπος για τις διαπραγματεύσεις.\

Μαρία Ζαχαράκη
ΕΘΝΟΣ