19 Αυγούστου 2022

Φώτιος «Φρέντι» Γκέας: O Ελληνοαμερικανός εκτελεστής που διώκεται για τον φόνο πρώην αρχιμαφιόζου


O 55χρονος σήμερα εγκληματίας συνεργαζόταν στενά με τη μαφία και τρέφει άσβεστο μίσος για τα επονομαζόμενα «καρφιά» - Κατηγορείται ότι σκότωσε τον Τζέιμς «Γουάιτι» Μπάλτζερ στη φυλακή

Ο Φώτιος «Φρέντι» Γκέας, ένας εκτελεστής ελληνοαμερικανικής καταγωγής που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη συμμετοχή του σε δυο φόνους, είναι ένας από τους τρεις άνδρες που αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για τη δολοφονία άλλοτε αφεντικού της μαφίας της Βοστόνης, Τζέιμς «Γουάιτι» Μπάλτζερ.

Ο Μπάλτζερ, διαβόητος κακοποποιός η πολυτάραχη ζωή του οποίου ενέπνευσε κινηματογραφικές ταινίες, βρέθηκε νεκρός το 2018 στο κελί του σε φυλακή της Δυτικής Βιρτζίνιας όπου είχε μεταχθεί μια ημέρα νωρίτερα με αναπηρικό αμαξίδιο. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση των δικαστικών Αρχών, ο 55χρονος Γκέας και ο Πολ Ντεκολοτζέρο, 48 ετών, «κατηγορούνται ότι χτύπησαν στο κεφάλι επανειλημμένα τον Μπάλτζερ και προκάλεσαν τον θάνατό του». Ο τρίτος ύποπτος, ο Σον Μακίνον, 36 ετών, κατηγορείται ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις σε ομοσπονδιακό πράκτορα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο «Φρέντι» Γκέας είχε αποκτήσει τη φήμη του ακραία βίαιου εγκληματία τη δεκαετία του 2000 στην πόλη Γουέστερν Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου δρούσε μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, Τάι. Εξαιτίας της ελληνικής καταγωγής τους, τα δυο αδέλφια μεγάλωσαν εκτός του «κύκλου» της μαφίας. Μετά την πρώτη γνωριμία τους όμως με το έγκλημα και τις πρώτες τους καταδίκες, απέκτησαν σύντομα δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.



Οι μπελάδες με τον νόμο ξεκίνησαν από πολύ μικρή ηλικία για τους αδελφούς Γκέας. Το 1989, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο Τάι Γκέας πυροβόλησε με όπλο κατά τη διάρκεια ενός καυγά σε σχολικό αγώνα χόκεϊ και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Ο Φρέντι, 22 ετών τότε, απείλησε να δολοφονήσει έναν μάρτυρα που κατέθεσε εις βάρος του αδελφού του, και μπήκε επίσης φυλακή.

Αυτό ήταν ενδεχομένως το ξεκίνημα του μίσους που θα έτρεφε σε όλη του τη ζωή ο Φώτιος απέναντι στα αποκαλούμενα «καρφιά», δηλ. σε ανθρώπους του υποκόσμου και μη που συνεργάζονταν με την αστυνομία, συμβάλλοντας στην καταδίκη ανθρώπων του περιβάλλοντός του.

Στη φυλακή, ο Τάι γνώρισε και έγινε φίλος με τον Άντονι Αριλότα, μια ανερχόμενη φιγούρα της Μαφίας που προσέλαβε τα δυο αδέλφια ως «μπράβους». Για τις επόμενες δύο δεκαετίες, οι αδελφοί Γκέας θα δούλευαν για τον Αριλότα, συγκεντρώνοντας συνολικά 75 καταδίκες μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Ξυλοδαρμοί, βανδαλισμοί, ληστείες... τίποτα δεν έλειπε από το ρεπερτόριο των δύο αδελφών. Το γεγονός ότι δεν μυήθηκαν ποτέ επίσημα στη μαφία οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στην ελληνική τους καταγωγή, αφού όλα τα μυημένα μέλη πρέπει να έχουν ιταλικό αίμα. Ήταν όμως γνωστοί στην πόλη τους ως πολύ στενοί συνεργάτες του Αριλότα, τον οποίον βοήθησαν σταδιακά να ανέλθει στις τάξεις του οργανωμένου εγκλήματος, εξουδετερώνοντας τους εχθρούς του.



Τη νύχτα της 4ης Νοεμβρίου του 2003, οι αδελφοί Γκέας δολοφόνησαν τον γαμπρό του Αριλότα και πρώην φίλο τους, Γκάρι Ντ. Γουέστερμαν, επειδή υποψιάζονταν (ορθώς) ότι συνεργαζόταν με τις Αρχές. Για να σκοτώσουν τον Γουέστερμαν, τον προσκάλεσαν να κάνουν μαζί μια ληστεία σε μια αποθήκη με μαριχουάνα, στήνοντάς του μια παγίδα θανάτου. Όταν εμφανίστηκε φορώντας μάσκα και κρατώντας ένα τέιζερ, εκείνοι τον πυροβόλησαν δύο φορές στο κεφάλι. Έπειτα, επιχείρησαν να σύρουν το «πτώμα» σε έναν φρεσκοσκαμμένο τάφο στην αυλή της αποθήκης, όμως ο Γουέστερμαν είχε επιβιώσει ως εκ θαύματος από την επίθεση και επιχείρησε να αποδράσει. Τότε η ομάδα των δολοφόνων (στην οποία είχε προστεθεί ο Αριλότα και ένα ακόμη άτομο) αποτελείωσαν τον άνδρα με τα φτυάρια τους και κατόπιν τον έθαψαν.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Φώτιος Γκέας έλαβε την εντολή να «καθαρίσει» τον Αντόλφο «Μπιγκ Αλ» Μπρούνο, το «αφεντικό» του Αριλότα, που επίσης υπήρχαν υποψίες ότι ήταν «καρφί». Αφού ο Αριλότα έλαβε το «οκ» από τον αρχιμαφιόζο Άρθουρ Νίγκρο, η «δουλειά» ανατέθηκε στον Γκέας. Αντί να φέρει εις πέρας την εκτέλεση μόνος του, ο Ελληνοαμερικανός κακοποιός προσέλαβε τον εκτελεστή Φρανκ Ρόσι και του έδωσε 10.000 δολάρια για να σκοτώσει τον Μπρούνο, κάτι που όντως έκανε.

Η εγκληματική δράση των δύο αδελφών τερματίστηκε όταν, τόσο ο Ρόσι όσο και ο Αριλότα, συνεργάστηκαν με τις Αρχές καταθέτοντας εις βάρος των αδελφών Γκέας και του Νίγκρο.

Οι εισαγγελείς προσπάθησαν να πείσουν τον Φρέντι Γκέας να συνεργαστεί μαζί τους και να τους δώσει πληροφορίες, αλλά σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ντάνιελ Ντ. Κέρλι εκείνος απλώς αρνήθηκε. «Δεν το σκέφτηκε ούτε δευτερόλεπτο. Είπε απλώς όχι».


Οι αδελφοί Γκέας και ο Άρθουρ Νίγκρο καταδικάστηκαν σε ισόβια το 2011 για τους ρόλους τους στις δολοφονίες των Γουέστερμαν και Μπρούνο, καθώς και για άλλες κατηγορίες.



«Πιθανά κίνητρα για τον φόνο του Γουάιτι»

Ο Φώτιος Γκέας ήταν το πρώτο πρόσωπο στις οποίες στράφηκαν οι Αρχές όταν ο Μπάλτζερ βρέθηκε νεκρός στο κελί του πριν από τέσσερα χρόνια, χτυπημένος πολλές φορές με ένα «λουκέτο τυλιγμένο σε κάλτσα». Η επίθεση ήταν τόσο βάρβαρη, που ο ηλικιωμένος άνδρας βρισκόταν σε κατάσταση πέραν πάσης αναγνωρίσεως, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Ο Γκέας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν αρνήθηκε την ενοχή του μετά το έγκλημα, αλλά ούτε και δέχθηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές για την ταυτοποίηση των συνεργών του.

Αναφορικά με τα αίτια που τον οδήγησαν στη δολοφονία του 89χρονου «Γουάιτι» Μπάλτζερ, πρώην αρχηγού της μαφίας της Βοστόνης που υπήρξε επίσης πληροφοριοδότης του FBI, πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής από τα διεθνή ΜΜΕ.


Σύμφωνα με την Boston Globe, ο Γκέας μπορεί να ήθελε να πάρει εκδίκηση για τον Φρέντερικ Γουέιτσελ, έναν άνδρα με τον οποίο είχε γίνει φίλος στη φυλακή, και που ισχυριζόταν ότι ο Μπάλτζερ τον «παγίδευσε» για έναν φόνο πριν από 38χρόνια.

Ο ιδιωτικός ερευνητής Τεντ Μαντόνα, ο οποίος γνωρίζει τον Γκέας, είχε πει στην Globe το 2018 ότι «Ο Φρέντι μισεί τα καρφιά και τους άνδρες που κακοποιούν γυναίκες... «Ο Γουάιτι ήταν ένας πληροφοριοδότης που σκότωσε γυναίκες. Ίσως η αιτία να είναι τόσο απλή».

Ο πρώην δικηγόρος του Γκέας, Ντέιβιντ Χουζ, είχε επίσης υπογραμμίσει τότε ότι ο Ελληνοαμερικανός κακοποιός «δεν θα κάρφωνε ποτέ κανέναν και δεν έτρεφε ίχνος σεβασμού για όσους το έκαναν».

Μετά τη δολοφονία του πρώην αρχιμαφιόζου της Βοστόνης, που συνελήφθη στο Λος Άντζελες το 2011, έπειτα από δεκαέξι χρόνια φυγής, ο Γκέας παρέμεινε για περισσότερα από τρία χρόνια σε απομόνωση, σύμφωνα με τον σημερινό του δικηγόρο Ντάνιελ Ντ. Κέλι. Όπως εξηγεί πάντως το masslive, ίσως οι συνέπειες για τον φόνο του «Γουάιτι» αποδειχθούν πολύ βαρύτερες για τον 55χρονο σήμερα ισοβίτη, αφού οι νέες κατηγορίες που αντιμετωπίζει θα μπορούσαν να «ενεργοποιήσουν» τη θανατική ποινή, εφόσον βρεθεί ένοχος για το σύνολό τους.

Με πληροφορίες από Daily Mail, Boston Globe, Masslive, New York Post