10 Αυγούστου 2022

ΠΑΟΚ: Δέκα χρόνια Ιβάν Σαββίδης, η μέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας


Πέρασαν δέκα χρόνια απ' τη μέρα που ο Ιβάν Σαββίδης πήρε στα χέρια του τον ΠΑΟΚ. Ήταν 10 Αυγούστου 2012 όταν εμφανίστηκε για να αλλάξει τον ρου της ιστορίας του Δικεφάλου και του ελληνικού ποδοσφαίρου συνολικά. Δέκα χρόνια μετά άπαντες έχουν αντιληφθεί την τεράστια επίδρασή του στον σύλλογο, στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα και δη στη Μακεδονία.

Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε τον ΠΑΟΚ πρωταγωνιστή εντός και εκτός συνόρων, πρωταθλητή, τροπαιούχο, μόνιμο διεκδικητή τίτλων, μια ομάδα που έμαθαν πια να σέβονται -ακόμη και να φοβούνται- οι αντίπαλοι. Έφερε τον Δικέφαλο στο υψηλότερο επίπεδο, εκεί όπου ονειρεύονταν οι οπαδοί της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ ήταν πάντοτε μεγάλος αλλά η παρουσία του Ιβάν τον αναμόρφωσε, τον έκανε μεγαλύτερο και δυνατότερο... 

Με αφορμή τα δέκα χρόνια του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, η ΠΑΕ έγραψε στα social media: «2012 - 2022… 10 χρόνια που χώρεσαν μοναδικές σελίδες ιστορίας. 10 χρόνια που μεταμόρφωσαν τον ΠΑΟΚ. 10 χρόνια Ιβάν Σαββίδης».

ΠΑΟΚ: Δέκα χρόνια Ιβάν Σαββίδης, η μέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας

Δεκαετία δια χειρός Ιβάν!


Αν η συμπλήρωση της δεκαετίας του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ μπορούσε να αποτυπωθεί σε μία πρόταση, τότε θα την συναντούσε κανείς στο «η ιστορία θα είναι καλή μαζί μου γιατί σκοπεύω να την γράψω...». Και περί αυτού, δεν τίθεται αμφιβολία!

Πώς θα φανταζόσουν τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια;

Υπόκλιση σε εκείνους που έχουν αβίαστα την απάντηση στα χείλη τους.

Σεβασμός σε εκείνους που... τρομοκρατούνται και μόνο στην εικόνα του μέλλοντος σε ορίζοντα δεκατίας. Για όλα όσα μπορεί να κρύβει μέσα του ένα τέτοιο ταξίδι!

Για σκεφτείτε τώρα, πώς θα φανταζόσασταν τον ΠΑΟΚ σε δέκα χρόνια, αν σας ρωτούσε κάποιος εκείνο το μεσημέρι της 10ης Αυγούστου του 2012;

Ξεκινάμε από τα εύκολα, σεβασμός σε εκείνους που δεν το τόλμησαν ούτε στην σκέψη, σε εκείνους που δίστασαν στο όνειρο, σε εκείνους που αμφέβαλλαν γιατί ήθελαν χρόνο. Μέσα στην δεκαετία, όλοι τους βρέθηκαν πολλές φορές στο ίδιο σημείο, κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση και έζησαν βραδιές και στιγμές που «πυρπόλησαν» μνήμες, θυμικό και συναισθήματα.

Και πάμε σε εκείνον που είχε έτοιμη την απάντηση για το πως οραματιζόταν τον δικό του ΠΑΟΚ, όπως αποτυπώθηκε στο πρώτο του μήνυμα προς τους φίλους του Δικεφάλου, με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ.

Καρέ καρέ...


«Μια εξαετής ιστορία για την απόκτηση του ΠΑΟΚ μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώθηκε. Αγοράσαμε το πλειοψηφικό πακέτο του 51% της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ...».

Στοπ. Είχε πει πως «μέχρι το Δεκαπεντάγουστο ο ΠΑΟΚ θα γίνει δικός μου», εν τέλει τα κατάφερε πέντε ημέρες νωρίτερα. Αν και πορευόταν προς τον ΠΑΟΚ από το 2006, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, αλλά χρειάστηκε έξι χρόνια για να βρει το... σωστό δρόμο. Έκτοτε παραδέχεται πως το 2012 έχει γίνει χρονιά ορόσημο για εκείνον και το σημείο καμπής στη ζωή του!

«Η ποδοσφαιρική ομάδα έχει πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία έχουν ήδη πολύ μακρά ιστορία. Θα θέλαμε όσο το δυνατόν γρηγορότερο να αναλυθούν και να μελετηθούν όλα τα βάρη και οι διεκδικήσεις έναντι της ομάδας, να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα άρσης αυτών των προβλημάτων και μέχρι να μελετηθούν και να αρθούν, να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της ομάδας, μέχρι η ομάδα να μείνει τελείως καθαρή από επιβαρύνσεις θα ήταν μάλλον πρόωρο να μιλήσουμε για μεγάλη στρατηγική...».

Στοπ. Μέσα σε αυτήν την διαδρομή του Ιβάν Σαββίδη, ο «πρώτος» και σημαντικότερος τίτλος που θα τον συνοδεύει για πάντα θα είναι η αποπληρωμή των χρεών, τα οποία... οικειοποιήθηκε, πίνοντας ένα ποτήρι τσάι, το οποίο κόστισε 10.886.000 ευρώ, θέλοντας να δει τον δικό του ΠΑΟΚ να «ανασαίνει» χωρίς να χρωστά ούτε ένα ευρώ. Αν υπήρχε κι άλλος δρόμος; Φυσικά! Ουδέποτε όμως θα ρίσκαρε το παραμικρό.

«Ομως ένα θέλω να πω: ότι η ομάδα δεν αγοράστηκε για να συνεχίσει να ζει τόσο άσχημα, όσο ζούσε μέχρι σήμερα. Οι καλύτερες παραδόσεις της ομάδας θα ξαναγεννηθούν, θα ενισχυθούν και θα εδραιωθούν και αν καταφέρουμε σ' αυτές τις καλύτερες παραδόσεις της ομάδας του ΠΑΟΚ να προσθέσουμε κάτι νέο και ενδιαφέρον θα είμαι πραγματικά ευτυχής.

Υπολογίζω πολύ ότι οι φίλαθλοι θα είναι υπομονετικοί μαζί μας, θα μας βοηθήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα να προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον, στα νέα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας και από κοινού μπορούμε και θα θέσουμε μάλλον πολύ σοβαρούς στόχους».

Στοπ. Θεωρεί ότι ο ΠΑΟΚ έχει δύο κατηγορίες φιλάθλων, εκείνοι που μεγάλωσαν στην Τούμπα, και «όλοι οι υπόλοιποι». Εκείνος προήλθε από την δεύτερη κατηγορία, όπως έχει σημειώσει, διεκδικώντας την δική του σημασία μέσα στην Τούμπα και γι΄αυτό κατανόησε απόλυτα τα όποια ερωτηματικά προκλήθηκαν στην αρχή.

«... Δεν θέλουμε άλλες μεγάλες απογοητεύσεις. Κι από την πλευρά μου, εγώ και η ομάδα μου θα κάνουμε τα πάντα για να δικαιώσουμε αυτές τις προσδοκίες. Ποια μπορεί να είναι η κατάληξη; Νομίζω ότι θα πετύχουμε μια καλή υποδομή, μια σειρά από στόχους, μια φυσιολογική διαχείριση, είναι απολύτως επιτεύξιμοι στόχοι. Και σε συνεργασία με τους φιλάθλους μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλή ατμόσφαιρα και όχι τόσο να δημιουργήσουμε, αλλά να συνεχίσουμε αυτήν την παράδοση της καλής ατμόσφαιρας και να βγούμε σε επίπεδα σοβαρού ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου».

Στοπ. Μια χρυσή πενταετία τίτλων και... συνεχίζεται, αποπληρωμή χρεών, αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μία επένδυση που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, μία νέα Τούμπα στα σκαριά! Ένα δημιούργημα που φέρει από την αρχή μέχρι το τέλος την υπογραφή του. Και ανεξάρτητα από το μομέντουμ, η ιστορία έχει γράψει! Αν έχει κάνει λάθη; Ο μόνος άνθρωπος που δεν κάνει λάθη, είναι ο άνθρωπος που δεν κάνει τίποτε: «Μου έλεγαν αντιλαμβάνεσαι καθόλου τι είναι ο ΠΑΟΚ; Γι΄αυτό πολλά χρόνια όδευα προς αυτήν την απόφαση. Και είμαι ευτυχής που την πήρα. Ακόμη κι αν όλη μου τη ζωή κάνω λάθη στα πλαίσια του ΠΑΟΚ, θα είναι η δική μου ζωή. Κανείς δεν ξέρει προκαταβολικά πως θα έπρεπε να ζήσει την ζωή του σωστά. Το βασικό είναι να μην σε βασανίζει η συνείδησή σου. Γι΄αυτό και η δική μου δεν με βασανίζει. Καθόλου».

«Συνολικά θέλω να πω ότι ένα όνειρό μου πραγματοποιήθηκε, καθώς είμαι κι ο ίδιος οπαδός της ομάδας του ΠΑΟΚ, μάλιστα αυτό το κασκόλ το 2006, όταν οι φίλαθλοι με υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο, ένας οπαδός μου το φόρεσε και μου είπε να το κρατήσω ως αναμνηστικό και να λοιπόν, φυσικά το φοράω και το κράτησα. Για μένα ήταν κάτι πολύ συμβολικό, γιατί αισθάνθηκα όχι τη θέρμη του ενός μεμονωμένου οπαδού, αλλά το πάθος αυτής της στρατιάς των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Και θέλω να πω ότι όπως εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ θεωρούν ότι η ομάδα είναι «θρησκεία», έτσι κι εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση».

Στοπ. Έγινε η εξαίρεση καθώς τα δέκα χρόνια στο τιμόνι του ΠΑΟΚ έχουν αναγάγει τον Ιβάν Σαββίδη στον μακροβιότερο μεγαλομέτοχο της ασπρόμαυρης ΠΑΕ. Αλλά στην προκειμένη δεν είναι τα χρόνια, ο ΠΑΟΚ υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Η παρουσία του όμως και κυρίως η επίδρασή του στο status του ΠΑΟΚ, θα φέρουν (για) πάντα την υπογραφή του.

Δια χειρός Ιβάν...

Πηγή: SDNA