12 Αυγούστου 2022

Bloomberg: Η Ρωσία ξεμένει από όπλα και ανθρώπινο δυναμικό στον πόλεμο με την Ουκρανία -Ψάχνει ανά την υφήλιο


O πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία διανύει ήδη τον έκτο μήνα και σιγά-σιγά η πολεμική μηχανή του Βλαντίμιρ Πούτιν ξεμένει από οπλικά συστήματα και ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που αναγκάζει τη Μόσχα να αναζητεί λύσεις ανά την υφήλιο.

Ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί εμπορικά πλοία για να μεταφέρει όπλα στη Μαύρη Θάλασσα.


Το φορτηγό πλοίο Sparta II, που φέρεται να μετέφερε στρατιωτικά οχήματα από τη Συρία στη Ρωσία / Φωτογραφία αρχείου: vesselfinder.com

Ένα τέτοιο εμπορικό πλοίο, που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις, πέρασε στα τέλη του περασμένου μήνα τα Στενά του Βοσπόρου εν πλω από τη Συρία προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με αξιωματούχους ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, που εντόπισαν την πορεία του Sparta II, το πλοίο μετέφερε στρατιωτικά οχήματα προς χρήση από τις δυνάμεις του Πούτιν στην Ουκρανία. Το ταξίδι του πλοίο στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ αντανακλά σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να βρει νέους πόρους για την εισβολή. Την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ στέλνουν φορτία όπλων στο Κίεβο η Ρωσία επαφίεται στις δικές της πηγές για να στηρίξει στο μέτωπο τα στρατεύματά της, που φέρονται σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις να έχουν υποστεί βαριές απώλειες με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς ή τραυματίες και χιλιάδες κατεστραμμένα τεθωρακισμένα.

Η Τουρκία δεν σταμάτησε πλοίο, που τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις

Σύμφωνα με αξιωματούχο, που έχει γνώση του θέματος, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί εμπορικά πλοία για να μεταφέρει στρατιωτικά φορτία στη Μαύρη Θάλασσα, απηχώντας τις αναφορές των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το Sparta II μετέφερε στρατιωτικά οχήματα από το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, όπου έχει ναυτική βάση η Ρωσία, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και δορυφορικές φωτογραφίες της 17ης και 25ης Ιουλίου, που περιήλθαν σε γνώση του Bloomberg. Το πλοίο εθεάθη με τα οχήματα στο χώρο φόρτωσης στη Συρία, στη συνέχεια στο Βόσπορο και αργότερα στο Νοροβοσίσκ, όπου τουλάχιστον 11 τέτοια οχήματα ξεφορτώθηκαν.

Στοιχεία παρακολούθησης ναυσιπλοϊάς δείχνουν ότι το πλοίο, που ανήκει σε εταιρεία ελεγχόμενη από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και η οποία περιλήφθηκε στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων τον Μάιο, έκανε το ταξίδι τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, προφανώς χωρίς να το σταματήσουν οι Αρχές της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, ως γνωστόν, έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου ενεργοποιώντας τη Συνθήκη του Μοντρέ στις 28 Φεβρουαρίου, λίγα 24ωρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά επιτρέπεται η διέλευση εμπορικών πλοίων. Η Μόσχα χρησιμοποίησε φορτηγά πλοία της εταιρείας Oboronlogistika OOO στην ίδια διαδρομή σε άλλες περιπτώσεις τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, και μετέφερε πολλές φορές στρατιωτικά φορτία από τη Ρωσία προς τη Συρία στο παρελθόν.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέπεμψε για το θέμα στην τουρκική κυβέρνηση. Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι έλεγχοι σε εμπορικά πλοία γίνονται μόνον υπάρχουν υποψίες για παράβαση νομοθεσίας, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον η Ουάσιγκτον έχει συζητήσει το θέμα με την Άγκυρα.

Η Ρωσία διαψεύδει προβλήματα ανεφοδιασμού

Στη διάρκεια ενός δεκαετούς εκσυγχρονιστικού προγράμματος η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τεράστια αποθέματα οπλικών συστημάτων και αξιωματούχοι του Κρεμλίνου διαψεύδουν τα περί προβλημάτων ανεφοδιασμού. Ωστόσο, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι λόγω της απώλειας μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού η Ρωσία καταφεύγει σε γηρασμένα οχήματα, περιλαμβανομένων και των σοβιετικής εποχής τανκς T-62.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αποσιωπούν τον πραγματικό αριθμό των στρατιωτικών τους απωλειών.

Ο Πούτιν έχει αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στη Συρία, αφότου διέταξε την επιχείρηση στήριξης των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο. Το 2017 ο Ρώσος ΥΠ ΑΜ, Σεργκέι Σόιγκου είχε πει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν προβεί στη δοκιμή άνω των 160 προηγμένων οπλικών συστημάτων στη Συρία, μεταξύ άλλων μαχητικά, τηλεκατευθυνόμενους πυράλους, άρματα μάχης κ αι συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας.

Ιράν, Βόρεια Κορέα, Συρία: Να που μπορεί να αναζητήσει βοήθεια η Ρωσία

Υπάρχουν ενδείξεις, αναφέρει το Bloomberg, ότι η Ρωσία έχει αναζητήσει και αλλού βοήθεια.

Τις τελευταίες εβδομάδες κλιμακώθηκαν οι εντάσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο Καραμπάχ εν μέσω πληροφοριών – που διαψεύδει πάντως η Μόσχα – ότι η Ρωσία απέσυρε άνδρες από την ειρηνευτική της δύναμη των περίπου 2.000 στρατιωτών – για να τους στείλει στην Ουκρανία. Τον περασμένο Μάρτιο οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε στείλει στρατιώτες από τη Νότια Οσετία – την αποσχισθείσα επαρχία της Γεωργίας, όπου έχει αναπτύξει δυνάμεις από το 2008 - στην Ουκρανία.

Η Ρωσία στρέφεται στο Ιράν για να αγοράσει πολεμικά drones, όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα ο διευθυντής της CIA. Κι αυτό, κατά τον Γουίλιαμ Μπερνς, συνιστά ένδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τώρα η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας μετά τις σημαντικές απώλειες στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πηγή, που έχει γνώση της ρωσικής αμυντικής πολιτικής, η Μόσχα δεν αποκλείεται να στραφεί για την απόκτηση συστοιχιών πυροβολικού στη Βόρεια Κορέα, που αναγνώρισε τον περασμένο μήνα την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με δυτικά όπλα επιτείνει τα προβλήματα της Ρωσίας

Τα ρωσικά φορτία από τη Συρία πιθανώς κατευθύνονται στο Νοβοροσίσκ, που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό ρωσικών βάσεων στην Κριμαία και από εκεί στην κατεχόμενη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, ανέφερε στο Bloomberg αξιωματούχος ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας. Η Ρωσίεα ενίσχυσε πρόσφατα τις δυνάμεις της στην περιοχή καθώς οι Ουκρανοί απειλούν με αντεπίθεση στη Χερσώνα.

Αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή Στρατηγικών Μελετών του Πανεπιστημίου St. Andrews της Σκωτίας, Φίλιπς Ο’ Μπράιαν, το Κίεβο αντί για μια ευρείας κλίμακας αντεπίθεση, μπορεί να επιδιώκει να παρασύρει ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή της Χερσώνας, όπου θα είναι πιο ευάλωτες στα πλήγματα των Ουκρανών. «Όπως και να’ χει το ζήτημα του ανεφοδιασμού για τους Ρώσους είναι πολύ πιο επικίνδυνο εκεί με τα ποτάμια και τις γέφυρες, που μπορούν να ανατινάξουν οι Ουκρανοί και ελάχιστες διαθέσιμες σιδηροδρομικές γραμμές για τέτοιες αποστολές». Τ

Το Πεντάγωνο λέει ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει στείλει στην Ουκρανία οπλικά συστήματα αξίας 9,1 δισ. δολαρίων, ενώ το Κίεβο έχει λάβει πολλά ακόμη όπλα από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τους αμερικανικούς εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών HIMARS με το βεληνεκές των 85 χλμ. με ολοένα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα πλήττοντας εκ του ασφαλούς, μακριά από τα μέτωπα, αποθήκες πυρομαχικών, γραμμές ανεφοδιασμού των δυνάμεων της Ρωσίας και σημαντικές υποδομές.

Πεντάγωνο: Η Ρωσία μετρά έως και 80.000 νεκρούς και τραυματίες στα μέτωπα της Ουκρανίας

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για πολιτικά θέματα και τρίτος τη τάξει του Πενταγώνου, Κόλιν Καλ, έως και 80.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μέχρι τώρα στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει ένα σημαντικό ποσοστό των βλημάτων ακριβείας της, περιλαμβανομένων και πυραύλων αέρος -εδάφους και θαλάσσης – εδάφους κι έχει χάσει έως και 4.000 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα.

Ο Πούτιν απέφυγε μέχρι τώρα να κηρύξει γενική επιστράτευση για να αποφύγει πιθανώς μια αντίδραση της κοινής γνώμης της Ρωσίας, αλλά ο διαβόητος όμιλος Wagner  και ο Τσετσένος σύμμαχός του Ρώσου Προέδρου, Καντίροφ στρατολογούν μισθοφόρους για να σταλούν στην Ουκρανία.

Αλλά παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να ενισχύσει τις δυνάμεις της στα μέτωπα, τις τελευταίες μέρες έχει σημειώσει μόνον μικρές και πολύ αργές προόδους στην ανατολική Ουκρανία, λένε οι πηγές του Bloomberg στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Βασίλι Κάσιν, ένας Ρώσος ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων της Higher School of Economics στη Μόσχα, λέει ότι η Δύση δεν πρέπει να υποτιμά τους πόρους της Ρωσίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ίσως να αξίζει η εισαγωγή οπλικών συστημάτων, καθώς η Βόρεια Κορέα διαθέτει εκτοξευτές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που είναι «αποδοτικότεροι από εκείνους που διαθέτει η Ρωσία».

«Φυσικά και έχει η Ρωσία κάποια προβλήματα στα μέτωπα, αλλά δεν βλέπουμε αποδείξεις ότι εισάγει όπλα για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ίσως όμως να αξίζει κάτι τέτοιο», λέει.