05 Αυγούστου 2022

O Ρώσος Mr Bitcoin που είχε συλληφθεί στην Ελλάδα εκδόθηκε στις ΗΠΑ


O Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ γνωστός και ως «Mr Bitcoin» που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, και συνελήφθη πριν πέντε χρόνια στην Ελλάδα ενώ παραθέριζε στην Χαλκιδική, σύμφωνα με το CNN εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με αμερικανικό μέσο που επικαλείται τον δικηγόρο του Βίνικ στη Γαλλία, Φρεντερίκ Μπελό, την Πέμπτη το βράδυ ο Βίνικι ήταν ήδη σε αεροσκάφος από την Αθήνα στις ΗΠΑ, όπου αναμενόταν να εμφανιστεί στο δικαστήριο της βόρειας Καλιφόρνια.

Ο Βίνικ είχε συλληφθεί το 2017 στην Ελλάδα και μετά εκδόθηκε στη Γαλλία όπου καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση το 2020 για ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό αίτημα έκδοσης, ο Βίνικ φέρεται να ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e και οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων Ο ίδιος αρνείται ότι υπήρξε διαχειριστής ή ιδρυτής του συγκεκριμένου ανταλλακτηρίου. Την έκδοσή του διεκδικεί και η Ρωσία, για εγκλήματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο. Ο Βίνικ δεν αποδεχόταν ούτε αυτές τις κατηγορίες, αλλά συναινούσε να εκδοθεί στην πατρίδα του, όπου έλεγε ότι θα έχει δίκαιη δίκη.

Προσπαθώντας να αποτρέψει την έκδοσή του, ο Βίνικ είχε καταθέσει δύο αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα, το πρώτο τον Σεπτέμβριο του 2019 και το δεύτερο τον Ιούλιο του 2022 που πάντως δεν εξετάστηκαν.