10 Αυγούστου 2022

📺Δείτε βίντεο: Super Puma διασώζει ΛΑΘΡΟμετανάστες από το ναυάγιο νότια της Ρόδου


Στην επιχείρηση μετείχαν δύο πλοία του Λιμενικού Σώματος, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο σκάφη και ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας – Έχουν διασωθεί 29 άτομα

Εντυπωσιακό είναι το βίντεο από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών, που επέβαιναν σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου. Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας  βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα μέσα στη νύχτα. Μόλις εντοπίζουν δύο μετανάστες, επιχειρούν τη διάσωσή τους. Στη συνέχεια  τους παραδίδουν σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. 

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 29 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται Αφγανοί, Ιρακινοί και Ιρανοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άτομα διασώθηκαν από το Super Puma που τους μετέφερε στην Κάρπαθο, ενώ 27 διασώθηκαν από τάνκερ ελληνικών συμφερόντων, που τους μεταφέρει στα Καρδάμαινα της Κω. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 80 άτομα που επέβαιναν στο σκάφος, ωστόσο νεότερες μαρτυρίες αναφέρουν 60 άτομα.

Στην έρευνα μετέχουν δύο παραπλέοντα σκάφη, ενώ έσπευσαν πλοία του Λιμενικού Σώματος, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο παραπλέοντα σκάφη και ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, το ταξίδι τους ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες από το λιμάνι Αττάλεια Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία και το σκάφος τους σήμερα το βράδυ βρισκόταν σε δυσχερή θέση.

Τα σωστικά μέσα επιχειρούν κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ. Μόλις ένας μικρός αριθμός από τους διασωθέντες φορούσε σωσίβιο.