09 Σεπτεμβρίου 2022

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Kαμία απόφαση-15 κράτη υπέρ της ελληνικής πρότασης για οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο


Δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ εξουσιοδότησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως ένα συνολικό πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Στη συνέντευξη Τύπου η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε όλα τα μέτωπα» και πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν είναι εκτός του τραπεζιού της συζήτησης. Εξετάζουμε όμως και άλλους τρόπους να μειώσουμε τις τιμές, είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τον ρωσικό εφοδιασμό με εναλλακτικές προμήθειες από αξιόπιστους εταίρους, είναι σημαντικό να διαφοροποιηθούμε, να συνάψουμε συμφωνίες με αξιόπιστους εταίρους».

Τι αναφέρει η κοινή δήλωση των υπουργών Ενέργειας

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν την Παρασκευή ότι το εκτελεστικό σκέλος του μπλοκ, δηλαδή η Κομισιόν, θα πρέπει να υποβάλει επείγουσες προτάσεις για την παροχή ρευστότητας στους εμπόρους ενέργειας, ώστε τα κεφάλαια να ανακατευθυνθούν στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Jozef Sikela στους δημοσιογράφους.

Οι υπουργοί ζήτησαν από την Κομισιόν να προτείνει επείγουσες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. «Ειδικά μέτρα στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στις τιμές ενέργειας για τους πελάτες», σύμφωνα με την κοινή δήλωση που συνέταξαν οι υπουργοί Ενέργειας.

Η επίτροπος Κάντρι Σίμσον δήλωσε ότι το μπλοκ θα προτείνει «πρωτοφανή» μέτρα την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι χώρες αντιμετωπίζουν «τρομακτικές προκλήσεις». Πρόσθεσε ότι η ομάδα της Κομισιόν επεξεργάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο για την προσαρμογή της δομής της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ελπίζει ότι θα είναι «έτοιμο στις αρχές του επόμενου έτους».

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τρόπους για τη μείωση της ζήτησης, αλλά απέφυγαν να υποστηρίξουν την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτικές περικοπές. Στην κοινή δήλωσή τους ζήτησαν να δοθούν «κίνητρα» για συντονισμένες μειώσεις.

Διαφωνία για το πλαφόν -15 χώρες θέλουν πλαφόν γενικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, τρεις θέλουν μόνο στο ρωσικό

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια ομάδα Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας πιέζει επίσης για την επιβολή πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο, και όχι μόνο στο ρωσικό, καθώς οι υπουργοί αναζητούν λύσεις για να αποτρέψουν η αύξηση των τιμών να πλήξει την οικονομία.

Η ιδέα της επιβολής πλαφόν γενικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο και όχι μόνο στο ρωσικό ισχυροποιήθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αφού αρκετά κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές ότι δεν ήθελαν να εξετάσουν την ιδέα του πλαφόν μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα διακόψει την προμήθεια σε όποιον υπογράψει το πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Στο τέλος, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά προτού υιοθετηθεί οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο.

«Δεκαπέντε χώρες μίλησαν ξεκάθαρα υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές γενικά του εισαγόμενου φυσικού αερίου και όχι μόνο στο φυσικό αέριο που εισάγεται από έναν φορέα ή μια χώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας. «Υπήρχαν τρεις χώρες που πρότειναν να μπει πλαφόν μόνο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, είναι ένας από τους υποστηρικτές της ιδέας για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο. Το πλαφόν θα πρέπει να είναι προσωρινό και «δυναμικό», προσφέροντας ένα περιθώριο στις ασιατικές τιμές, οι οποίες σήμερα είναι στο μισό από αυτές που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πελάτες, δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του. Αυτό θα δώσει χρόνο για να σκεφτούμε πώς θα αναδιαρθρώσουμε τον μηχανισμό τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας για το μέλλον, πρόσθεσε.

Δεν είναι άμεσα σαφές αν τα κράτη-προμηθευτές θα συμφωνούσαν να έχουν ανώτατο όριο στα έσοδά τους -ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ΕΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερες προμήθειες. Στους σημαντικότερους προμηθευτές περιλαμβάνονται η Νορβηγία, το Κατάρ και οι ΗΠΑ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι ένα ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, αλλά είναι μόνο η δεύτερη καλύτερη. «Η σωστή επιλογή θα ήταν να μην αφήσουμε καν τις τιμές να φτάσουν τόσο ψηλά και στη συνέχεια να τις μειώσουμε, αλλά εμείς και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να μη βρεθούμε καν αντιμέτωποι με τόσο υψηλές τιμές», δήλωσε.

Γιατί η Ευρώπη θέλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τιμολογείται το ρεύμα

Γράφει το Bloomberg: «Μία εβδομάδα αφότου η Μόσχα έκλεισε ξαφνικά τον κύριο αγωγό της προς την Ευρώπη, η ήπειρος αναζητά τρόπους για να ανακόψει μια ενεργειακή κρίση που απειλεί να μετατραπεί και σε οικονομική, κοινωνική και χρηματοπιστωτική κρίση. Οι σκανδιναβικές κυβερνήσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει ξεχωριστά μέτρα για να αποτρέψουν τη χρηματοοικονομική μετάδοση της κρίσης, με το Ηνωμένο Βασίλειο να δημιουργεί ένα ταμείο 40 δισεκατομμυρίων στερλινών (46,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) τελευταίας ευκαιρίας για τους εμπόρους ενέργειας».

Η συνάντηση της Παρασκευής είναι μόνο το πρώτο βήμα: Οι υπουργοί ζήτησαν από την Επιτροπή να προτείνει λεπτομερή κανονισμό και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τον υπογράψουν. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα μιλήσει στις 14 Σεπτεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο και αναμένεται να παρουσιάσει τις παρεμβάσεις της Κομισιόν.

Ορισμένοι υπουργοί προειδοποίησαν ότι η ΕΕ θα χρειαστεί χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τις διάφορες προτάσεις.

«Υπάρχουν 27 κράτη με εντελώς διαφορετικά ενεργειακά μείγματα, με εντελώς διαφορετικές γεωγραφικές θέσεις, που σημαίνει βαρύτερα ή λιγότερο βαριά καλοκαίρια και χειμώνες, με εντελώς διαφορετικές διασυνδέσεις», δήλωσε ο Τσινγκολάνι. «Πρέπει να δεχτείτε ότι με ένα τόσο ετερογενές μείγμα, δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί γρήγορα η χρυσή τομή, η λύση που να ικανοποιεί τους πάντες».

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: 15 κράτη υπέρ της ελληνικής πρότασης για οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο


Θετική ανταπόκριση των Ευρωπαίων για τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης
«ΗΕλλάδα έχει προετοιμάσει το ενεργειακό της σύστημα για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό και η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά το έκτακτο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. εξέτασαν μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και επεξεργάστηκαν σενάρια για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης εσόδων, ο οποίος προτάθηκε ως ένα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο οποίος εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, έτυχε ευρείας αποδοχής από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε., όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η επίτροπος Ενέργειας, Kάντρι Σίμσον, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ανέφερε ότι «ο ελληνικός μηχανισμός είναι ενδιαφέρων και λειτουργεί σωστά», επισημαίνεται επίσης.

O κ. Σκρέκας επανέλαβε την πρόταση που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου τιμολόγησής του, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στις τιμές ενέργειας. Επιπλέον, επισήμανε τη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που έχει επιτύχει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά ζήτησε η όποια σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ισορροπημένη ώστε να μην έχει επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η Γερμανία (υπό προϋποθέσεις) πρότειναν την επιβολή οριζόντιου πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% χάρη στη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα που φέτος θα προσθέσουν πάνω από 1700 MW, και προσέθεσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει διπλασιαστεί από 10% σε 20%. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα εναλλαγής λειτουργίας των πέντε μονάδων διπλού καυσίμου από φυσικό αέριο σε diesel, καθώς και στον διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας στον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής σε χρόνο ρεκόρ.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις, όπως γνωστοποιείται. Ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τον Ιταλό ομόλογό του για την αποθήκευση φυσικού αερίου 1,5 TWh στην Ιταλία, ποσότητα η οποία μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω της αντίστροφης ροής. Στη συνέχεια, εξήγησε στους ομολόγους του τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, και ο οποίος έχει αποφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τους πρώτους δύο μήνες της λειτουργίας του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος το πρωί στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας δήλωσε: «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να λάβει άμεσα αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που συνεπάγεται η χειρότερη ενεργειακή κρίση των 50 τελευταίων ετών. Αυτό που η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της πρότειναν από την πρώτη φάση της κρίσης, είναι ανάγκη να το υιοθετήσει η Ευρώπη ως βάση μιας συγκροτημένης και ισχυρής απάντησης. Ζούμε ιστορικές στιγμές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε ούτε μια μέρα για να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Οφείλουμε να ακούσουμε την κραυγή αγωνίας των Ευρωπαίων πολιτών και με πνεύμα αλληλεγγύης να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να θωρακίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή σε όλη την Ευρώπη».