04 Δεκεμβρίου 2022

Εκλογές 2023: Το κυνήγι του σταυρού για γνωστά ονόματα της ΝΔ - Γιατί ανακοινώνονται σε… δόσεις οι γαλάζιοι υποψήφιοι


Σε … προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται πλέον οι υποψήφιοι, καθώς ετοιμάζονται για τις επόμενες κάλπες που εκτός απροόπτου θα στηθούν την Άνοιξη. Στο ενδιάμεσο  το κυβερνών κόμμα ανεβάζει ταχύτητες και προχωρά όλο και συχνότερα στην ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων βουλευτών. Πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνηση ετοιμάζονται να ριχθούν στη μάχη του σταυρού, μάχη που όπως φαίνεται θα είναι σφοδρή κυρίως στις περιφέρειες της Αττικής.

Η πιο … δύσκολη περιφέρεια στις επόμενες εκλογές φαίνεται πως θα είναι η Α Αθηνών, καθώς ονόματα πρώτης γραμμής διεκδικούν  μια έδρα στη  Βουλή. Η πολιτική «τράπουλα»  ανακατεύεται μετά την ανακοίνωση πως θα είναι υποψήφιος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγονται τρία ακόμα μέλη της κυβέρνησης οι υπουργοί Βασίλης Κικίλιας και Θάνος Πλεύρης αλλά και ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Από τις πιο δυνατές υποψηφιότητες στην Α Αθηνών είναι της Ολγας Κεφαλογιάννη, που υπενθυμίζεται πως είχε κόψει πρώτη το νήμα στις προηγούμενες εκλογές. Επίσης, στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης (με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή)  αλλά και η Φωτεινή Πιπιλή. Παράλληλα στις επόμενες εκλογές θα υπάρξουν και νέες αφίξεις, όπως για παράδειγμα η Άννα Ροκοφύλλου.

Στο Βόρειο τομέα της Αθήνας θα έχει ενδιαφέρον ποιο πρόσωπο θα πάρει τις περισσότερες ψήφους, καθώς στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγονται οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγεται επίσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά και οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης και Ζωή Ράπτη.

Στο Νότιο τομέα  ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του Νίκου Δένδια, που σύμφωνα με μια σειρά δημοσκοπήσεων αποτελεί και τον πιο δημοφιλή υπουργό της κυβέρνησης. Στο συγκεκριμένο τομέα κατεβαίνουν επίσης ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Χάρης Θεοχάρης, τρεις δημοσιογράφοι - η Άννα Καραμανλή, η Σοφία Βούλτεψη και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου- ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος και ο Βασίλης Σπανάκης. Παράλληλα  ανακοινώθηκε μια ιδιαίτερα δυνατή νέα υποψηφιότητα του υπουργού Δημόσιας Τάξης Τάκη Θεοδωρικάκου, που στις εκλογές του 2019 ήταν στο Επικρατείας. Επίσης, πρόκειται να είναι υποψήφιος ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης. Ωστόσο, δεν αναμένεται υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά στη συγκεκριμένη περιφέρεια, το όνομα του οποίου ακούγεται για εκπρόσωπος στην προεκλογική περίοδο ή και για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Στο Δυτικό τομέα της Αθήνας έχουν ήδη ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της υφυπουργού για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρίας Συρεγγέλα. Υπενθυμίζεται ότι στον δυτικό τομέα εκλέγονται επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος.

Σκληρή θα είναι η μάχη για μια θέση στη Βουλή στην Ανατολική Αττική, όπου έχουν ήδη ανακοινωθεί δυο νέες υποψηφιότητες κυβερνητικών στελεχών : του  αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα αλλά και της υφυπουργού Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια στις τελευταίες εκλογές στις δυο πρώτες θέσεις ήταν δύο ιδιαίτερα  δυνατά ονόματα :  η Γεωργία Μαρτίνου και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Επίσης, στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγονται ο Γιώργος Βλάχος και ο Βασίλης Οικονόμου.

Γιατί ανακοινώνονται σε… δόσεις οι γαλάζιοι υποψήφιοι
 
Σε εγρήγορση θέλει να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κομματικό μηχανισμό, καθώς η απλή αναλογική ευνοεί την χαλαρή ψήφο και επομένως η μητέρα των μαχών δίνεται για την αύξηση των ποσοστών της γαλάζιας συσπείρωσης. Η ανακοίνωση σε … δόσεις των υποψηφίων δημιουργεί μια εγρήγορση στον κομματικό μηχανισμό και δεν αφήνει να πέσουν οι ρυθμοί σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο.

Παράλληλα βέβαια υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη: τα ονόματα που ανακοινώνονται αποκτούν και ένα προβάδισμα σε σχέσεις με άλλες υποψηφιότητες. Και οι σχετικές ανακοινώσεις προσφέρονται και για πολιτικά μηνύματα.

Για παράδειγμα, χθες ανακοινώθηκαν δύο υποψηφιότητες που «κοιτάνε» και προς το κεντρώο κοινό: ο Κυριάκος Πιερρακάκης (που όπως αναφέρθηκε θα κατέβει στην Α Αθηνών) και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,  αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος (θα είναι υποψήφιος στην Μαγνησία). Με το Μαξίμου να αναζητά  νέα πρόσωπα  για τα ψηφοδέλτια που θα μπορούν να «μιλήσουν» στο χώρο του κέντρου, καθώς στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως μόνο έτσι θα έρθει πιο κοντά ο στόχος για την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
ΕΘΝΟΣ