09 Δεκεμβρίου 2022

Μιλιέτ: «Το εμπόδιο Μενέντεζ ξεπερνιέται εύκολα για τα F-16»


Άρθρο στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ στρέφεται σήμερα κατά του γερουσιαστή των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, για το θέμα των F-16, υποστηρίζοντας ότι καταγγελίες για διαφθορά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πλεονέκτημα για την Τουρκία.

«Πλησιάζουμε σε θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την πώληση και εκσυγχρονισμό F-16 στην Τουρκία. Στην τελευταία στροφή, ο Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, μπορεί να χρησιμοποιήσει το χαρτί του βέτο, αλλά αν το αμερικανικό σύστημα είναι πρόθυμο, θα ξεπεραστεί εύκολα το εμπόδιο “Μενέντεζ”.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας για την αντι-τουρκική στάση του γεννημένου στην Κούβα Μενέντεζ είναι η επιρροή της συζύγου του που προέρχεται από την αρμενική διασπορά των ΗΠΑ. Η σύζυγος του Μενέντεζ, η οποία αποτελεί πρόβλημα σήμερα, είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας. Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης διεξάγει ολοκληρωμένη έρευνα για τον Μενέντεζ και τη σύζυγό του Nadine Arslanian. Από το 2019, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές εξετάζουν, αν η Nadine Arslanian δέχθηκε δώρα ή υπηρεσίες σε αντάλλαγμα των ‘εξυπηρετήσεων’ του Μπομπ Μενέντεζ. Οι εξυπηρετήσεις του Μενέντεζ βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας, όπως προκύπτει από ένα έγγραφο που έλαβε ο Μενέντεζ από μια εταιρεία που εξάγει κρέας στην Αίγυπτο», υποστηρίζει η Μιλιέτ.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπομπ Μενέντεζ κατηγορείται για διαφθορά. Το 2015, κατηγορήθηκε επίσης για πολλαπλές κατηγορίες, από τραπεζική απάτη έως δωροδοκία, σε αντάλλαγμα για προνόμια που παρείχε στο γιατρό Salomon Melgen από τη Φλόριντα. Ο γιατρός, ο οποίος δικάστηκε μαζί με τον Μενέντεζ, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέσυρε την υπόθεση εναντίον του Μπομπ Μενέντεζ για διαδικαστικούς λόγους», ισχυρίστηκε.

Μάλιστα ο αρθρογράφος μιλά ακόμη και «παζάρια» που θα μπορούσαν να αποδώσουν με τον γερουσιαστή.

«Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα των παζαριών, ο Μπομπ Μενέντεζ θα μπορούσε να πεισθεί να μην χρησιμοποιήσει το χαρτί του βέτο με αντάλλαγμα να απαλλαγεί από τη νέα έρευνα. Αρκεί ο Λευκός Οίκος να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα του στο θέμα αυτό. Προτείνω στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης να εξετάσει τα έξοδα του Μενέντεζ και της συζύγου του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Για παράδειγμα, πόσο καιρό έμεινε ο Μενέντεζ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα στην Αθήνα; Ποιος χρηματοδότησε το ταξίδι; Ευτυχώς, η Τουρκία έχει έναν βρώμικο εχθρό, οπότε ο Μενέντεζ μπορεί να κάνει φιγούρα αλλά όχι και πολλά άλλα».

Μαρία Ζαχαράκη
ΕΘΝΟΣ