12 Δεκεμβρίου 2022

📺Qatar Gate: Σε αυτές τις φυλακές κρατείται η Εύα Καϊλή – Αυτό είναι το ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της-Με ποιες ποινές βρίσκεται αντιμέτωπη-ΒΙΝΤΕΟ


Στη φυλακή βρίσκεται ήδη η Εύα Καϊλή, και άλλα τρία άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στο «Qatar Gate», την υπόθεση διαφθοράς που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό. Μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος της,  η ευρωβουλευτής φέρεται να οδηγήθηκε στις κεντρικές φυλακές των Βρυξελλών, Σεν Ζιλ (fSaint-Gilles). Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση και επιβεβαίωση από την πλευρά των βελγικών αρχών.

Σημειώνεται πάντως πως στις ίδιες φυλακές είχε μεταφερθεί και ο Χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός πριν εκδοθεί στην Ελλάδα. Στο Βέλγιο οι Αρχές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε θέματα οικονομικής απάτης και διαφθοράς συνεπώς αναμένεται και μία πολύ σκληρή στάση των βελγικών δικαστικών Αρχών.

Δείτε πλάνα από τις φυλακές όπου κρατείται η Εύα Καϊλή


Έτσι έγιναν οι συλλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες και τα όσα μετέδωσαν τα βελγικά μέσα, πρώτος προσήχθη ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, ύστερα ο πατέρας της, ο οποίος εντοπίστηκε έξω από ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες με μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά και ύστερα η Εύα Καϊλή που προσήχθη μέσα στο σπίτι της, όπου και βρέθηκαν τσάντες γεμάτες με μετρητά. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν τίθεται θέμα βουλευτικής ασυλίας, καθώς πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να διαπράττει αδίκημα.

Τα χρήματα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα χρήματα που εντοπίστηκαν σπίτι της δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί, καθώς φέρεται να έχουν σταλεί για “τεχνικό έλεγχο”.  Ωστόσο, οι πληροφορίες της ανταποκρίτριας του Star, στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρρά, αναφέρουν ότι η ευρωβουλευτής βρέθηκε να έχει στην κατοχή της συνολικά 160.000 ευρώ σε σακούλες, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που είχε ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλή, στη βαλίτσα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της Εύας Καϊλή, καθώς και ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (αλλά υπό όρους ο τελευταίος).

Εύα Καϊλή: Βαρύ το κατηγορητήριο για την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Με ποιες ποινές βρίσκεται αντιμέτωπη


Κομβικό σημείο είναι η ποινή με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη η κ. Καϊλή καθώς η περίπτωσή της είναι ιδιάζουσα δεδομένου ότι προστατεύεται από ασυλία εξαιτίας της ιδιότητας της ευρωβουλευτού.
Σοβαρή υπόθεση χαρακτηρίζουν νομικοί στο Mega τη σύλληψη και την προφυλάκιση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή για εμπλοκή της σε κύκλωμα διαφθοράς, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

«Αυτό που συνέβη σήμερα με την κυρία Καϊλή είναι το αντίστοιχο που έχουμε εμείς μετά την απολογία στον ανακριτή για κακούργημα. Το αποφασίζει ο ανακριτής μόνος του, δε χρειάζεται σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα αλλά η απόφαση του υποχρεωτικά επικυρώνεται ή όχι εντός κάποιου χρονικού διαστήματος από το δικαστικό συμβούλιο» αναφέρει ο δικηγόρος, Κώστας Νταλτάς.

Παρά την προφυλάκισης, η κυρία Καϊλή, θα παραμείνει στη θέση της Ευρωβουλευτού, την οποία μπορεί να απολέσει μόνο στην περίπτωση που παραιτηθεί. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τη θέση της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η θέση της στην Ευρωβουλή ως ευρωβουλευτού δε χάνεται παρά μόνο εάν η ίδια παραιτηθεί. Δεν υπάρχει διαδικασία ακόμα και να καταδικαστεί αμετακλήτως να χάσει αυτή τη θέση. Άρα παραμένει μέχρι να λήξει η θητεία της παραμένει ως ευρωβουλευτής και θα πληρώνεται ως ευρωβουλευτής» σημειώνει ο δικηγόρος, Βασίλης Χειρδάρης.

Σε κάθε περίπτωση η μόνη απώλεια που θα έχει θα είναι αυτή της στέρησης κάποιων επιδομάτων όπως εξηγούν νομικοί στο Mega. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι οι διαδικασίες από τις Βελγικές αρχές κινήθηκαν άμεσα καθώς η σύλληψη της ευρωβουλευτού έγινε επ΄αυτοφώρω και συνεπώς δεν χρειάστηκε να αρθεί πρώτα η ασυλία της.

«Υπάρχει μία σύλληψη σε αυτόφωρη διαδικασία άρα δεν έχει τη δυνατότητα να καλυφθεί από την ασυλία και δε χρειάζεται και άδεια από την Ευρωβουλή» προσθέτει ο κ. Χειρδάρης.

Ζήτημα αρμοδιότητας

Η υπόθεση υπάγεται στη Βέλγικη δικαιοσύνη αλλά θα πρέπει για το θέμα ασχοληθεί και η ευρωπαϊκή εισαγγελία εξηγούν νομικοί στο Mega ενώ ενδεχομένως να ανακύψει και ζήτημα αρμοδιότητας της ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν συντρέχουσες δικαιοδοσίες, δηλαδή τόσο των βελγικών δικαιοδοτικών αρχών, όσο και της ελληνικής δικαιοσύνης. Θα πρέπει να επιληφθεί βεβαίως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ισχύει το τεκμήριο αθωότητας» εξηγεί ο καθηγητής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Χρίστος Μυλωνόπουλος.

«Οποιοδήποτε αδίκημα τελείται στο Βέλγιο προφανώς πρέπει να δικαστεί στο Βέλγιο. Αν έχει παράλληλη αρμοδιότητα με επιμέρους αδικήματα στην Ελλάδα, μπορεί να ζητηθεί να δικαστεί στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας.

Ελαφρύτερες οι ποινές στο Βέλγιο

Σε κάθε περίπτωση, και στην ελληνική έννομη τάξη υπάρχουν προβλέψεις για το αδίκημα της δωροληψίας μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 5-15 ετών και χρηματική ποινή ενώ και για το αδίκημα της ξεπλύματος μαύρου χρήματος προβλέπονται ποινές κάθειρξης. Παρεμφερείς και λίγο ελαφρότερες είναι οι ποινές που προβλέπονται στο Βέλγιο.

Πάντως, η ευρωβουλευτής, όπως εξηγούν νομικοί στο Mega, θα μπορούσε ενδεχομένως να ζητήσει να δικαστεί στην Ελλάδα αντί του Βελγίου.