26 Ιανουαρίου 2023

Τσίπρας: 0-3 από τα αποδυτήρια


Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Πώς το κατάφερε αυτό ο Α. Τσίπρας; Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να παίρνεις μια πρωτοβουλία για να κερδίσεις και να βρίσκεσαι να χάνεις 3-0 από τα αποδυτήρια. Ο λόγος για την πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες, παρά τις έντονες και ρητά διατυπωμένες ενστάσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη πολιτική γκάφα στη μακρόχρονη θητεία του «αυταπατημένου».
Μερικές μόνο από τις πολλές πολιτικές γκάφες του: το 2014 βιάστηκε να ρίξει τον Σαμαρά και φορτώθηκε το τρίτο και βαρύτερο Μνημόνιο. Ενα χρόνο μετά και έπειτα από … 17ωρη διαπραγμάτευση αναγκάστηκε να καταφύγει στην μπλόφα του δημοψηφίσματος. Ελπίζοντας ότι θα βγει το «ναι». Βγήκε όμως το «όχι», που δήθεν υποστήριζε, κι έτσι έγινε παγκοσμίως γνωστός για την kolotoumba. Το βράδυ των ευρωεκλογών του 2019, εμφανώς θολωμένος και θυμωμένος από τη συντριπτική ήττα των 10 μονάδων, νόμισε ότι θα «τιμωρούσε» τον «αχάριστο» λαό που τον καταψήφισε και προκήρυξε εθνικές εκλογές, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί σκληρά ο ίδιος. Πόνταρε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλούσε διάσπαση στη Ν.Δ., αλλά το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί να κυβερνά για λίγους μήνες με μια «κυβέρνηση κουρελού» αποτελούμενη από απομεινάρια των ΑΝ.ΕΛ., του ΠΑΣΟΚ και του ανύπαρκτου πλέον Ποταμιού. Η προχειροστημένη σκευωρία της Novartis ήταν ακόμα μία από τις πολλές γκάφες του, που οδήγησε έναν υπουργό του στο Ειδικό Δικαστήριο. Κι άλλες πολλές πολιτικές γκάφες. Η χθεσινή είναι η τελευταία, αλλά πιθανώς όχι η έσχατη.

Είναι γκάφα για τρεις βασικούς λόγους: 1. Την Παρασκευή το βράδυ το ταμπλό της κυβέρνησης θα γράφει 157. Σχεδόν στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα έχει δώσει μια θαυμάσια ευκαιρία στον Κ. Μητσοτάκη να ξεκινήσει και επίσημα την προεκλογική εκστρατεία με απόλυτα συσπειρωμένη την Κ.Ο. και το κόμμα της Ν.Δ. 2. Είναι προφανές ότι ο Α. Τσίπρας αρχικά ζήτησε παραίτηση του Κ. Μητσοτάκη και μετά κατέθεσε πρόταση μομφής, ελπίζοντας ότι θα επισπεύσει τις εκλογές. Και θέλει την επίσπευσή τους γιατί -όπως βλέπει και στις δημοσκοπήσεις-, όσο η προεκλογική συζήτηση επικεντρώνεται στα προβλήματα που απασχολούν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, χάνει. Και οριστικοποιείται η εκλογική ήττα του. Οπως έλεγαν κάποιοι απ’ αυτούς που «πιάνουν πουλιά στον αέρα», ο Μητσοτάκης θα «τσιμπούσε» και με την κατάθεση της πρότασης μομφής θα έκανε «ρελάνς»… προκηρύσσοντας εκλογές. Οι οποίες δήθεν θα γίνονταν με κύριο θέμα τις παρακολουθήσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης προφανώς δεν «τσίμπησε» και θα κάνει τις εκλογές όταν εκείνος κρίνει. 3. Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία να καταστήσει τον Α. Τσίπρα απολογούμενο για πολύ βαριά πολιτικά και πιθανώς ποινικά ζητήματα: καταγγελίες για μαύρα χρήματα στο ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ από τον Καλογρίτσα (όπως κατέθεσε ενόρκως στο ΑΕΔ η Ε. Διαμαντή). Παρακολουθήσεις γνωστές (Κοτζιάς, Καμμένος, Πιτσιόρλας, Σαγιάς και ΚΚΕ), αλλά πιθανώς και άγνωστες ως τώρα που γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ είτε από την ΕΥΠ είτε με το Pegasus. Η αποκάλυψη (με τη σύλληψή του) ότι ένας από τους 3 κουκουλοφόρους μάρτυρες της Novartis είναι ποινικός. Και βεβαίως, για την εθνικά αμφιλεγόμενη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο τεράστιο φιάσκο της «νεκρής Μαρίας» στον Εβρο.

Η 3ήμερη κοινοβουλευτική «μάχη» γίνεται με πολιτικά εκτεθειμένο τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ο οποίος, όπως φαίνεται, συνέργησε στη μεθόδευση η οποία οδήγησε στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Και δυστυχώς, με εξασθενημένο το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία όπως αποδεικνύεται έχει ως μέλη της και ανεξάρτητα άτομα, όπως η Κ. Παπανικολάου, που θεωρούν τιμή τους ότι έχει θητεύσει ως νομικός σύμβουλος στο γραφείο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μπαλτά. Ο οποίος όλως τυχαίως ήταν ένας από τους καθηγητές του ΕΜΠ που εξέτασαν τη διπλωματική εργασία του Α. Τσίπρα.

ΑΙΧΜΗ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΑΥΡΑ ΛΕΦΤΑ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Εντελώς νέα τροπή παίρνει η δίκη του Ν. Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς «γέννησε» μια σημαντική έρευνα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε άλλη δίκη με κατηγορίες για κακουργήματα. Η εισαγγελέας του ΑΕΔ, Ολγα Σμυρλή, πρότεινε τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ποινικό ενδιαφέρον στην ένορκη κατάθεση της γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα. Η Ε. Διαμαντή φέρεται να έχει καταθέσει ότι έφευγαν από το γραφείο του «καπετάνιου» «τσάντες» και «φάκελοι» με «επταψήφιο» ποσό χρημάτων και προορισμό το ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε αποκαλύψει από τις 15/1/2023 ότι, μετά την ένορκη κατάθεση της Ε. Διαμαντή στο Ειδικό Δικαστήριο, είναι πολύ πιθανόν να διαβιβαστούν τα πρακτικά στην Εισαγγελία και να ανοίξει ένα εντελώς νέο κεφάλαιο-δικαστική έρευνα. Οπως και γίνεται. Είναι σημαντικό ότι, εφόσον τα καταγγελθέντα έχουν ποινική βάση και τα ποσά είναι όντως «επταψήφια», τότε οι ενδεχόμενες κατηγορίες θα είναι για κακουργήματα. Ενώ πολύ πιθανόν είναι να έρθουν ξανά στο προσκήνιο «κρυμμένα» πρόσωπα. Οπως ο Α. Αρτεμίου, ο Μ. Πετσίτης και δύο δικηγόροι που «συνεργάζονταν» με το «σύστημα. Ούτως ή άλλως όμως η εξέλιξη αυτή είναι ένα ακόμα πλήγμα στο ήδη διάτρητο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος -εκτός των άλλων- θεωρείται πιθανόν να πάει στις εκλογές αφού έχει εκδοθεί η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για την εκδικαζόμενη παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του Ν. Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel.

Ο ποινικός Μάξιμος Σαράφης

 Η σύλληψη του «Μάξιμου Σαράφη» για συμμετοχή σε κακουργηματική απάτη φωτίζει ξανά τη σκευωρία Novartis. Η οποία στήθηκε πάνω στις «μαρτυρίες» τριών κουκουλοφόρων μαρτύρων, οι οποίοι είπαν «ιστορίες με φίδια». Τροχήλατες βαλίτσες, λεφτά που ξεχείλιζαν από τις εσωτερικές τσέπες σακακιών και «κάπου, κάποιος, κάτι άκουσα» και διάφορα άλλα φαιδρά. Ο ένας, ο Ν. Μανιαδάκης, είχε κριθεί αναξιόπιστος από τους ίδιους που του είχαν δώσει καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα και του το αφαίρεσαν. Μετά βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο δεύτερος «Μάξιμος Σαράφης» πιάστηκε ως κανονικός απατεώνας και ποινικός. Είναι αυτός που ο Α. Τσίπρας είχε αποκαλέσει «ήρωα» μέσα στη Βουλή (μαζί με τους άλλους δύο). Και η τρίτη είναι μια «ελαφριά» κυρία. Αυτά τα «μπουμπούκια» παρήγαγαν κατά παραγγελία αλλεπάλληλες συμπληρωματικές καταθέσεις. Με βάση τις οποίες κρεμάστηκαν στα μανταλάκια δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και άλλοι 7 πρώην υπουργοί. Ολοι, ως γνωστόν, αθωώθηκαν πανηγυρικά. Αλλά αυτά τα «μπουμπούκια» έκαναν τη «δουλίτσα» τού να «βάλουμε 3-4 στη φυλακή, για να κερδίσουμε τις εκλογές»…

Πολιτικά ανέκδοτα

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Μερικές φορές όμως παράγει πολιτικά ανέκδοτα. Οπως το τελευταίο που κυκλοφόρησε από το «υπόγειο» της Κουμουνδούρου κι έφτασε μέχρι τις παρυφές του «ψευδοκαραμανλισμού», έχοντας κάνει μία στάση σε ένα «αριστερό δωματιάκι» της Χ. Τρικούπη. Τι λέει το ανέκδοτο, αποτέλεσμα πολιτικής θλίψης και απελπισίας; Οτι από την επόμενη Βουλή μπορεί να προκύψει μια «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» για την «παραπομπή του Κ. Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για εσχάτη προδοσία» με βάση το άρθρο 134, παράγραφος 2, του Ποινικού Κώδικα! Εμμέσως το υπαινίχθηκε χθες στην ομιλία ο Α. Τσίπρας, όταν κατέθεσε την πρόταση μομφής. Δεν λέω, καλό είναι, αλλά όχι σαν το άλλο με τον Τοτό. Και κυρίως, άθελά του ομολογεί ότι η «κυβέρνηση των ηττημένων» προσπαθεί να βρει χώρο να αναπνεύσει. Αλλωστε η πρώτη κωλοτούμπα θα είναι; Απλώς υπάρχουν οι ρημαδιακοί αριθμοί που το κάνουν δύο φορές ανέκδοτο…

https://eleftherostypos.gr/apopseis/tsipras-0-3-apo-ta-apodytiria