06 Ιανουαρίου 2023

📺Qatargate: Είδε την κόρη της η Εύα Καϊλή - Δημητρακόπουλος: Δεν της επέτρεψαν να δει το παιδί, για να την πιέσουν να ομολογήσει - Βίντεο


Το παιδί συνόδευσε στη φυλακή που κρατείται η Καϊλή ο πατέρας της και παππούς της μικρής
Την ευκαιρία να συναντήσει την δύο ετών κόρη της είχε σήμερα η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, που παραμένει υπό κράτηση στις γυναικείες φυλακές Χάρεν στις Βρυξέλλες, κατηγορούμενη για πρωταγωνιστική συμμετοχή στο γνωστό σκάνδαλο Qatargate, που συνταράσσει το Ευρωκοινοβούλιο.

Στις 17:20 ώρα Ελλάδας ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής, πέρασε το κατώφλι της φυλακής συνοδεύοντας την εγγονή του για την πρώτη συνάντηση της με τη μητέρα της από την ημέρα που η κα Καϊλή συνελήφθη και κρατείται.

Βίντεο της Corriere della serra:


Η κυρία Καϊλή είχε καταθέσει δια των συνηγόρων της αίτημα να της επιτραπεί να συναντήσει την δύο ετών κόρη της, το οποίο και έγινε δεκτό από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου και σήμερα το απόγευμα η συνάντηση αυτή έγινε γεγονός.

Η συνάντηση της Καϊλή με το τέκνο της έχει οριστεί για το απόγευμα και προβλέπεται να έχει τρίωρη διάρκεια.

Ο λόγος που δεν είχε συναντηθεί με την κόρη της φέρεται να είναι το πρωτόκολλο το οποίο εφαρμόζεται στις φυλακές του Βελγίου στις οποίες κρατείται. Σύμφωνα με αυτό,  για να μπορέσει να δει μια μητέρα το παιδί της, στις φυλακές όπου κρατείται πρέπει να παρίστανται τρεις υπάλληλοι, ένας παιδοψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος του καταστήματος κράτησης.

Ωστόσο, οι φυλακές στις οποίες κρατείται η Εύα Καϊλή λειτουργούν μόλις τρεις μήνες δεν υπάρχει επαρκής αριθμός υπαλλήλων. 

Δημητρακόπουλος για Καϊλή: Δεν της επέτρεψαν να δει το παιδί, για να την πιέσουν να ομολογήσει

Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera παραχώρησε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Εύας Καϊλή. Ο κ. Δημητρακόπουλος στις δηλώσεις του υποστηρίζει πως το γεγονός ότι δεν άφησαν την Εύα Καϊλή να δει την κόρη της μετά την σύλληψή της, χρησιμοποιήθηκε ως «μοχλός πίεσης» για να μιλήσει.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, μιλώντας στην Corriere della Sera, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «θεωρώ ότι μάλλον δεν της επέτρεψαν να δει το παιδί για να την πιέσουν να ομολογήσει, να παραδεχτεί ότι είχε διαπράξει κάτι».

Ο γνωστός δικηγόρος τόνισε επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Καϊλή με το παιδί της, όμως «οι Βελγικές Αρχές αρνήθηκαν λόγω της μείωσης του σωφρονιστικού προσωπικού κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών».

Ο δικηγόρος της κ. Καϊλή υπενθύμισε επίσης πως στις 22 Δεκεμβρίου ο ανακριτής των Βρυξελλών, Μισέλ Κλεζ, δήλωσε ότι δεν διαθέτει τα στοιχεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κατηγορία της δωροδοκίας κατά της ευρωβουλευτή. Σε αυτό το σημείο ο κ. Δημητρακόπουλος σημείωσε πως «ως δικηγόρος με 33 χρόνια εμπειρίας» αναρωτιέται «πώς ο κ. Κλεζ αποφάσισε ότι η κ. Καϊλή θα πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση στη φυλακή, όταν δεν υπάρχουν στοιχεία για τη βασική κατηγορία, όπως είναι αυτή της διαφθοράς».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι η ίδια «έμαθε για τα χρήματα μόνο όταν συνελήφθη ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι» κάτι που της προκάλεσε «πανικό». «Τηλεφώνησε στον πατέρα της για να πάρει τη βαλίτσα της κόρης της και τα μπιμπερό», δήλωσε, αλλά υπογράμμισε πως η ίδια «δεν γνώριζε τίποτα για το τι περιείχε η βαλίτσα, διότι δεν την είχε ανοίξει και δεν είχε ιδέα ότι περιείχε μετρητά».

Η «κ. Καϊλή δεν ήταν ποτέ στην υπηρεσία του Κατάρ» τονίζει ο δικηγόρος, εξηγώντας τι θα υποστηρίξει η εντολέας του στην επόμενη ακρόαση, στις 22 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ακολούθησε την πολιτική γραμμή των Ευρωπαίων κεντρώων, όπως αυτή καθορίστηκε από τους Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν».

Τέλος, αναφερόμενος στην έρευνα που γίνεται από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στον Παναμά σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχουν λογαριασμοί με εμβάσματα, ο κ. Δημητρακόπουλος σχολίασε πως «είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι περισσότερες από δύο εβδομάδες αφότου η τράπεζα δήλωσε επίσημα ότι πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις και πλαστά έγγραφα, αυτές οι συκοφαντίες εξακολουθούν να κυκλοφορούν».


Οι σχέσεις της  Μαρί Αρενά με τον «συνάδελφο και φίλο» Παντσέρι και η «εμπλοκή» της Καϊλή 

Στις σχέσεις της Βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά με τον Αντόνιο Παντσέρι εστίασε χθεσινό άρθρο της εφημερίδας «Le Soir».

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και η διάδοχός του ως επικεφαλής της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαρί Αρενά, λέγεται ότι είχαν τουλάχιστον 389 τηλεφωνικές επικοινωνίες από τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 έως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που συμβουλεύτηκαν οι Soir και Repubblica.

Είναι λίγο λιγότερες από τις επαφές του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή με τον πρώτο του «έμπιστο», Φραντσέσκο Τζόρτζι (437 επαφές την ίδια περίοδο), πρώην βοηθού του Παντσέρι και φερόμενο ως συνεργό στην υπόθεση παρέμβασης και διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Ο Αντόνιο Παντσέρι ήταν συνάδελφος στην προηγούμενη θητεία, είναι και φίλος», απάντησε η Μαρί Αρενά στις 11 Δεκεμβρίου στη Soir, η οποία την ρώτησε για τη σχέση της με τον πρόεδρο και ιδρυτή της ΜΚΟ Fight Impunity, συμπληρώνει το άρθρο. Η Soir επισημαίνει ότι η Βελγίδα ευρωβουλευτής προτιμά πλέον να μιλά για «επαγγελματική φιλία».

Η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι «σε αυτήν την μακροχρόνια φίλη του Αντόνιο Παντσέρι στρέφεται η Εύα Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου, ανησυχώντας που δεν μπορεί να επικοινωνήσει ούτε με τον σύντροφό της ούτε με τον πρώην ευρωβουλευτή».

«Πρώτα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι -που μιλάει μόνο ιταλικά- αλλά δεν τον βρήκα», είπε στους ανακριτές η Εύα Καϊλή λίγο μετά τη σύλληψή της, σύμφωνα με τη Soir.

«Στη συνέχεια προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρί Αρενά. Απάντησαν ότι δεν ξέρουν γιατί δεν απάντησε ο Παντσέρι. Ο Παντσέρι δεν μιλάει αγγλικά, προτιμώ να επικοινωνώ μαζί του μέσω των φίλων του», φέρεται να προσέθεσε η κ. Καϊλή σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο.

«Ναι, με πήρε τηλέφωνο η Εύα Καϊλή», επιβεβαιώνει η Μαρί Αρενά, σημειώνει η Soir. «Ήμουν σε ένα συνέδριο στο UCL και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Απλώς της είπα να μείνει ήρεμη και να περιμένει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. (…) Υποθέτω ότι πανικόβλητη πλησίασε τους Βέλγους βουλευτές της ομάδας της», προσέθεσε.