Ενώ οι ελπίδες έχουν σβήσει, τρεις ακόμα άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί την,
Τετάρτη, από τους διασώστες της Αργεντινής που επιχειρούν στην Τουρκία και
συγκεκριμένα στο Χατάι που έχει πληγεί περισσότερο από τους ισχυρούς
σεισμούς.
Η διάσωσή τους κατορθώθηκε εννιά ημέρες έπειτα από την καταστροφή που
προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους, αναρίθμητους τραυματισμούς και άφησε
άστεγο μεγάλο μέρος των κατοίκων της πληγείσας περιοχής, επισήμαναν οι
υπηρεσίες του επικεφαλής της διπλωματίας της Αργεντινής Σαντιάγο Καφιέρο.
Οι άνθρωποι που διασώθηκαν χθες ήταν δυο ενήλικοι κι ένα παιδί, στο πλαίσιο
κοινών επιχειρήσεων με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών και
εκτάκτων καταστάσεων, διευκρινίστηκε στην ανακοίνωση.
Οι διασώστες που συμμετέχουν στην αποστολή ανήκουν στην υπηρεσία διεθνούς
συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας (υπάγεται στο ΥΠΕΞ) της Αργεντινής,
στην ομοσπονδιακή αστυνομία και στο εθνικό σύστημα διαχείρισης κινδύνου
(υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας).
Η Αργεντινή «μοιράζεται την υπερηφάνεια και τη χαρά της για το γεγονός πως η
είδηση αυτή, εν μέσω της τεράστιας τραγωδίας, μας επιτρέπει να αγκαλιάσουμε
τη ζωή, την αλληλεγγύη και την ελπίδα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Καφιέρο εξήρε μέσω Twitter τον «επαγγελματισμό» και την «αλληλεγγύη»
της αποστολής της Αργεντινής στην Τουρκία.
«Τι μέρα είναι;» ρώτησε μητέρα που ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 228 ώρες
«Τι μέρα είναι;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που κατάφερε να εκστομίσει μία γυναίκα που ανασύρθηκε ζωντανή ύστερα από 228 ώρες με τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων από τα ερείπια.
Όπως αναφέρει το CNN, η γυναίκα είχε τις αισθήσεις όταν είδε τον διασώστη να επιχειρεί να την απεγκλωβίσει από τα συντρίμμια.
Αν και δεν διευκρινίζεται το σημείο όπου εντοπίστηκε ζωντανή, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», η γυναίκα ήταν πολύ τυχερή. Μαζί της σώθηκαν και τα παιδιά της. Σε ότι αφορά στην ταυτότητα της γυναίκας, το μόνο που γνωρίζουν οι αρχές είναι πως πρόκειται για αλλοδαπή, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητά της.
Σύμφωνα με τον Τούρκο διασώστη που την εντόπισε, η γυναίκα χάρηκε όταν τους είδε. «Στην αρχή της κράτησα το χέρι. Μιλήσαμε, κουβεντιάσαμε και την ηρεμήσαμε», είπε.
Λίγες ώρες νωρίτερα, μία 77χρονη, η Φατμά Γκουνγκόρ ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια στην πόλη Aντιγιαμάν, ύστερα από 212 ώρες μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.
Το τσουχτερό κρύο «δίκοπο μαχαίρι» για την επιβίωση των εγκλωβισμένων
Για τον Δρ. Σάντζια Γκούπτα, επικεφαλής ιατρικό ανταποκριτή του CNN, που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, «είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να επιβιώνουν για περισσότερες από 100 ώρες παγιδευμένοι στα ερείπια. Για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι απεγκλωβίζονται μέσα σε 24 ώρες».
«Ωστόσο», όπως επισημαίνει, «οι χαμηλές θερμοκρασίες στο επίκεντρο του σεισμού μπορεί να παρατείνουν τον χρόνο επιβίωσης για τους εγκλωβισμένους».
«Το τσουχτερό κρύο είναι “δίκοπο μαχαίρι”. Αφενός καθιστά πολύ δύσκολη την διάσωση καθώς ο υδράργυρος δείχνει κάτω από το μηδέν αυτή τη στιγμή… Από την άλλη μπορεί να μειώσει τις απαιτήσεις των παγιδευμένων σε νερό», αναφέρει και προσθέτει:
«Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για το πόσο καιρό θα μπορούσαν να επιβιώσουν οι άνθρωποι υπό αυτές τις καταστάσεις, αλλά βλέπουμε ορισμένους να απεγκλωβίζονται έχοντας τις αισθήσεις τους ύστερα από 200 ώρες που είναι παγιδευμένοι στα ερείπια».
Πάνω από 42.000 οι νεκροί
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) μέχρι στιγμής στην Τουρκία έχουν καταμετρηθεί 36.187 νεκροί. Στη Συρία έχουν αναφερθεί 5.800 νεκροί, αν και ο αριθμός αυτός παραμένει ίδιος εδώ και ημέρες.
Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει ανακοινώσει πόσοι είναι οι αγνοούμενοι. Στο μεταξύ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, αφού έμειναν άστεγοι την ώρα που επικρατεί πολικό ψύχος.
Στην πόλη Καχραμανμαράς η φωτογραφία δύο αγνοούμενων αγοριών έχει τοποθετηθεί σε δέντρο κοντά στην πολυκατοικία στην οποία έμεναν.
«Οι γονείς τους πέθαναν», δήλωσε ο Μπαϊράμ Νατσάρ, που γλίτωσε από τον σεισμό. Εξήγησε ότι τα πτώματα των γονιών των δύο αγοριών παραμένουν κάτω από τα ερείπια.
Περισσότεροι από 4.300 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην περιοχή μετά την αρχική σεισμική δόνηση της 6ης Φεβρουαρίου.
Ανθρωπιστικά κομβόι
Η κυβέρνηση της Συρίας έχει ανακοινώσει ότι οι νεκροί στις περιοχές που ελέγχει φτάνουν τους 1.414, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τελικό απολογισμό.
Τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, με τους διασώστες να επισημαίνουν ότι στην περιοχή δεν έχει απεγκλωβιστεί κανένας ζωντανός από τις 9 Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες.
Μεγάλο μέρος των υποδομών της περιοχής έχει υποστεί ζημιές ή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του 12ετούς πολέμου και οι υγειονομικές αρχές είναι αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο να διασφαλίσουν ότι οι επιζώντες τώρα δεν θα μολυνθούν από κάποια ασθένεια.
Η παροχή βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία καθίσταται δύσκολη λόγω των συγκρούσεων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, καθώς βοήθεια φτάνει σε άλλες πληγείσες περιοχές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε χθες Τετάρτη ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την υγεία των κατοίκων της βορειοδυτικής Συρίας, όπου περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ήδη βασίζονταν στην ανθρωπιστική βοήθεια πριν τον σεισμό.
Μέχρι σήμερα 119 φορτηγά του ΟΗΕ έχουν περάσει από δύο συνοριακά περάσματα στη μεθόριο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.